Naslovna Lifestyle Život Neverovatna povezanost između romantike i čokolade

Neverovatna povezanost između romantike i čokolade

331
0

Da li ste se ikad pitali zašto se za Dan zaljubljenih širom sveta proda ogromna količina čokolade? Kakva je to veza između romantike, ljubavi i ove namirnice? Verujte nam, veća nego što možda mislite.

Znamo, pravi sladokusci će na pitanje kako su povezani zaljubljenost i čokolada verovatno veličati svoju naklonost prema ovoj poslastici koja je često nemerljiva sa drugim slatkišima. No, ne pričamo ovde o tome koliko mi volimo ili ne volimo čokoladu, nego o tome zašto je poklanjamo onima koje volimo?

Ima li tu nečega ? Zašto je baš čokolada romantična, a ne svilene bombone ili možda pogača?

Zapravo, nauka ima neke argumente koji mogu da raskrinkaju ovu tajnu vezu.

Romantičnost čokolade je psihološki trik

Konzumacija čokolade čini da se gotovo momentalno osećamo srećnije i popravlja nam raspoloženje. Ali ne samo to. Jedna studija kaže da slatkiši mogu da dovedu do povećanog osećaja romanse i to dobrim delom ide ono logikom: „Kakve su ti misli, takav ti je život.“

O čemu je reč?

Možda ste već čuli za moćne poze i za to kako određeni položaji tela pomažu da se momentalno  osećamo moćnije i bolje. Primera radi, više samopouzdanja imaćemo kada se ispravimo, podignemo pobednički ruke  u vis, u odnosu na to kada imamo pognut položaj . Telo zauzima moćnu pozu, a mozak to prati i daje nam instant dozu sampouzdanja.

Slično je i ovde, kada su čokolada i ljubav u pitanju.

Nije retkost da nekome koga volimo kažemo da je „sladak“ ili „meden“. Kada konzumiramo čokoladu, onda su nam neminovno i misli okrenute ka njenom slatkom, jeidnstvenom ukusu u kom uživamo. Taj senzorni osećaj projektujemo na neki način na osobe pored nas , pa postajemo romantičniji i zaljubljiviji, skloniji da razmatramo romantičan odnos sa osobom sa kojom delimo čokoladu. Sa druge strane,  istraživanja su pokazala da je zaljubljivost manja kada se je u igri slana ili kisela hrana.

Čokolada čini da naš mozak počinje da otpušta dopamin – hemikaliju koja čini da se osećamo dobro i zadovoljno. U takvom raspoloženju svakako smo mnogo orniji za ljubav.

Statistika kaže i to da su žene mnogo veći ljubitelji čokolade nego muškarci, pa ovakav vid pokazvanja naklonosti obično ide u tom pravcu: od muškarca kao romantičan poklon za nju.

No, nema tu pravila i apsolutno može i obrnuto.  Na taj način simbolično stavljamo do znanja ljubav i pokušavamo da izazovemo istu.

Ipak, nije samo to…

U pitanju je i hemija romantizma

Ako mislite da je poklanjanje čokolade voljenim osobama za Dan zaljubljenih neki noviji trend – u zabludi ste. Povezanost ove namirnice i ljubavi datira još od antičkih vremena . Drevni Asteci i Maje navodno su smatrali da čokolada deluje kao afrodizijak, pa u se u tom smislu vezuje za ljubav.

No, to nije baš bila čokolada poput ove današnje. Zapravo, nije uopšte bila slatka ni u čvrstom obliku već je bila gorak napitak.

To nam već  sugeriše da možda nije do same čokolade i njenog ukusa nego do nečega  u njoj.

Znate i sami da je zaljubljenost čitav hemijski proces koji se dešava u našem telu i našem mozgu. Ma koliko mi pokušavali da racionalno objasnimo našu privrženost nekome, činjenica je da kod one „ljubavi na prvi pogled“ i probuđene romantike nema mnogo razuma. Čista hemija.

Tokom zaljubljenosti oslobađaju se specifični hormoni:

  • norepinerfin koji je zadužen za osećaj uzbuđenja ( koji bukvalno možemo fizički da osećamo kao znojenje dlanova, leptiriće u stomaku, ubrzan rad srca, crvenilo)
  • dopamin koji deluje kao okidač dobrog raspoloženja i motivacije , inicijative za kontakt sa drugom osobom
  • endogeni opiodi koji čine da uživamo u osećaju zaljubljenosti
  • feniletilamin – koji inicira otpuštanje norepinefrina i dopamina i celu tu hemijsku zbrku oko zaljubljivanja.

 

I kakve sad to veze ima sa čokoladom, pitate se?

Ova namirnica sadrži mnoštvo hemikalija, a među njima i ovu zadnju: feniletilamin koji je negde i osnova ovih specifičnih hormona i osećaja zaljubljenosti.

Znači li to da će osoba kojoj kupimo čokoladu da se zaljubi u nas?

Pa…. istini za volju,  ne deluje to baš tako, jer da ovo romantično dejstvo jeste toliko moćno, onda bi svako konzumiranje čokolade bio nov rizik od zaljubljivanja u drugu osobu.

Pa  u čemu je onda štos?

Zavodljivost je u pitanju

Čokolada važi za afrodizijak , jer kakao sadrži stimulanse kao što su teobromin, kofein i anandamid. Neki imaju opijajuća svojstva ( u velikim dozama), a  neki stimulišu cirkulaciju . Usled boljeg protoka krvi, srce brže pumpa, svi delovi tela su bolje prokrvljeni i opskrbljeni kiseonikom i oživljeni na neki način. Smatra se da to pozitivno utiče i na libido.

Međutim, ovo je samo mit.

Iako se ovi sastojci mogu naći u čokoladi, nema ih dovoljnoj količini da bi proizveli ovakva dejstva.

Ipak, kada poklanjamo čokoladu za Dan zaljubljenih, ne mislimo o tome kakva zaista ona dejstva ima, već više uzimamo u obzir ono u šta verujemo. Drugim rečima, romantizujemo je. Uostalom, malopre smo objasnili kako telo projektuje naša uverenja i obrnuto.

No, ono što je sigurno kada je veza čokolade i ljubavi u pitanju je sledeće…

Čokolada je ekskluzivitet

Nije tajna da je kakao zdrav napitak. U davna vremena, kakao prah je bio čak i visoko cenjena roba za razmenu.

Sama čokolada,  kao poslastica nije bila baš u startu namenjena širokim narodnim masama, nego je bila ekskluzivitet i luksuz namenjen samo dobrostojećim pojedincima. Dati čokoladu nekome na poklon u takvim uslovima bio je jasan znak da tu osobu posebno cenite i da je ona za vas ekskluziva, nešto što ni jedna druga osoba nije. Pa, ako to nije simbolika ljubavi i romantike, ne znamo šta jeste!

Tako je počela da se plete ta mreža verovanja i stavova oko romatičnosti čokolade i to je ostalo urezano do dana današnjeg. Ona se, mogli bismo reći, sada već tradicionalno vezuje za ljubav i zaljubljenost.

Istina,  ako naučno gledamo, teško da možemo povući direktnu vezu između čokolade i ljubavi.

Ima tu tragova, ali ako ćemo realno:

– čokoladom ne možemo naterati nekoga da gaji prema nama romantična osećanja – ako ih nema.

– ne možemo njome učiniti da se mi zaljubimo.

– nema afrodizijačka svojstva koja joj se pripisuju

–  a više nije ni takav luksuz kakav je bila.

Ipak, simbolika je ostala i vrlo je jasna.

Ona je jedan od načina da bez reči nekome stavite do znanja – ljubav.  Zato je čokolada i dan danas jedan od najprodavanijih i najromantičnijih poklona i sa njom nikad nećete pogrešiti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here