Naslovna Lifestyle Turizam Ovo su najduži direktni putnički letovi na svetu

Ovo su najduži direktni putnički letovi na svetu

3154
0

Ako često putujete avionom, verovatno ste se nekada zapitali koje su to najduže avionske linije na svetu, koliko dugo traju letovi i kolika je razdaljina u kilometrima. Na pravom ste mestu – u ovom tekstu predstavićemo vam 10 nadjužih putničkih letova koji trenutno funkcionišu.

Uporedo sa razvojem modernih tehnologija, unapređuje se i avio industrija, pa je sve više modela aviona koji su napravljeni da izdrže direktne letove na neverovatno dugim relacijama, a da istovremeno putnicima i turistima bude jednako udobno kao i na kraćim letovima. Tako neki komercijalni letovi današnjice direktno povezuju destinacije međusobno udaljene značajno više od 10 000 kilometara.

Međutim, do ovih odredišta nije moguće putovati sa svih aerodrome. Iako aerodrom u Nišu ima mnogo letova do velikog broja aerodroma širom Evrope, a sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla postoji i puno letova do udaljenih destinacija van evropskog kontinenta, iz Srbije nećete moći da letite na najdužim svetskim relacijama.

Samo retki aerodromi i svega nekoliko avio kompanija nude direktne komercijalne letove koji traju 15 sati i duže. Čak sedam od deset avionskih ruta sa liste u ovom tekstu počinju ili se završavaju u SAD-u, a svi osim jednog leta preleću Aziju ili Pacifik, jer su povezani sa Singapurom, Novim Zelandom i Australijom.

I dok će se lista najdužih letova već u narednih nekoliko godina najverovatnije promeniti, jer su već najavljenje linije koje povezuju Brizbejn i Čikago, kao i Sidnej sa Londonom i Njujorkom, u tekstu koji je pred vama, predstavljamo trenutno najduže avionske putničke rute. Pročitajte.

#10 Johanesburg, Južnoafrička Republika – Atlanta, SAD (Delta Airlines)

Američka kompanija sa sedištem u Atlanti, Delta Air Lines, svakodnevno obavlja prevoz putnika direktnim letom između Atlante i Johanesburga. To je deseta najduža putnička avio linija na svetu i jedan od retkih linija koja direktno povezuje Sjedinjene Američke Države i Južnu Afriku.

Let traje u proseku 16 sati i 35 minuta, a udaljenost je 13.581 km. Na ovoj ruti saobraća najveći mlazni avion na svetu Boing 777-200LR, a tokom 2019. godine ostvareno je ukupno 713 letova.

#9 San Francisko – Singapur (United Airlines/Singapur Airlines)

Dve avio kompanije se trenutno takmiče na ovoj liniji dugoj 13.593km i to američki United Airlines i Singapur Airlines. United prevozi prevozi svoje putnike avionom Boing 787 Dreamliner, dok je putnicima koji se operdele za Singapur Airlines na raspolaganju model Airbus A350-900 XWB.

Predviđeno trajanje leta je 16 sati i  40 minuta (Singapur Airlines), odnosno 17 sati i 5 minuta (United Airlines). Ovo je jedina avio linija sa liste koju predstavljamo na kojoj se godišnje ostvari gotovo 2.500 letova.

#8 Njujork, SAD – Manila, Filipini (Philippine Airlines)

Avio linija kompanije Philippine Airlines između Manile i Njujorka, nakon što je uvedena krajem 2018. godine, zamenjujući let za Njujork preko Vankuvera u Kanadi,  već je u narednoj, 2019-toj postala redovna.

Nacionalna avio kompanija Filipina za potrebe prevoza putnika na ovoj relaciji koristi letelice Airbus A350-900. Relacija ima dužinu od 13.690 km, a prema predviđenom redu letenja potrebno je 16 i 50 minuta vožnje avionom da bi se iz Manile doletelo u Njujork.

#7 Dalas – Sidnej (Qantas)

Kompanija Qantas jedina drži direktnu avionsku liniju između Dalasa i Sidneja, i to je najduži let iz središnjeg dela SAD-a, za koji se koristi avion Airbus A380-800. Australijski avio prevoznik je uveo ovu liniju još 2011. godine, a u periodu između 2013. i 2016. godine to je bila zvanično najduža avio ruta na svetu.

Manje od decenije kasnije, ona je pala na sedmo mesto na listi najdužih avionskih linija na svetu, pošto su savremene tehnologije u izradi aviona omogućile proizvodnju modela koji mogu da prevoze putnike na još dužim relacijama. Inače, vremensko trajanje leta je 17 sati i 15 minuta, a dužina relacije je 13.808 km. U 2019. godini Qantas je ostvario 636 letova na ovoj relaciji.

#6 Hjuston – Sidnej (United Airlines):

Direktna avio linija između Hjustona i Sidneja je najduža ruta koju trenutno drži United Airlines, jedan od  vodećih američkih avio prevoznika, a ruta je pokrenuta u 2018. godini. Njena dužina iznosi 13.834 km, što je samo samo 29km više u odnosu na prethodnu linijiu sa ove liste između Dalasa i Sidneja koju organizuje australijski prevoznik Qantas.

United Airlines je na ovoj relaciji prošl godine ostvario 530 letova, i to avionima Boing 787-9 Dreamliner. Putovanje avionom od Hjustona do Sidneja po predviđenom redu letenja traje 17 sati i 30 minuta.

#5 Los Anđeles – Singapur (Singapur Airlines)

Nakon što je svoju avionsku flotu unapredio avionima Airbus A350-900XWB, Singapur Airlines je nastavio sa direktnim prevozom putnika na relaciji između Singapura i Los Anđelesa. Dužina leta između Singapura i Los Anđelesa je 17 sati i 50 minuta, a dužina rute iznosi 14.114 km. Tokom 2019. godine, Singapur Airlines je ostvario ukupno 1.034 leta na ovoj relaciji.

Tokom 2019. godine na liniji dugoj 14114km napravljeno je ukupno 1034 leta koji mogu trajati od 17 do 18 sati, zavisno od doba godine u kome se leti i vremenskih uslova.

#4 Okland, Novi Zeland – Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati (Emirates Airlines)

Okland je najudaljenija destinacija za većinu bliskoistočnih aviokompanija, a u tu grupu spada i Emirates Airlines, najveći avio prevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je 2016. godine počeo sa prevozom putnika iz Dubaija do glavnog grada Novog Zelanda.

Za potrebe prevoza putnika na ovoj relaciji dugoj 7.664 nautičke milje, odnosno 14.201 km, koriste se avionic Airbus A380-800, a predviđeni vremenski interval trajanja leta je 17 sati i 5 minuta. U 2019. godini obavljeno je 710 letova na ovoj relaciji.

#3 Pert, Australija – London, Velika Britanija (Qantas)

Nacionalna i najveća avio kompanija Australije Qantas je ovu liniju pokrenula 2018. godine čime je let na relaciji Pert – London postao prva redovna avio linija koja povezuje Australiju i Veliku Britaniju. Takođe, otvaranjem ove linije putnicima iz gradova istočne Australije, uključujući Sidnej, Melburn I Brizbejn, omogućeno je da putuju do glavnog grada Velike Britanije bez presedanja.

Vreme trajanja leta predviđeno je na 17 sati i 20 minuta, a dužina relacije je 14.500 km. Tokom 2019. godine   Qantas je ostvario 730 letova između Perta i Londona.

#2 Doha, Katar – Okland, Novi Zeland (Qatar Airways)

Najduža ruta bliskoistočne kompanije Qatar Airways počinje u Dohi, glavnom gradu Katara i završava se u Oklandu, najvećem gradu Novog Zelanda. Dužina relacije iznosi 7.843 natuičke milje, odnosno 14.535km. Na ovoj avio liniji putnici se prevoze Boingovim avionima tipa 777-200LR, a predviđeno vreme leta na ovoj ruti je 17 sati i 40 minuta. Qatar Airways je na liniji Doha-Okland 2019. godini ostavrio 721 let. Zanimljivo je istaći da avioni koji pokrivaju ovu rutu prolaze kroz čak 10 vremenskih zona!

#1 Sinagapur – Njujork (Singapur Airlines):

Titula najduže avionske rute na svetu pripada vazdušnoj liniji između dve svetske metropole – Singapura i Njojorka (aerodrom Njuark Liberti), koju drži avio kompanija Singapur Airlines. Dužina relacije je 15.353 km (8.277 nautičkih milja), a predviđeno vreme trajanja leka je 17 sati i 50 minuta.

Kompanija Singapur Airlines je prethodno na ovoj ruti prevozila putnike avionima A340-500 sa predviđenim vremenom leta od 18 sati i 50 minuta. Međutim, 2013. godine letovi su ukinuti zbog povećanja troškova izazvanih poskupljenjem goriva, ali je ponovo otvorena 2018. Godine, nakon što su se stekli uslov da se za prevoz putnika koristi ekonomičniji avion Airbus A350. Tako je Singapur Airlines učinio ovu rutu finansijski isplativom, i putnicima stavio na raspolaganje mogućnost izbora između  poslovne i premijum ekonomske klasa. Pod zastavom singapurske avio kompanije u 2019. godini izvedeno je ukupno 728 letova na ovoj relaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here