Naslovna Saveti Roditeljstvo Prvi dan u školi – kako pripremiti dete?

Prvi dan u školi – kako pripremiti dete?

1540
0
deca-u-skoli
Unsplash.com

Bez obzira na to što polazak u školu označava jednu lepu promenu, i važnu etapu u životu, ono vrlo često može biti stresno kako po same roditelje tako i za decu.

Iako su neka dečica uzbudljiva pred polazak u školu, druga su opet uznemirena jer se plaše kako će proteći prvi dan sa novim drugarima, razmišljaju da li će biti prihvaćeni od strane vršnjaka, i broje druge misli zbog kojih najčešće imaju strah od prvog dana u školi.

Uloga roditelja je naravno da njihovim mališanima pruže što veću podršku, da im daju vetar u leđa i da ih uvere da će sve proći kako treba.

Pre polaska u prvi razred, osim psihološke pripreme, dečicu je potrebno opremiti garderobom, školskim priborom i svim onim drugim stvarima koje su potrebne jednom školarcu za prvi dan škole.

Ukoliko i vaše mališane uskoro očekuje prvi dan škole, u nastavku teksta saznajte kako da pripremite decu za prvi dan škole i šta će biti neophodno da kupite pre početka školske godine.

#1 Garderoba za prvi dan u školi – kako obući dete za svečani prijem?

Sigurno se sećate vašeg prvog dana u školi, gomila dece obučenih u haljinice i košulje za čiji izgled su se naravno pobrinuli njihovi roditelji.

Kako bi što više opustili vaše mališane pred polazak u školu, organizujte jedan vikend koji ćete provesti sa njima u kupovini garderobe za školu. S obzirom na to da ih očekuje svečani prijem, garderoba za prvi dan škole i treba da bude donekle svečanija, ali nemojte ni preterivati. Imajte granicu u izboru garderobe, jer ipak to su samo deca. 

Takođe, nemojte izbor garderobe uzeti samo na sebe – pitajte vaše dečake i devojčice za mišljenje, dopustite im da sami izaberu ono što im se dopada, ili im pomozite da što bolje i lepše smislite odevnu kombinaciju za polazak u školu. 

Dobar izbor garderobe za decu su svakako dečije radnje u kojem se mogu pronaći majičice raznih dezena, krojeva i boja koje možete ukombinovati sa suknjicom ili modernim džins pantalonama.

#2 Školski pribor – neophodan svakom đaku

Školski pribor je nešto bez čega ne može da započne dan u školi, ali ni nastavak učenja kod kuće. Pre početka školske godine neophodno je obezbediti mališanima osnovni pribor koji podrazumeva školski ranac, sveske, olovke, gumice, hemijske, bojice, ili što je još jednostavnije, pernicu u kojoj se nalazi sav neophodan pribor.

Kada je reč o kupovini svesaka za školu, najbolje bi bilo prethodno napravite spisak predmeta gde ćete za svaki odrediti koji tip svesaka je potreban – mala ili velika, sveska na kockice ili linije. Tako će vam biti mnogo lakše i jednostavnije u kupovini jer ćete tačno znati koliko svesaka vam je potrebno.

bojice-za-skolu
Unsplash.com

Pored zajedničke kupovine garderobe, povedite i vaše mališane u kupovinu priobora za škole, a usput im možete i podeliti vaša iskustva sa prvog dana škole kako bi ih što više ohrabrili i podigli njihovo samopouzdanje.

Pored ovog osnovnog pribora, vašim mališanima sigurno će trebati po koji lenjir, vodene, voštane bojice za likovno kao i blok za crtanje.

#3 Đačke knjige – nabavka novih ili polovnih

Gotovo svaka škola već ima sklopljene ugovore sa brojnim izdavačima knjiga koje će vaši mališani koristiti, međutim roditelji koji su prošli već kroz ovaj period znaju koliko kupovina knjiga za prvi razred iziskuje novca. 

S obzirom na to da se svake godine knjige naravno menjaju, jeftinija opcija za roditelje jeste da pronađete polovne, očuvane knjige od prošlih đaka koje će vašoj dečici odlično poslužiti. 

Dakle, možete da stupite u kontakt sa roditeljima čija su deca već prošla prvi razred kako bi vam posudili, prodali knjige, ili ako nemate nikog u svom okruženju uvek možete posetiti neku od knjižara u kojima se prodaju udžbenici za sve razrede osnovne škole i to svih izdavača te nema sumnje da ćete uspeti da pronađete one koje će biti potrebne vašoj deci.

#4 Obavezno pripremite užinu – praktične kutije za čuvanje hrane

Ne samo za prvi dan škole, već i generalno topli obrok je nešto što će biti neophodno svakom detetu. S obzirom na vreme koje provode u školi, neophodno je da im pripemite bar jedan glavni obrok kao i sitnu užinu uz koju će vaši mališani moći da se zasladi.

Kako bi hrana ostala tokom dana sveža, neophodno je da kupite posebne kutijice za decu koje služe sa čuvanje hrane. Ovakve kutije napravljene su od posebnih materijala koje imaju sposobnost očuvanja temperature hrane

Dobra stvar kod ovakvih kutijica je to što većina njih u sebi imaju pregradice, pa ćete tako u istu kutiju moći da stavite i glavno jelo i neki slatkiš koji se neće pomešati jedno sa drugim.

Potrudite se da što bolje pripremite vaše mališane za prvi dan škole, što se posebno odnosi na psihološku pripremu mališana. Srećno!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here