Naslovna Saveti Zdravlje Prirodni lekovi protiv alergije

Prirodni lekovi protiv alergije

1060
0
alergije

Usled nepravilog rada čovekovog imunog sistema, dolazi do pojave alergije. Osoba kod koje se javlja alergija doživljava promene u organizmu izazvane nekim uzročnikom iz prirodnog okruženja, koji se naziva alergen. Ta reakcija na alergene najčešće stvara upalu koja se ispoljava kroz različite simptome: povišena temperatura, ekcem, astma, svrab, ojed i sl.

Simptomi alergijske reakcije

Kakvi će biti simptomi alergije zavisi od toga na kakav način alergen ulazi u telo. Primera radi navešćemo pelud, koja u organizam ulazi kroz nos i najčešće uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu. Na drugoj strani postoji i alergija na određene sastojke hrane te će se u tom slučaju simptomi javiti u stomaku i crevima. Veoma često alergijske reakcije se pojavljuju i na različitim delovima tela, na koži. 

Koliko alergija može biti opasna po zdravlje organizma? 

Posledice alergije obično variraju od nivoa blagih, do teških i opasnih po život. Mogu se podeliti po tome na koje organe utiču, tako da imamo: 

 • Simptome na koži: koprivnjača, ekcem, otok lica i sl. 
 • Problemi sa disajnim putevima: nos, pluća, grlo, kašalj, teško disanje. 
 • Problemi sa stomakom, povraćanjem, dijarejom. 
 • Problemi sa srčano-venskim sistemom: malaksalost, nesvesnica.

Pored toga što nečiji organizam može biti alergičan na određene proizvode, u praksi se javlja i sezonska alergija.

Prirodni lekovi protiv alergije 

Osobe koje znaju da su alergične na određene supstance trebalo bi da se obrate svom lekaru i koriste prepisanu terapiju. Međutim, ukoliko znate da patite od sezonske alergije i imate strah kada se približava proleće (zbog različitih cvetova, polena i prirode koja se budi) onda je najbolje rešenje prirodni način za suzbijanje sezonskih alergija. 

Prirodni lekovi protiv alergije obično se koriste par meseci pre dolazeće sezone u kojoj vaš organizam napadaju alergeni. 

1. Čišćenje jetre

Jetra je glavni uzročnik nastanka alergije, jer nepravilan rad jetre dovodi do različitih problema. Preporučuje se čišćenje jetre prirodnim putem. Stručnjaci alternativne medicine smatraju da je jetra uzročnik mnogih bolesti i da se minimum dva puta godišnje treba ponoviti češćenje jetre.

Čišćenje jetre možete obaviti pomoću preparata koji se mogu nabaviti u apoteci, ali i pomoću prirodnih proizvoda, među kojima su koren maslačka, artičoka i koren čička. 

2. Kopriva

Biljka koja se bez sumnje može svrstati u najlekovitije biljke sveta jeste kopriva. Iz istraživanja koja su vođena i statistika koje su dobijene skoro 60% ispitanika potvrdilo je delotvornost koprive kod suzbijanja alergije. 

Koprivu možete konzumirati u obliku čaja ili tinkture. Preporučuje se ispijanje dve šoljice čaja svakog drugog dana i to dva meseca pre sezone alergija. Biljne kapi koprive možete uzimati tokom cele sezone alergije.

3. Eterična ulja 

Svima je poznato koliko eterična ulja imaju pozitivno dejstvo na ljudski organizam, a da li ste znali da pomažu i pri suzbijanju sezonskih alergija? 

Masaža ili inhalacija eteričnim uljima, ali i kupanje mogu pomoći u smanjivanju simptoma alergije i doprineti olakšanju. Eterična ulja koja se koriste kao prirodni lekovi protiv alergije su: 

 • Lavanda – umiruje i deluje kao prirodni antihistaminic;
 • Pitoma nana – otvara sinuse i smanjuje glavobolje;
 • Čempres – suzbija nagon za kašljanjem i smanjuje tegobe s disanjem; 
 • Eukaliptus – smanjuje začepljenje i izbacuje sluz; 
 • Đumbir – smanjuje tegobe s disanjem.

Kako se obavlja inhalacija eteričnim uljima?

Postupak inhalacije vrlo je jednostavan. U posudi nasuti vrelu vodu, a zatim kapnuti par kapi eteričnog ulja po želji i potrebi. Prekriti glavu peškirom i nagnuti lice nad posudom sa vodom. Inhalaciju vršiti oko deset minuta. Ukoliko je potrebno, postupak ponoviti i par puta u toku dana 

4. Antiparazitni program

Većinu alergija izazivaju paraziti koji već postoje u ljudskom organizmu. Iz tog razloga kao jedan od prirodnih načina rešavanja problema sa alergijom izdvaja se antiparazitni program koji se izvodi prema receptu dr Klar. 

Ovaj program podrazumeva konzumiranje tri prirodna proizvoda: pelin u kapsuli, ulje karanfilića i kapi pravog crnog oraha. Konzumiranjem ovih prizvoda mogu se rešiti i mnogi drugi zdravstveni problem čiji je uzročnik parazit u telu.  

5. Crni kim 

Jedna od lekovitijih biljaka je i crni kim, koji ima jaka imunomodulatorna svojstva. To znači da imunitet dovodi u ravnotežu. Kako bi se organizam na vreme pripremio, poželjno je da se ulje crnog kima treba koristiti pre sezone alergije. Dugoročna upotreba ovog ulja dovodi do vidljivog smanjenja simptoma alergije, pa čak i do potpunog izlečenja. 

Preporuka: Ulje crnog kima konzumirati sa kašičicom meda, jer med pospešuje dejstvo crnog kima. 

6. Med 

Jedan od popularnih narodnih lekova protiv alergije je i med. Preporuka je da se konzumira rastvor meda u mlakim i hladnim napicima (čaj, voda, limunada i sl.).  

7. Crni i beli luk 

Još jedna preporuka u suzbijanju alergije jeste korišćenje crnog i belog luka. Luk ima sposobnost da deluje protiv klica parazita i da od istih čisti ljudski organizam. Nekoliko čena belog, i minimum pola glavice crnog luka u sezoni alergija mogu sačuvati vaše zdravlje. 

8. Jabukovo sirće 

Jabukovo sirće, takođe, pored svakodnevne primene u ishrani ima dejstvo  prirodnog leka protiv alergije. Kašičica jabukovog sirćeta pomešana sa jednom čašom vode doprineće stabilizaciji organizma prilikom alergijske reakcije. 

9. Prirodni probiotici

Ishrana je najvažnija stvar koja je u vezi sa alergijom. U stanjima kada je organizam iznemogao i podvrgnut uticaju alergenata treba unositi hranu koja je bogata prirodnim probioticima, kao npr. kombuha, kefir, kiseo kupus, kiseli krastavci, meki sirevi itd. 

Dodatni saveti za borbu sa alergijom

 • Konzumirajte biljke koje imaju sposobnost da čiste krv: beli luk, beli glog, troskot, žućica, žalfija i lipov cvet.
 • U ishranu uvedite više svežeg voća, povrća, orašastih plodova i sl.  
 • Kako biste izbegli ulazak peluda u vaš dom, držite prozore zatvorenima u onom delu dana kada je napolju najveća gužva, jer tada je rizik najveći. 
 • Ugradite pročišćivač vazduha u dnevni boravak ili u prostoriju u kojoj provodite najviše vremena.
 • Nakon tuširanja obavezno obucite čistu odeću.
 • Pijte puno tečnosti
 • Koristite prirodna sredstva za čišćenje kuće. 
 • Koristite proverene detedžente za pranje odeće. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here