Naslovna Lifestyle Kako da opremimo i organizujemo zastakljenu terasu?

Kako da opremimo i organizujemo zastakljenu terasu?

520
0
terase-zgrada
Pixabay.com

Terasa je otvoreni prostor, velika površina otvorena ka spoljašnjosti iz koje dolaze razni štetni uticaji kao što je prašina sa ulice, voda koju nanosi kiša, pesak koji donosi vetar, neprijatni mirisi, smog, sve su ovo razlozi zbog kojih se često razmišlja o njenom uredjivanju.

Za one koji žive u kući pitanje terase i njenog uredjivanja tiče se pre svega njene namene. U kući ima više terasa, ona se pruža mogućnost različitih namena, na jednoj može da se gaji cveće, na drugoj da se suši veš, na trećoj, nekoj zavučenoj da se čuvaju stvari koje se tako često ne koriste.

Medjutim, za one koji žive u stanu, organizovanje terase je velika muka, na toj jednoj jedinoj terasi je njihov prostor i za gajenje cveća, prostiranje veša, odlaganje stvari i mnogo toga drugog što prati život u velikim, pa i malim gradovima. Kako god, bilo da se nalazi u kući ili u stanu, ukoliko želimo da se na terasi sačuvamo od prašine, vode i neprijatnih mirisa, najbolje je da je zastaklimo. 

Važnost rolo zavese u zastakljenoj terasi

Za koju god da je namenu, zastakljena terasa treba da bude udobno mesto, a to podrazumeva da prostor na terasi nije izložen jakoj svetlosti i toploti, zbog svih koji u tom prostoru borave ili zbog onoga što se u tom prostoru čuva.

Rolo zavese su najbolje rešenje za zastakljene terase, prvenstveno se lako održavaju, dimenzijama se tačno uklapaju u prostor, pa ne remete koncept. Rolo zavese nije neophodno skidati radi pranja, dovoljno je redovno ih usisati ili prebrisati, pa to olakšava održavanje higijene na terasi i dovoljan je razlog da se u izboru odlučimo za njih. 

Zamenom ručice za nameštaj dobićete preporodjeni ormar za skladištenje

Da bismo terasu dobro organizovali neophodno je da sve suvišno negde skladištimo. U predhodnim rečenicama pomenuli smo ormar kao najpogodniji da se u njega sakriju stvari koje remete koncept uredjenja zastakljene terase. Dovoljno je da na starom ormaru zamenite ručice za nameštaj i da on dobije potpuno novi izgled. Verovatno Vam deluje smešto i nemoguće, ali probajte i uverićete se u čarobnu moć ručice za nameštaj. 

Opremanje zastakljene terase

Ako ste od onih koji razmišljaju o zastakljivanju terase i pošli ste u potragu za primerima, naići ćete na različite primere, od toga da se zastakljuju terase u prizemlju, do toga da su pretvorene u prave male baštenske staklenike ili priručne kuhinje. Jedan od najčešćih primera zastakljivanja su terase u prizemlju koje imaju svoju bezbedonosnu ulogu, ukoliko je terasa zastakljena, provalnicima je postavljena prepreka na jednoj od, inače, najmanje obezbedjenih tačaka stana, koju je vrlo lako provaliti i gde provalnici najčešće i ulaze u stan. To je dovoljan razloga da se odlučite za zastakljivanje ukoliko živite u prizemlju, a ako ste na spratovima, onda je izolacija ključni razlog, bilo da je reč o termo izolaciji ili o zvučnoj izolaciji.

Razloga za zastakljivanje terase je dovoljno, sledeći korak je njeno opremanje. Terasu često koristimo kao ostavu, to je razlog koji se javlja kao prepreka u izvodjenju planskog opremanja. Verovatno će se tu naći i stvari koje nisu bile u planu, ali ih prosto nemamo gde.

Medjutim, kada je reč o dobroj organizaciji i one mogu i te kako da se uklope u planirano uredjivanje. Ako već u stanu imamo ormar koji je suvišan, najlakše je da se on iznese na terasu. U zastakljenoj terasi je sačuvan od uticaja vetra i kiše, a rolo zavese će ga zaštititi od uticaja jake svetlosti i toplote,  trajaće onda  sigurno koliko i u stanu. Možda je dovoljno samo da se zamene ručice za nameštaj i biće  pogodan da se u njega sakriju sve stvari koje remete koncept uredjenja terase, bilo da ste zamislili da ona bude trpezarija, pa da uživate u pogledu dok jedete ili Vam je neophodan kutak za ljubimce, možda je uredite u prijatno mesto za pušače.

Opremanje enterijera zavisi od namene, ali ono što je svim zastakljenim terasama zajedničko je kvalitetno staklo kao najbolje estetsko, funkcionalno i energetsko rešenje i rolo zavese da sve na terasi zaštite od toplote i svetlosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here