Naslovna Lifestyle Turizam Venecija – gospa na kanalima (najveće atrakcije)

Venecija – gospa na kanalima (najveće atrakcije)

1294
0

Sinonim za romantiku. Sinonim za istoriju. Venecija je jedan od najlepših gradova na svetu i jedna od omiljenih destinacija turista iz Srbije, jer nestvarna lepota gospe na kanalima udaljena je samo 750 km od Beograda. Putnici se odlučuju za individualna ili grupna putovanja, za niskobudžetnu varijantu sa smeštajem u Lido di Jesolu ili ekskluzivniju opciju sa hotelom u centru Venecije. Raskošna lepota grada na 117 malih ostrva ispresecanog kanalima, dostupna je u svako doba godine. Jedan od najspektakularnijih događaja je Karneval u Veneciji koji se održava u februaru. Nekadašnja prestonica Mletačke republike u Venecijanskoj laguni ponosi se Trgom svetog Marka sa istoimenom bazilikom, Duždevom palatom, Rialto mostom, ostrvima Murano i Burano, ali iznad svega čuvenim gondolama. Ukoliko do sada niste bili u prilici da prošetate bar jednim od 400 mostova u gradu, zaplovite kanalima ili posmatrate grad sa Zvonika svetog Marka, znajte da je Venecija prava destinacija za vas.

Venecija – nezvanična Kraljica mora

Venecija - Santa Maria della Salute
Foto: pixabay.com

Venecija je glavni grad pokrajine Veneto, jedne od najvećih i najrazvijenijih italijanskih regija. Smeštena je na obali Jadrankog mora, tačnije u Venecijanskoj laguni i jedan je od najposećenijih gradova na svetu sa oko 60 miliona turista godišnje. Primera radi, Veneciju dvevno poseti oko 60.000 ljudi, a u njoj je ostalo da živi samo 55.000 stanovnika. Poslednjih godina gradske vlasti ulažu napore da smanje broj poseta, jer je masovni turizam jedan od razloga što grad brže tone. Tokom 20. veka, grad je potonuo 120 milimetra. Za sada su uveli samo zabranu ulaska prekookeanskih kruzera u grad, a u planu je i plaćanje turističke takse od čak 10 evra po noćenju po osobi.

Venecija je grad pun nadimaka – Serenisima, Kraljica Jadrana, Nevesta mora, Grad mostova, Grad vode, itd. Mnogi gradovi koji po geografskim karakteristikama liče na nju, nose epitet Venecije – Amsterdam (Zapadna Venecija), Sankt Petersburg (Severna Venecija), Empuria Brava (Španska Venecija) i Nju Orleans (Američka Venecija).

Tokom srednjeg veka, bila je najmoćniji grad na svetu kao prestonica Mletačke republike. Na vrhuncu moći imala je 3.300 brodova, a vlast je bila u rukama dužda koga je birala aristokratija. Pored trgovačke moći, njena dominacija oduvek je bila na polju umetnosti, naročito u periodu renesanse i baroka.

Najveće atrakcije Venecije

Ostrvo Burano
Foto: pixabay.com

U Veneciji ne postoji mesto koje nije fotogenično. Gde god da stanete, fasade, mostovi i kanali svedoci su burne istorije i neprolazne lepote. Crkve i palate duž kanala nalaze se na listi Uneskove svetske kulturne baštine. Izdvojićemo najpopularnija mesta koja nikako ne smete propustiti prilikom prve posete Veneciji.

#1 Trg svetog Marka sa bazilikom i zvonikom

Trg svetog Marka (Piazza San Marco) je jedini pravi trg u gradu (piazza). Svi ostali su po lokalnoj nomenklaturi campi (polja). Ako je verovati Napoleonu, ovo je najlepši trg na svetu. Nastao je u 9. veku kao manji trg ispred Bazilike svetog Marka, koja nosi epitet crkve od zlata. U njoj se nalaze relikvije ovog sveca ukradene iz Aleksandrije, dok eksterijer krase Konji svetog Marka, kao i Četiri tetrarha, svi doneti iz Konstantinopolja (Istanbula). Na trgu se nalazi i glavni orjentir u gradu – Zvonik svetog Marka (Kampanil). Sa 98,6 metara visine najviša je građevina u Veneciji sa koje se pruža spektakularan pogled na ceo grad.

#2 Duždeva palata i Most uzdaha

Izgrađena u gotsko-venecijanskom stilu, Duždeva palata „naslanja“ se na Baziliku svetog Marka. Ona je predstavaljala centar moći nekadašnje Mletačke republike, jer je u njoj živeo poglavar – dužd. Glavni ulaz do bazilike naziva se Porta della Carta (Kapija papira), jer su tu pisari nudili svoje usluge ljudima koji su dolazili u palatu. Sa strane do vode postoji druga kapija – Rive. Unutrašnjost čini nekoliko sala, Dvorana sa četvoro vrata, Muzej oružja i duždevi apartmani. Most uzdaha povezivao je palatu sa zatvorom u kome je kaznu služio i legendarni zavodnik, Đakomo Kazanova. Sagrađen od istarskog kamena u baroknom stilu, danas je turistima jedno od omiljenih mesta u gradu. Legenda kaže da koji par gondolom prođe ispod Mosta uzdaha ostaće večno zaljubljen.

#3 Rialto most

Rialto most je jedan od 4 mosta preko Velikog kanala (Canal Grande), izgrađen u 16. veku. Najveći je most u Veneciji na kome se nalaze dućani gde možete kupiti suvenire, slike, srebro, staklo sa ostrva Murano ili čipku sa ostrva Burano. Kada je građen, tadašnja uprava grada odbila je arhitektonsko rešenje čuvenog Mikelanđela Buonarotija i prihvatila nacrt Antonija da Pontea. Sa jedne strane mosta se nalazi riblja pijaca, na kojoj se osim ribe i morskih plodova može kupiti sveže voće i ceđene sokove. Ako se zateknete na ovom mestu subotom u podne i čekate u redu za restoran Muro Rialto, izaći će momak sa papirnim tanjirima punih svežim morskim plodovima (frito misto). Ukoliko ste ogladneli od šetnje, ovaj brzi obrok će vam dobro doći, a ako ipak želite da sednete u restoran i ne potrošite čitavo bogatstvo, preporuka je Bar Ristorante Omnibus.

#4 Bazilika Santa Maria dela Sallute

Nama poznata iz pesme Laze Kostića, ova bazilika je jedna od najlepših ne samo u Veneciji, već na celom svetu. Gospa od zdravlja smeštena je na Carinskom rtu, na samom ulazu u najveći kanal u gradu – Kanal Grande. Lokalno stanovništvo je zove jednostavno Salute. Ova osmougaona bela crkva sagrađena od istarskog kamena leži na oko 1.156.000 stubova. Njena kupola za Veneciju znači što i kupola Duoma za Firencu ili kupola Bazilike svetog Petra za Rim. Turisti kažu da ukoliko ste bili u Veneciji i niste se fotografisali ispred ove crkve, vaša poseta se i ne računa.

#5 Ostrva Murano i Burano

Kada vaš brod iz luke Punta Sabioni doplovi do luke na Trgu svetog Marka, znajte da ćete videti jezgro Venecije. Međutim, ovom gradu pripadaju i dva prelepa ostrva u laguni – Murano i Burano. Njih možete posetiti ukoliko se ukrcate na brod u luci Fondamente Nuove. Ostrvo Murano, odnosno skup sedam manjih ostrva, poznato je po proizvodnji stakla. Iz starih radionica nastaju lusteri, lampe, ogledala, vaze, čaše, sitni nakit, itd. Kada ste već u ovom mirnijem delu Venecije, posetite Muzej stakla i „Staklenu kometu“, figuru od 6 nijansi plave boje izrađenu od 500 komada stakla. Ostrvo Burano je pak poznato po šarenim fasadama i proizvodima od čipke. Jedna od najvećih atrakcija ovog šarmantnog ostrva je zvonik crkve San Martino, „krivi toranj Burana“.

Venecija su gondole – simbol grada od 11. veka do danas

Venecijanske gondole
Foto: pixabay.com

Iako smo nabrojali glavne atrakcije Venecije, ono što svakom čoveku prvo padne na pamet na spomen ovog grada su gondole. Gondole se prvi put u istorijskim spisima spominju 1094. godine. Od tada pa sve do danas one prevoze putnike kroz plitke venecijanske kanale. Duge su do 11 metara (sa zaobljenim pramcem), a široke do 1.6 metara. U jednu gondolu može stati do 6 putnika sa jednim ili dva gondolijera. Za izgradnju gondola koriste se različite vrste drveta i vreme utrošeno za izgradnju jedne može biti i do 500 sati.

Gondolijeri mogu biti samo potomci starih venecijanskih porodica. Po jednoj zanimljivoj legendi, dečaci koji su bili predodređeni da postanu gondolijeri, rađali su se sa kožicama među prstima, da bi mogli da hodaju po vodi. Nekada je u gradu bilo oko 10.000 gondola, dok je danas ostalo samo oko 500. Vožnja gondolom 40 minuta košta između 80 i 100 evra. Ako ste spremni za najromaničnije trenutke u svom životu, nećete štedeti novac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here