Naslovna Lifestyle Zona komfora pruža lažno utočište – napustite je

Zona komfora pruža lažno utočište – napustite je

768
0

Zona komfora predstavlja lažno utočište, jer vas ne stimuliše da uradite nešto više za sebe. S obzirom na to da zona udobnosti predstavlja mesto na kome nam je sve poznato, nije ni slučajno što ne želimo da je napustimo. Zapravo, ovde se radi o strahu od promena, jer svaki izlazak iz iste donosi situacije na koje nismo spremni.

Kada se pomene „zona komfora“ to nikako ne podrazumeva komfor u pravom smislu te reči, već poznat teren. A jedno je sigurno, naučeni smo da hodamo po utabanim stazama, umesto da napravimo iskorak i otisnemo se u nepoznato.

Šta je zona komfora?

Zona komfora, prema definiciji podrazumeva mesto na kome ne morate da radite ništa drugačije, odnosno gde se sve odvija prema ustaljenom ritmu. Verovatno ste mnogo puta čuli da biste trebali da izađete iz zone komfora, mada je to mnogo lakše reći nego uraditi. A upravo tek kada se osmelite i napustite zonu komfora nastupa osećaj slobode i pobede. Zona komfora predstavlja mesto na kome smo uljuljkani i plašimo se da je napustimo, čak i onda kada se ne osećamo lepo tu gde se nalazimo. Mada, još davno je dokazano da se najlepše stvari dešavaju upravo onda kada se osmelimo i napravimo iskorak.

Zašto taj komfor može da bude opasan?

Mnogi od nas se nalaze tamo gde ne žele da budu. Na tom mestu ih zadržavaju navika i strah od promena. A kada smo naviknuti na nešto, često nismo spremni na promene koje nekada mogu podrazumevati i sticanje novih znanja i veština.

Ukoliko odlučite da napustite zonu komfora, može se pojaviti strah koji je sasvim normalna reakcija. Nikako ne smete dozvoliti da vas strah sputava i parališe, jer ćete uvek ostati tu gde se nalazite čak i onda kada vam nije lepo. Jedina razlika između onih koji pobeđuju i onih koji su poraženi je u spremnosti da se suoče sa strahom. A upravo izlazak iz poznate zone vam omogućava da testirate svoje sposobnosti, što vas može dovesti do uspeha neslućenih razmera.

Zona komfora je fleksibilna, mada nismo svesni toga

Da biste napustili zonu komfora, potrebno je da razvijete nove veštine. Zapravo, važno je da se udaljite od ustaljenih obrazaca ponašanja a zatim da počnete da razvijate sposobnosti u drugim oblastima. Ne zaboravite da vas život u zoni komfora sputava i upućuje na ograničen skup veština što vas sprečava da se razvijate na svim poljima. Tek kada se usudite i napustite sigurnu zonu postaćete svesni koliko zapravo možete da postignete na raznim poljima.

Kada je napustite i odvažno zakoračite, svakako ćete sebe gledati drugim očima. Odnosno, svakim novim korakom imaćete sve više poverenja u sebe a to će dodatno poboljšati vaše samopouzdanje.

Zona komfora je fleksibilna, mada najčešće nismo svesni toga. Svaka akcija koja se preduzme dovodi do toga da se zona komfora širi što vas može dovesti do neslućenih razmera, jer vam pruža nove mogućnosti. A svaka nova aktivnost ili veština koju usvojite postaje deo zone komfora, tako da možete neprestano usvajati nove veštine što će vam olakšati ostvarenje postavljenih ciljeva.

Izlaskom iz sigurne zone povećavate koncentraciju

Živeći u zoni udobnosti, naši postupci su automatski, podsvesni i uobičajeni. Onog momenta kada se osmelimo da napravimo iskorak iz sigurne zone, napuštamo automatske postupke, tako da smo primorani da se skoncentrišemo na novu akciju. Samim tim smo fokusirani na ono što radimo, za razliku od uobičajenih obrazaca ponašanja.Napuštajući zonu komfora uvek se postiže znatno više na raznim poljima, što apsolutno uvek dovodi do boljitka.

Kako da izađete iz zone komfora?

Izlazak iz zone komfora podrazumeva najpre odlučnost i hrabrost. Kako biste uspešno napustili ovu zonu potrebno je da se suočite sa strahovima. To ćete uraditi tako što ćete najpre uraditi ono čega se plašite. Naravno, ne budite rigorozni prema sebi i imajte u vidu da su strpljenje i postupnost izuzetno važni faktori kada se suočavate sa strahovima.

Uvedite promene u dnevnu rutinu. To svakako ne moraju biti drastične promene, ali važno je da započnete. Ne zaboravite da će i male promene dovesti do velikih rezultata ukoliko ste dosledni.

Postavite ciljeve a zatim krenite ka njima. Ništa se ne dobija ako imate masu zapisanih ciljeva, a niste krenuli u realizaciju istih. Važno je odlučiti i napraviti prvi korak, posle čega će sve biti lakše.

I što je najvažnije nema odustajanja! Svako odustajanje od zacrtanih ciljeva vraća nas u zonu poznatog, nakon čega nam je teže ponovo da se pokrenemo. Ključna stvar je doslednost. Jedino na taj način možete napustiti sigurnu zonu i izaći iz ustaljenih okvira i rutine. A jednom kada zakoračite izvan ove zone i sami ćete shvatiti koliko novih mogućnosti vam se pruža na raznim poljima. Zato prestanite da živite u ubeđenju da vam je najlepše u svojoj poznatoj zoni, posebno onda kada znate da je u pitanju nesigurnost i strah od nepoznatog. Onog momenta kada osvestite da vam je zona komfora lažno utočište, osmelite se i napravite prvi korak. Srećno!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here