Naslovna Priroda i nauka Živi svet Zanimljive činjenice o vevericama: gde žive, čime se hrane…

Zanimljive činjenice o vevericama: gde žive, čime se hrane…

11494
0

Glodari obuhvataju veliku grupu sisara male i srednje veličine u koju spadaju vrste kao što su veverice, pacovi, dabrovi… Postoje minimum 1800 vrsta glodara i oni su rasprostranjeni svuda u svetu i nastanjuju sve vrste staništa. Većina njih su biljojedi karakteristični po tome što imaju  jedan par oštrih zuba, sekutića, kojima mogu sažvakati i najtvrđu hranu, probiti i najtvrđu ljusku. Ovoga puta ćemo se malo bolje upoznati sa možda najsimpatičnijom vrstom glodara, sa vevericom.

Ko bi pomislio da ta riđa krznena lopta sa raskošnim repom nije teža od 300 grama? Ukupna dužina joj je 45 santimetara, s tim da na njen kitnjasti rep otpada nekih 20 santimetara.

Rep za sve

Hajde da se malo pobliže upoznamo baš sa tim repom! Pre svega, naravno, on je ukras ove ljupke životinjice. Ali ima on i svoju praktičnu primenu. Tako dok veverica skače sa jednog drveta na drugo, on joj služi kao padobran. Ako počne kiša, hop, veverica podigne rep iznad glave i za tren oka dobija efikasan kišobran! Kada skakuće po visokim granama, rep joj služi za održavanje ravnoteže.

Najzad, kad se slučajno ovaj mali glodar nađe u prilici da zapodene borbu s neprijateljem, rep se pretvara u štit.

Gde živi veverica?

Ako pođete u šetnju kroz šumu ili park nekog velikog grada, lako vam se može desiti da sretnete vevericu koja će požuriti da se skloni ispred vas i pobegne na prvo visoko drvo.

Kad treba da dobije mlade, brine se o stanu svog potomstva: gradi dosta duboko gnezdo od ispreple­tenih vlati suve trave, pokrije ga krovom od slame i postavi mahovinom da bi bilo udobnije. Za svaki slučaj, veverica sagradi po nekoliko gnezda, zlu ne trebalo… Tako nema opasnosti da njena mala porodica ostane bez krova nad glavom.

Ako ima hrane u izobilju ženka može dvaput godišnje da okoti po 3-4 mladunca.

Veverica na svojim šapama ima pet prstiju, koji su razmešteni gotovo identično kao prsti na našoj šaci pa i ne čudi što može lako da hvata predmete i da se vere po granama.

Čime se hrani?

Veverica obožava lešnike, to je svima poznato: ko nije imao priliku da je vidi kako svojim prednjim šapicama drži lešnik da bi ga oljuštila i pojela? Pored lešnika i drugih orašastih plodova veverica se hrani i bobičastim voćem, gljivama, insektima i ptičjima jajima…

Zli jezici pričaju da uživa u pljačkanju tuđih gnezda. Čim počne da se bliži zima, ona gomila hranu naročito orahe u šupljini nekog drvita ili u rupi iskopanoj u zemlji.

Najzad, treba da znate da je veverica veoma brza za svoju visinu u stanju je da trči brzinom od 22 kilometra na sat i da sa pripadnicima iste vrste razgovara svojim karakterističnim ćuk… ćuk…

Zanimljive činjenice o vevericama

Pripremili smo i nekoliko interesantnih i zanimljivih činjenica o ovoj simpatičnoj životinjici:

  • Veverica ima veoma snažne sekutiće, i oni joj rastu čitavog njenog života, a da bi ih istrošila ona je prisiljena da stalno nešto glođe i gricka.
  • Veverica izgrađuje ostave u kojima skriva hranu za zimu. Svojim sjajnim čulom mirisa ona može da pronađe svoja skladišta i pod debelim slojem snega.
  • Veverica živi svuda osim u Australiji i na Madagaskaru.
  • Interesantna je činjenica da veverice ne mogu oboleti od besnila, ne mogu čak ni biti prenosioci ove opake bolesti.
  • Veverice mogu da živeti i do 10 godina, međutim, veoma ratko dožive te godine jer su stalna meta predatora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here