Naslovna Saveti Kada i zašto se radi zamena kondenzatora na klimi 

Kada i zašto se radi zamena kondenzatora na klimi 

878
0
kondenzator-na-klimi
Pexels.com

Ako niste znali, jedan od najbitnijih delova na klimi jeste upravo kondenzator. Poput bilo kog drugog elementa i on se može pokvariti (posebno ako se klima duže koristi) i tako smanjiti efikasnost hlađenja u prostoriji i potrošiti mnogo više električne energije pri radu. 

Ukoliko imate klimu u svom domu ili kancelariji, u ovom tekstu ćemo vam predstaviti neke bitne stvari o kondenzatoru, jer nekad možete doći u situaciji da vam klima slabije radi, a da pritom ni ne znate da je u pitanju ovaj deo. 

Da odgovorimo prvo šta je kondenzator i kako funkcioniše

Kondenzator je deo klime koji pretvara gas u tečnost i tako omogućava normalno funkcionisanje uređaja. Uglavnom se sastoji od dve ili više metalnih ploča odvojene izolatorom, a u nekim slučajevima su izrađeni od elektrolitske paste. Dok klima radi, kondenzator se zagreva i hladi, što može uzrokovati pucanje izolatora ili druge probleme.

Kada je potrebno zameniti kondenzator na klimi?

Zamena kondenzatora na klimi se vrši nakon što se utvrdi da klima ne radi dobro, baš zbog ovog dela. Evo u nastakvu nekoliko znakova koji na to ukazuju:

Efikasnost hlađenja ili grejanja je smanjena

Ako primetite da je vašoj klimi potrebno više vremena nego obično da ohladi prostoriju, to je jedan signal da je potrebno pogledati kondenzator

Bučan rad klime

Ako čujete da vaš klima uređaj ispušta čudne zvuke tokom rada, posebno kada ga tek uključite, razmislite o zameni kondenzatora na klimi. 

Prestanak rada klime uređaja

Ukoliko ne možete da pokrenete klimu, proverite daljinski (da li je potrebno promeniti baterije na istom), pogledajte da klima slučajno nije isključena iz štekera – ako je sve u redu sa ovim stvarima, onda možete sumnjati na pomenuti deo.

Račun za struju vam je znatno viši

Ovo je sigurno znak da sa vašim klima uređajem nešto nije u redu, te bi bilo dobro da pozovete ovlašćeni servis za klime kako bi ga prekontrolisao i utvrdio da li je uzrok tome kondenzator ili neki drugi deo. 

Šta sve može uzrokovati kvar na kondenzatoru?

U situacijama kada se klima koristi u dužem vremenskom periodu bez gašenja, to može dovesti do njenog preopterećenja i prouzrokovati nepravilan rad kondenzatora. Takođe, kondenzator može biti oštećen i spoljnim faktorima, poput udaraca, vode ili vibracija. U svakom slučaju, oštećen kondenzator može dovesti do nepravilnog funkcionisanja klima uređaja, smanjenja efikasnosti i povećanja potrošnje struje.

Ako primetite bilo koji od gore navedenih znakova, savetujemo vam da pozovete stručni tim koji će pregledati vašu klimu i proceniti da li je potrebno zameniti kondenzator. Radnik će ga obično testirati, kako bi utvrdio da li je u dobrom stanju ili ne. U slučaju da je potrebno zameniti ga, tim će to uraditi vešto i u skladu sa svim sigurnosnim pravilima, kako vi vaša klima opet bezbedno i pravilno radila. 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here