Naslovna Lifestyle Turizam Sve o solo putovanjima: Kako da uživate kada putujete sami

Sve o solo putovanjima: Kako da uživate kada putujete sami

212
0

Trend solo putovanja raste, i to ne samo među studentima. Podaci pokazuju da pronalaženje saputnika više nije prepreka. Pretrage na Google-u za “solo putovanje” su se učetvorostručile od 2020. godine.

Hešteg se na TikToku povećao deset puta, a pretrage za solo letovima skočile su za 36% prošle godine, agencije za putovanja ističu posebno interesovanje među putnicima u dobi od 40 do 50 godina.

Solo putovanje ne znači stalno biti sam. Možete putovati sami kako biste usput stvorili prijatelje. Putovanje solo pruža slobodu planiranja, izgradnju samopouzdanja i socijalnih veza kroz zajednička interesovanja.

Zainteresovani? U nastavku je pet načina za uspešno solo putovanje.

Zašto ćete zavoleti solo putovanje

Kada putujete sami, putujete pod svojim uslovima. Možete da radite šta želite, kada želite. Možete se povezati s ljudima ako želite ili ih potpuno izbeći. To su očigledne prednosti samostalnog putovanja.

Međutim, postoji mnogo koristi od solo putovanja koje utiču na ceo vaš život. Iskustvo vas podstiče da se razvijate i rastete kao osoba. Stičete samopouzdanje i postajete bolji u rešavanju problema. Bolje razumete sebe, postajete nezavisnija i zanimljivija osoba.

Sada, pređimo na vodič za solo putovanje.

Kako upoznati ljude kada putujete sami

Dok putujete sami, možete imati koliko god želite vremena za sebe. Međutim, solo putovanje ne znači nužno da ceo odmor provedete sami (osim ako to zaista želite). Ako biste želeli društvo, istražite mogućnosti za povezivanje s drugima na licu mesta, bilo kroz časove kuvanja, pešačke ture ili susrete u gradovima koji mogu olakšati upoznavanje dok uživate u odabranoj destinaciji.

Ne zaboravite na finansijski aspekt

Troškovi se mogu povećati kada putujete sami, posebno kada su cene od soba do, na primer, kabina na kruzerima prilagođene za dve osobe. (Prema istraživanju u Velikoj Britaniji, neka putovanja mogu koštati samostalnog putnika i do 97% više nego pojedinca koji putuje u paru). To znači da treba pažljivije da planirate budžet za svoje putovanje. Razmislite gde možete (i gde verovatno ne možete) da uštedete novac – na primer, izlazak u restoran obično ne povlači dodatne troškove za dve osobe, čak i u najlepšim restoranima, dok je smeštaj očigledno jeftiniji za par.

Tražite dobru povezanost

Ako se tek upuštate u solo putovanja, izbor destinacije koja je dobro povezana javnim prevozom može biti presudan zbog lakoće, sigurnosti i finansijske praktičnosti. Preskočite vožnje taksijem ili potrebu da vučete kofer preko staza koje nisu prijateljske za točkove, bez pomoći, i usmerite se ka destinacijama koje su dobro povezane, bilo vozom, tramvajem, biciklom ili elektrtičnim skuterom ili pešačenjem. (Kopenhagen, Njujork ili čak tuk-tuk-prijateljski Bangkok su lakši za džep kada je reč o kretanju kroz njih).

Da li vam je potreban cilj?

Određena putovanja su idealna za samostalne istraživače. Duge višednevne šetnje, poput španskog puta Santijago de Kompostela ili osvajanje planine Kilimandžaro u Keniji, pružaju vašem putovanju svrhu, što može biti savršen način da obogatite svoj odmor. Većina atrakcija s liste poslednjih želja za života, od Maču Pičua u Peruu do Vadi Ruma u Džordanu, privlače i druge putnike, pa ako želite da ih susretnete, ovo može biti odličan način da to postignete.

Uživajte u sopstvenom društvu

U zavisnosti od vaših planova, mogu se pojaviti trenuci kada ćete zaista biti sami jer, bože moj, i krenuli ste na solo putovanje. Dugački letovi avionom ili vozom, večere za jednu osobu ili tihe šetnje gradom pružaju vam priliku da zaista uživate u sopstvenom društvu. Mada je dobro imati saputnika, ne mora uvek biti u ljudskom ili životinjskom. Uzbudljiva knjiga, dobro vođeni dnevnik ili čak praktična kamera i navika da fotografišete mogu biti svo društvo koje vam je potrebno tokom putovanja.

Šta ako ne zavolite solo putovanje?

Priznajmo, nije svima sve jednako privlačno. Postoje ljudi koji će putovati sami i, iz nekog razloga, neće uživati u tome. Prva stvar koju predlažemo je da budete strpljivi. Nećete odmah pronaći svoj ritam za solo putovanje na svom prvom putovanju. Potrebno vam je vreme da se prilagodite destinaciji i primenite neke od saveta za solo putovanje koje smo ranije pomenuli.

Solo putovanje: Zaključak

Samostalno putovanje ne znači nužno usamljenost. Ono pruža slobodu planiranja, izgradnju samopouzdanja i socijalne veze kroz zajednička interesovanja. Ovaj trend nosi sa sobom mnoge prednosti, uključujući podsticanje ličnog razvoja, jačanje samopouzdanja i unapređenje veština rešavanja problema.

Da biste potpuno uživali u solo putovanjima, važno je da pažljivo razmotriti sledeće: 

  • Kako da se povežete s drugima, 
  • Kako da planirate budžet,
  • Da nađete destinaciju sa dobro povezanim javnim prevozom. 

Takođe, samostalno istraživanje i postavljanje ciljeva mogu dodatno obogatiti vaše iskustvo.

Iako solo putovanja nisu za svakoga, strpljenje i prilagođavanje mogu biti važni u otkrivanju pozitivnih aspekata ovog načina putovanja. Važno je da sebi date vremena da se prilagodite i primenite savete za ovaj vid putovanja kako biste u potpunosti iskusili prednosti solo istraživanja sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here