Naslovna Lifestyle Život Veliko renoviranje kuće – šta i kako?

Veliko renoviranje kuće – šta i kako?

898
1

Nakon kupovine nekretnine, naročito ukoliko j ona u lošijem stanju, vreme je za veliko renoviranje. Stanovi obično iziskuju manje ulaganja, dok se oko renoviranja kuće morate dodatno potruditi. Ovo je mali vodič za veliko renoviranje kuće, koji vam daje osnovne odgovore na pitanja šta i kako.

Temelj 

Ukoliko nema vidljivh znakova da se temelj urušava, produžite dalje. Međutim ako sumnjate u stabilnost konstrukcije, možda će biti neophodno ojačavanje temelja. Iako na internetu postoje tutorijali kako se ovo radi, potražite stručnjaka. Temelj je osnova kuće, te je stoga najbitniji njen deo.

Fasada i izolacija

Za izgradnju sopstvene kuće presudno je uložiti u kvalitetne materijale, što uključuje i izolaciju. Stoga pregledajte postojeću fasadu i razmotrite opciju dodatnih ulaganja u termoizolaciju i druga fasadna rešenja.

Fasada može imati i ukrase koji su karakteristični za gradnju na prelazu između 19. i 20. veka ili moderan dizajn. Ugovorite sa preduzimačem unapred kako želite da fasada izgleda na kraju, jer je i estetski aspekat bitan.

Zamena stolarije

Dotrajala stolarija ili ona izgrađena od materijala koji se danas više ne koriste može se zameniti. Moderna ALU i PVC stolarija je izbor mnogih jer je dugotrajna i ne izuskuje mnogo održavanja.

Ipak, imajte na umu da kuće koje su pod zaštitom kao spomenici kulture moraju da zadrže svoj originalan izgled, a to uključuje i drvenu stolariju. Drvena stolarija ne mora nužno biti lošiji izbor jer napredak u građevinskoj industriji znači da možete naći stolariju koja izgleda kao da je izrađena od drveta, a u stvari se pravi od izdržljivijih materijala.

Adaptacija kuće

Adaptacija se od renoviranja razlikuje jer se značajno menja izgled kuće. Moguće je promeniti unutrašnji raspored prostorija, čak i kada su u pitanju noseći zidovi. Zahvaljujući modernim građevinskim rešenjima, moguće je proseći prolaz čak ili skloniti deo nosećeg zida. Samo je potrebno uraditi neophodnu potporu.

Adaptacija može značiti i dozidavanje ili rušenje određenog dela kuće. Za bilo koju od ovih prepravki treba se konsultovati sa arhitektom koji će obaviti neophodne proračune. Bezbednost je prioritet u svakom slučaju i stručnjak će vam to obezbediti finalnim projektom.

Krov i veliko renoviranje kuće

Ukoliko krov negde prokišnjava, treba zameniti crepove. Međutim, ukoliko je u potpunosti oštećen ili želite da izgradite potkrovlje, biće potrebni veći radovi. U slučaju potkrovlja, prvo morate uraditi kompletnu krovnu izolaciju. Potom treba da odlučite da li su vam neophodni krovni prozori ili već imate dovoljno izvora svetlosti.

Za kraj, u nekim delovima zemlje, krov treba da bude obojen određene boje da ne bi odskakao od ostalih kuća. Vodite računa i o estetici ovog dela kuće.

Kuhinja i kupatilo

Veliko renoviranje kuće znači renoviranje i njene unutrašnjosti. Kupatilo i kuhinja iziskuju najviše vremena, pa počnite od ovih prostorija.

Što se tiče pločica, možete skinuti prethodne, pa potom stavljati nove, što je skuplje i iziskuje više vremena. Ukoliko žurite sa useljenjem, postoji i opcija da koristite pločice koje se lepe preko već postojećih.

Proverite dovode struje i vode

Zamenite električne instalacije i vodovodne cevi ukoliko su zastarele i dotrajale. Ovo može trenutno biti skuplje, ali posmatrajte to kao dugoročnu investiciju u svoj dom. Nove instalacije i cevi trajaće vam još dugo godina, a to će znatno umanjiti kasnije troškove.

Instalirajte nov način grejanja

Kada je veliko renoviranje kuće u pitanju, to je uvek zgodna prilika da promenite postojeći način grejanja. Gledajte da rešenje koje odaberete bude dugoročno. Trenutno najisplativija rešenja su pelet, gas i grejanje na struju. Međutim, ovo je takođe područije koje se konstantno razvija, pa se kod profesionalaca raspitajte za još neka moderna rešenja.

Uvedite solarne panele

Solarni paneli koji proizvode struju i greju vodu povrate ovu investiciju već u prvih nekoliko godina, a trebalo bi da potraju oko 10 godina. Svega 2-3 panela je dovoljno da značajno uštedi potrošnju struje. Gruba procena je da prosečnom domaćinstvu treba 17 panela da pokrije sve svoje potrebe tokom godine.

Ne zaboravite da su vam za veliko renoviranje kuće potrebne dozvole. Ovo izuskuje vreme i odlazak do nadležnih institucija da biste prikupili sve neophodne papire. Počnite s ovim procesom na vreme kako biste imali sve neophodne dozvole da počnete sa izvođenjem radova. Pristojno bi bilo i da obavestite komšije o trajanju radova i poštujete vreme za spavanje i odmor.

1 KOMENTAR

  1. Hvala za ovaj članak. Renoviranje mi sledi, pripremam se prvo psihički, a onda i finansijski za ovaj trošak. Treba da zamenim prozore, treba mi krečenje, ma svašta nešto. A pre neki dan vratila sam se iz Grčke i koliko vidim, svi koriste solarne panele. Na nekoliko takvih, grejala se voda za ceo hotel u kom sam bila. Tamo ih svi imaju. Iskreno, volela bih da mogu to da uradim, ali živim u zgradi, tako da nema šanse. Ali da je dobro, zaista jeste. Ono što mene čeka je prvo zamena prozora, pa onda sve ostalo. Nameravam da angažujem studio ambient, ne bi li sve završila u neko dogledno vreme, pre nego što krenu hladni dani. Ma biće sve u redu, verujem u to!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here