Naslovna Škola Domaći zadatak Kako deci pomoći prilikom učenja

Kako deci pomoći prilikom učenja

1899
0

Deca mlađeg školskog uzrasta najveći  deo vremena provode radeći domaće zadatke. Kako je dete starije, domaćih zadataka je sve manje ali lekcije koje treba naučiti a zatim reprodukovati su sve češće. Uz to treba dodati kontrolne vežbe iz raznih predmeta kao i čitanje lektire. Vi kao roditelj ćete odigrati ključnu ulogu u početku školovanja tako što ćete pomoći detetu da se organizuje. Zajednički napravite satnicu i trudite se da ne odstupate od nje.

Neretko se dešava da roditelji ne obraćaju pažnju koliko dete uči sve do momenta dok  dete ne dobije lošu ocenu. Tada se stavljaju u ulogu kritičara, umesto da zajednički razmotre postojeći problem i vide kako je došlo do istog. Činjenica je da visoke ocene nisu pokazatelj inteligencije, već truda i da isto tako nisu garancija za uspeh kroz život, ali vi kao roditelj treba da preispitate navike deteta i da mu pomognete u organizaciji vremena.

Obezbedite detetu radni prostor

Važno je da dete ima okruženje u kom će nesmetano moći da radi i da uči. Potrudite se da mu obezbedite mir i tišinu, jer zvuk koji dopire sa TV-a ili ukoliko je buka u kući, dete ma koliko se trudilo neće moći da se skoncentriše na ono što uči. Zvučni i svetlosni efekti umanjuju sposobnost čitanja i usporavaju proces učenja a sem toga i odvlače pažnju deteta od onoga što radi. Važno je da ne prekidate dete dok uči i da mu pomognete da napravi satnicu kako se izrada zadataka ili učenje ne bi oteglo u nedogled.

Važno je učiti redovno

Najvažnije je da usmerite dete da uči redovno i da ne preskače lekcije. Istog dana kada se određena lekcija uči u školi, najbolje je insistirati da dete ponovi kad dođe kući bez obzira što taj predmet nema narednog dana. U svežem sećanju su mu informacije dobijene na času, tako da je dovoljno ponoviti ih i proširiti dodatnim pojmovima. Dan pre nego ponovo bude imalo čas iz određenog nastavnog predmeta dovoljno će mu biti samo da ponovi naučeno gradivo. Vi treba da mu pomognete u formiranju radnih navika, tako što ćete zajednički napraviti raspored i pomoći mu da shvati da ukoliko se dobro organizuje imaće vremena i za učenje i za igru i druženje. Ni vi kao roditelj nemojte čekati dan pred kontrolni zadatak kako biste proverili znanje deteta već mu dajte smernice da vežba kontinuirano.

Mobilni telefon i učenje

Svedoci smo vremena u kome se deca ne odvajaju od mobilnih telefona. Najčešći vid komunikacije među njima je putem raznih društvenih mreža i aplikacija. Porazgovarajte sa detetom da dok uči drži telefon isključen, jer svaki zvuk, svako obaveštenje odvlači pažnju i prekida ga u učenju. Navedite dete kroz razgovor da „odlaganje telefona tokom učenja“ bude njegov izbor a ne vaše naređenje. Ukoliko dete samo shvati da je bolje da udalji telefon od sebe tokom učenja, utoliko će biti ponosnije na sebe iz više razloga. Jedan od razloga je taj što će dete to shvatiti kao lični izbor a ne zabranu, a drugi takođe veoma bitan razlog je racionalno utrošeno vreme, odnosno nakon završenih obaveza ostaće mu dovoljno vremena da se posveti druženju.

Vaše strpljenje je od presudne važnosti

Može vam se desiti da čitajući ovaj tekst pomislite kako ni sa vama niko nije učio, možete se setiti verovatno mnogih uspešnih ljudi koji su učili uz svetlost sveće u jedinoj prostoriji koju su imali u kući deleći je sa ostalim članovima domaćinstva. Slažem se sa vama, apsolutno ste u pravu. Samo ne zaboravite da se sve menja, da danas živimo mnogo drugačije nego što se živelo nekad i da hteli ili ne moramo da se prilagođavamo vremenu u kome  živimo.

Vaše strpljenje i smernice su ono što treba da bude prioritet kako biste detetu postavili temelj da se izgradi kao celovita, jedinstvena ličnost. I ako se na tren vratimo na početak ovog poglavlja i vašeg eventualnog negodovanja, podsetićemo vas  da su nepismene i neuke majke odgajale najveće umove. Beskrajna ljubav i strpljenje su ono što nam ne mogu oduzeti savremeni trendovi. Izbor je samo naš!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here