Naslovna Lifestyle Ljubav Život u braku – šta nam donosi a šta odnosi?

Život u braku – šta nam donosi a šta odnosi?

2013
0

Brak predstavlja krunu ljubavi, nadogradnju jedne lepe, kvalitetne veze između dvoje ljudi. On simbolizuje poverenje, slogu, i potrebu za ljubavlju i bliskošću kod onih koji su, ulaskom u tkz. “bračnu luku”, otvorili jedno novo poglavlje života, puno novih izazova i lepih trenutaka.

On je nešto ka čemu mnogi parovi na ovom svetu teže, kao jedan veliki korak napred ka osnivanju svoje buduće porodice i kao nešto što će njihovu vezu još više da učvrsti na jedan poseban način.

Mnoga razmišljanja o bračnom životu se najčešće događaju budućim mladencima uoči same svadbe, kada je profesionalna organizacija venčanja u punom jeku i kada se sve vrti oko pripreme njihovog najvažnijeg dana u životu.

U tom periodu, neki jedva čekaju da iskuse sve čari života u braku, dok su neki, pomalo, uplašeni i uzbuđeni, ne znajući šta ih sve očekuje u budućnosti. Ukoliko ste se pitali šta nam sve donosi, a šta odnosi život u braku, evo šta sve možete da očekujete.

#1 Odgovornost i sigurnost – osnova bračnog života

Kada stupite u bračne vode, prva stvar na koju morate da budete spremni jeste da ste vi osoba koja ima određenu odgovornost u toj zajednici. Ona se, prvenstveno, odnosi na vaš osećaj odgovornosti prema svom bračnom partneru, domu u kom živite, novac sa kojim raspolažete, decu koju gajite, itd.

Bez obzira na to što ste vi i dalje individua, stupanjem u brak ste se, na neki način, obavezali na pružanje sigurnosti vašoj novoj porodici, bilo da je u pitanju materijalne, emotivne ili neke druge prirode.

Od venčanja, vi počinjete da mislite u dvoje i da sve svoje buduće planove kojite u skladu sa tim. Ne zaboravite da je vaš supružnik vaš najbolji prijatelj na koga u svakom trenutku možete da se oslonite.

#2 Podela poslova – nova svakodnevna rutina

Bračni život takođe podrazumeva i novu svakodnevnu rutinu. Ukoliko ste pre ulaska u brak živeli sami ili u porodičnoj kući, računajte da ćete u pod novim krovom, imati podršku u kućnim poslovima zahvaljujući vašem bračnom parneru.

Moći ćete da računate na pomoć u obavljanju svakodnevnih kućnih poslova, naročito ako se zajednički dobro organizujete i dogovorite ko će, i kojim danima, da obavlja posao.

Neka jedan dan bude rezervisan da vaš bračni partner pere sudove i izbacuje đubre, dok ćete vi voditi računa o pranju i peglanju stvari, kao i sređivanju zajedničkog ormara. Vikend ili jedno popodne u nedelji može da bude rezervisano za usisavanje i brisanje čitavog stana, kako biste, zajedničkim snagama uspeli da održavate vaš dom uvek čistim i sređenim.

#3 Timski rad u podizanju dece – imperativ svake porodice

Pored toga što simbolizuje krunu jedne ljubavi, brak je takođe i jedna institucija u kojoj je neophodan dobar timski rad supružnika u podizanju svoje dece kako bi ona imala kvalitetno i srećno detinjstvo.

Bez obzira na to što je život u modernom društvu prožet mnogim poslovnim i kućnim obavezama, recept za uspeh svake porodice jeste adekvatna briga o deci. Ulaganje u decu, njihovo vaspitanje, školovanje i budućnost svakom bračnom paru mora da bude apsolutni imperativ, jer će to i te kako uticati i na kvalitet njihovog braka.

Ne zaboravite da deca sve osećaju i primećuju, i da ukoliko im vi ne pružate dovoljno pažnje i ljubavi, i ako i sami međusobno u braku nemate dobru komunikaciju i odnos, to može veoma negativno da se odnosi na celu porodicu.

Brak nosi sa sobom mnoge blagodeti

Brak je nešto što dolazi prirodno, i što nikako ne bi trebalo da vas uplaši. Naprotiv, iako vam se čini da ste se, na neki način, lišili svoje slobode na koju ste navikili, život u braku vam može doneti mnoge blagodeti, kao što su: sazrevanje, samostalnost, strpljenje, drugačiji životni prioriteti, naročito kada dođu deca, zatim briga o drugoj osobi, i sl.

Zato je važno da se ne plašite novog poglavlja u vašem životu, već da se radujete svim izazovima i nezaboravnim trenucima koji vam predstoje. Imajte na umu da odabirom pravog partnera, brak može isključivo da vam donese samo najlepše stvari u vaš život i da od vas učini da postanete najbolja verzija sebe u svakom mogućem smislu!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here