Naslovna Lifestyle Život Rasveta za spavaću sobu – Osvetlite pravilno vašu oazu mira i odmora

Rasveta za spavaću sobu – Osvetlite pravilno vašu oazu mira i odmora

1268
0
rasveta-luster-spavaća-soba
Elements.envato.com

Koliko god je u ostalim prostorijama važno da rasveta bude jaka, toliko je u spavaćim sobama bitno da bude umerene, ali dovoljne jačine, a opet prijatna za boravak i odmor.

Lusteri za spavaću sobu su deo plafonskog, centralnog sistema rasvete i od njih zavisi i izgled sobe i koliko će vam biti prijatno u njoj. 

Srećom, na tržištu se nude različiti model, sa različitim opcijama i mogućnostima rasvete.

Klasični, veliki lusteri za spavaću sobu

Veliki lusteri za spavaću sobu su više dekoracija nego potreba za usmerenim svetlom. Mogu biti sa jednim grlom ili nekoliko sijalica, a izgled im može biti od retro, modernog, LED…

U slučaju da volite ovakve modele imamo nekoliko saveta za vas:

  • Veliki abažuri su bolji u velikim sobama jer ovakvi lusteri za spavaću sobu privlače pažnju na sebe pa ne bi trebalo da daju utisak vizuelnog smanjenja,
  • U manjim prostorijama treba birati žičane, pletene, neobične lustere za spavaću sobu zato što neće vizuelno zatrpati prostoriju već biti lep dodatak u njoj.
  • Materijal abažura mora biti u skladu sa celokupnim uređenjem prostorije pa, ili da imitira neku boju i materijal, ili da se suptilno nadovezuje na postojeće boje. 

Tako, na primer, na zemljane tonove se lepo nadovezuju metalne konstrukcije, pastelne boje zahtevaju i luster u nežnim nijansama…

I broj grla će da zavisi od veličine prostorije, ali i dodatne rasvete koju posedujete jer ako će ona biti jedini sistem osvetljenja, onda mora imati više smerova svetla i na taj način kvalitetniju rasvetu.

Plafonjerke za spavaću sobu

Danas se često biraju LED plafonjere kao lusteri za spavaću sobu koji su se uklapaju sa svakim uređenjem i odlične su i za male i za velike prostore.

Klasične plafonjere sada imaju i formu grane, sa nekoliko rasvetnih grla i različitim dizajnom, od klasičnog izgleda, preko modernog do retro. Pri tome, ako se izaberu LED sijalice može se birati i neograničen niz boja, kao i 3 vrste bele: hladno bela, toplo bela i dnevno svetlo.

Sobe su idealne za postavljanje plafonske rasvete sa dodatnim mogućnostima – menjanje boje, jačine svetla i čak i emitovanje muzike.

Naime, novi lusteri za spavaću sobu imaju i daljinski upravljač, LED sistem i mogućnost da pojačavate ili smanjujete intenzitet rasvete, ali i da menjate boje ili emitujete muziku preko bluetooth veze. Takvi modeli su sve interesantniji za odabir.

Kako odabrati odgovarajući model?

I pored ovih preporuka veliki izbor modela otežava odluku. Možda bi najbolji savet bio da budete otvoreni za sve varijante, ali da ih tražite u okviru karakteristika koje su vam potrebne.

Dakle, ako je spavaća soba mala, onda i lusteri za spavaću sobu ne smeju biti glomazni i trebaju pratiti stil prostorije. Ako je ceo prostor klasično uređen onda moderan sistem rasvete mora biti upotpunjen sa još nekim detaljima poput stonih lampi koje će dati smisao celom uređenju.

Ovako ćete suziti pretragu i koncentrisati se na one modele koji će izgledati lepo u vašoj sobi jer se vaše želje neće uvek uklopiti, zato napravite kompromis.

Osvežite svoju spavaću sobu i kupite prelep luster prateći naše preporuke. Greške neće biti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here