Naslovna Lifestyle Život Uređenje trpezarije: 8 ideja da vaša trpezarija zablista

Uređenje trpezarije: 8 ideja da vaša trpezarija zablista

2494
0
uređenje trpezarije dekorativnim cvećem na stolu

Za uređenje trpezarije nekada nije potrebno mnogo. Par pravilno raspoređenih i sa ukusom izabranih detalja može potpuno preporoditi prostor u kome obedujete. Bitno je samo da znate kakav efekat želite da postignete i koliki vam je budžet. Zbog toga će se na ovoj listi naći ponešto za svačiji džep. Bilo da želite da u potpunosti renovirate trpezariju ili samo malo da preuredite prostor, ovde možete naći ideje za početak.

uređenje trpezarije sdekorativnom slikom na zidu

Odaberite pravi trpezarijski sto

Trpezarijski sto predstavlja okosnicu uređenja prostora oko njega. Zato je vrlo bitno da izaberete onaj pravi. Pravljenje stola po meri svakako je jedno od rešenja. Onda se možete igrati bojama i materijalima, kao i ukrašavanjem. Luksuzni trpezarijski stolovi daće ovoj prostoriji dozu elegancije i prefinjenosti, te ćete vi i vaša porodica uživati u obedovanju. Ugostićete ponekad i prijatelje tu, pa se svi oni mogu diviti vašem prefinjenom ukusu.

Ofarbajte zidove u neku ludu boju

Kao što je na primer mint zelena. Ljudi uglavnom beže od eksperimentisanja sa bojama, ali to će zaista osvežiti ovu prostoriju. Ujedno je i idealan način da potom kombinujete i nameštaj u nekim neobičnim tonovima, poput svetlijih nijansi bež boje ili (prljavo) bele. Ovakve kombinacije stvaraju optičku varku većeg prostora i otvaraju ga. Trpezarija će izgledati prostranije, dok će nežni tonovi prijati oku i smiriće vas tokom boravka u njoj.

Luster kao dekoracija

Nabavite veliki luster koji ne samo što će obasjavati ovu prostoriju, već će imati i dekorativnu ulogu. Igrajte se sa visinom i veličinom. Možete nabaviti nekoliko manjih lustera i postaviti ih na različitu visinu, tik do iznad stola. Ili možete uzeti samo jedan veliki luster sa dekoracijom koja se uklapa u ostatak enterijera.

uređenje trpezarije dekorativnim cvećem na stolu

Ugaona klupa

Ukoliko vam je trpezarija smeštena u uglu, napravite klupu uza zid, kao u restoranima. To će prostoru dati poseban pečat i osećaćete se kao da ste izašli na večeru. Možete se odlučiti za neku kombinaciju belih i plavih tonova, ukoliko želite da se osećate kao da ste na moru. Ili za crnu boju u kombinaciji sa drvetom ako više volite pabove.

Ukrasite zidove

Ništa ne daje prostoriji lični pečat kao što su to slike koje kačite na zidove. Zato i uređenje trpezarije treba da upotpunite kačenjem nekoliko pažljivo biranih slika. Neka se bojama i dezenima uklapaju u prostor. Dekoraciju možete dopuniti aranžmanima na stolu koje će se tonovima slagati sa slikama. Tako će ovaj prostor uvek izgledati privlačno posmatraču.

Pregradite paravanom trpezariju

U današnje vreme jako se ceni otvoren prostor u domovima. Neretko se dešava da je trpezarija pripojena dnevnoj sobi ili kuhinji. Da biste je na neki način odvojili od ostatka prostorije, možete koristiti paravan. Ne samo da odvaja, već će služiti i kao dekoracija. Postoje u različitim bojama i prave se od različitih materijala, prozirni i neprozirni. Zaista imate puno opcija kada su u pitanju paravani, pa odaberite onaj koji se najbolje uklapa u ostatak prostorije.

Zavese i stoljnjaci

Ukoliko nemate zaista preku potrebu da preuređujete trpezariju, nameštaj je u dobrom stanju, zidovi još ne moraju da se kreče, osvežite je detaljima. Izaberite zavese ili stoljnjake živih boja. Ukoliko je sve monotono, bež, belo ili sličnih svetlijih tonova, odaberite jarko žutu zavesu ili tamnoplavi stoljnjak. Neverovatno je kako ovi sitni detalji prostoru daju potpuno novi doživljaj. Jedno je sigurno: svi će vas pitati gde ste kupili te divne zavese ili taj prelepi stoljnjak.

Ne ostavljajte prazan sto

Čak i kada ne jedete, neka vam trpezarijski sto ne bude prazan. Posebnu notu prostoru mogu dati manji dekorativni ćupovi, podmetači ili vaza sa cvećem. A možete i jednostavno ostaviti postavljen sto kao da se svakog trenutka spremate da obedujete. Bitno je samo da nešto ipak ostane na stolu kako bi se stekao utisak punoće prostora.

Ovo su samo neke ideje za početak. Uređenje trpezarije zahteva promišljanje o detaljima. Ove ideje uzmite u obzir kada počinjete, ali ih prilagodite sopstvenim potrebama i željama. Bitno je da uzmete u obzir i koliko kvadrata imate na raspolaganju, pa onda vidite da li je vaša ideja izvodljiva u praksi. Nemojte ni da preterate sa dekoracijama jer ćete morati da ih sklanjate svaki put kada treba da očistite svoj dom. Osim toga, previše dekorativnih predmeta može izazvati i kontraefekat. Imajte na umu da je umerenost uvek najbolje rešenje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here