Naslovna Društvo Biznis Rad od kuće – saveti za veću produktivnost

Rad od kuće – saveti za veću produktivnost

1571
0

Rad od kuće nudi brojne prednosti, uključujući fleksibilnost postavljanja sopstvenog rasporeda, uštedu vremena i novca kao i omogućavanje pokretanja posla sa minimalnim troškovima. Ali da biste bili uspešni u radu od kuće to zahteva stvaranje prostora koji promoviše efikasnost u netradicionalnom radnom okruženju kao i pametno planiranje svojih obaveza.

Za rad od kuće važno je da definišete profesionalno radno područje koje odvaja vaše poslovanje od vašeg ličnog života bez obzira da li ste samozaposleni ili radite u kompaniji. Lokacija, osvetljenje i organizacija  prostora su važni.

Ovo su naši saveti za rad od kuće:

Odredite šta je ono što vam je potrebno

Šta će vam trebati u vašoj kancelariji zavisiće od vrste posla koji obavljate. Možda će vam trebati i mali sto za računar, kao i veći sto ili radni prostor za svoja umetnička dela ako ste u oblasti umetnosti. Konsultantu će možda biti potreban dodatni prostor za ormariće u kojima će odlagati svu papirologiju ili prostor predviđen za sastanak sa klijentima. Fotografu će možda trebati kućni studio ili prostor za skladištenje rekvizita i rasvetne opreme.

Napravite detaljnu listu svojih potreba za vašu kancelariju. Kreirajte  prostor  koji ispunjava te zahteve pre nego što ishitreno odredite  kutak u jednoj od svojih soba i odlučite da je „dovoljno dobar“.

rad od kuće

Izaberite namensko mesto

U idealnom slučaju, vaša kancelarija treba da bude u mirnom kraju koji vam omogućava određenu privatnost. Ovo je posebno važno ako kuću delite sa supružnikom, decom ili cimerima.

Možda ćete otkriti da neka rezervna soba koja poseduje vrata može smanjiti buku koja dopire iz ostatka kuće ako ste često na telefonu pa vam glasovi smetaju. Moglo bi imati smisla odabrati sobu u blizini ulaza u kuću ako ćete imati česte susrete sa klijentima u vašoj matičnoj kancelariji. Možda će vam trebati namenski studio koji je odvojen od ostatka vašeg doma ako vam treba prostor za veliku količinu  dizajnerske ili tehničke opreme.

Razmislite o svetlosti

Postavite kancelariju tako da ima mnogo svetlosti. Biće najbolje ako nešto od toga uključuje i prirodnu svetlost. Topla svetlost, poput vatrene svetlosti, podstiče opuštanje. Hladno svetlo, kao što je dnevna svetlost, poboljšava produktivnost i budnost. To je ono što želite u svojoj kancelariji. Izlaganje dnevnoj svetlosti uz korišćenje kompjutera ima veliki uticaj na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Rad u prostoru sa prirodnom svetlošću može umanjiti glavobolju i naprezanje očiju, omogućavajući vam da svakodnevno budete produktivniji i zdraviji.

Možda biste želeli da imate jednu ili dve biljke u svom radnom prostoru kao dodatni ukras koji takođe može poboljšati i vaše dobro zdravlje. Istraživanje je pokazalo da imati biljke u kancelariji može povećati vašu produktivnost i učiniti vas srećnijim dok radite.

Koristite namenski telefon

Jedna od mnogih prednosti rada kod kuće je smanjivanje režijskih troškova. Međutim početne uštede koje biste mogli ostvariti deljenjem telefonske linije između vašeg doma i posla mogu vas na kraju koštati.

Zajednička govorna poruka može zvučati neprofesionalno ili zbuniti klijente koji očekuju poruku specifičnu za vaše preduzeće. Ako isti prostor koristite kao svoj dom a i za posao, rizikujete da se dete ili drugi član porodice javi na telefon.

Imajući namenski telefon za kućnu kancelariju, uključujući i mobilni, može vam omogućiti da razdvojite svoj posao i lični život. Takođe vam pomaže da održavate granice koje mogu pomoći i vama i vašim klijentima.

rad od kuće

Odredite mesto za potrebne i nepotrebne uređaje

Telefoni kao i drugi gedžeti lako vas mogu ometati pogotovo ako nemate još nekoga uz vas ko bi se javljao na pozive i sl.

Jedno istraživanje je otkrilo da pristup pametnih telefona smanjuje produktivnost radnika. Naročito ako su već skloni prekomernoj upotrebi telefona. To je slučaj čak i ako su isključeni ton i vibracija. Odvlače pažnju.

Verovatno da sebi ne možete priuštiti te izgubljene sate ako ste samozaposleni. Takođe i ako radite za drugog, vaš poslodavac će verovatno pažljivo pregledati vaš rad. Biće mu važno da bude siguran da ne radite druge stvari i ne gubite dragoceno vreme, dok ste plaćeni za rad koji vam je on poverio.

Povremeno ćete možda trebati da koristite i određene uređaje. No kućna kancelarija će biti produktivniji prostor ako imate namensko mesto na kome čuvate svoj pametni telefon, tablet i druge stvari kada ih ne koristite. Ako nisu blizu vašeg vidokruga vaš rad će biti sigurno produktivniji jer će sva vaša pažnja biti na poslu kojim se bavite u datom trenutku.

Odvojite profesionalno od privatnog

Neka se vas privatni život ne meša u vaš poslovni život i obrnuto. Postavljanje poslovnog bankovnog računa prvi je korak koji vam pomaže da izbegnete mešanje ličnih troškova sa poslovnim troškovima.

Čuvajte lične čekove, poštu, evidencije klijenata i finansijske zapise na za to predviđeno mesto u vašoj kancelariji  a ne sa ličnim dokumentima.

Vaša kancelarija neka bude glavno mesto vašeg poslovanja i koristiti ga isključivo u radne svrhe.

To znači da ne možete istovremeno da pazite na svoju decu dok oni gledaju televiziju sa druge strane sobe. I u redu je ako morate povremeno da putujete zbog posla, da posećujete lokacije klijenata ili kupaca, sve dok uspešno vodite posao iz svoje kućne kancelarije.

Nađite načina da “zadržite” vreme

Istraživanje je otkrilo da ćete biti produktivniji ako češće ustanete od stola i malo se protegnete se u toku radnog dana. Ovi kratki periodi mentalnog odmora prekidaju radni dan i mogu vam poboljšati fokus. Ali lako je zaboraviti na vreme kada se radi od kuće pa ga često mogu te pauze i produžiti. Pre nego što to shvatite, videćete da  ste radili čak 14 sati treći dan zaredom.

Radnici u kućnoj kancelariji imaju veću verovatnoću da će biti prezaposleni u odnosu na radnike u tradicionalnom radnom prostoru. Pratite vreme u vašoj kancelariji, bilo da je to sat na zidu ili alarm na vašem telefonu.

rad od kuće

Praćenje vremena će vas podstaći da efikasno razdvojite svoj radni dan. To će vam pomoći da održavate redovno radno vreme i zdravu ravnotežu radnog i privatnog života.

Kao i sve u životu, rad od kuće ima svojih prednosti ali i mana. Na vama je da te mane pretvorite u prednosti i uživate u svom poslu i okruženju koje ste kreirali po vašem ukusu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here