Naslovna Saveti Kako da vam kupatilo uvek bude blistavo čisto?

Kako da vam kupatilo uvek bude blistavo čisto?

994
0

Blistavo kupatilo je san svake domaćice, ali istovremeno spada u jedan od najmanje omiljenih kućnih poslova. To je verovatno zato što se nakon detaljnog ribanja kupatila osećamo kao posle intenzivnog treninga. Budući da treba uložiti dosta snage i napora u ribanje, to je sasvim razumljivo. Ali ukoliko redovno održavate kupatilo, imaćete manje posla kada je u pitanju generalno sređivanje. Možda će vam saveti koje vam donosimo biti od koristi i smanjiće vam stres pri samoj pomisli na ribanje kupatila. 

Umesto hemijskih sredstava koristite prirodna

Ukoliko redovno vodite računa o čistoći kupatila, ne morate koristiti skupa hemijska sredstva. Dovoljno vam je da iskoristite ono što svakako imate u kući. Pri tome nećete udisati štetne hemikalije, što je posebno bitno ukoliko u kući imate malu decu. Sigurno je da sodu bikarbonu i sirće uvek imate pri ruci. A mešavina ova dva sastojka je veoma efikasna ukoliko se kupatilo redovno održava.

Kada ili tuš-kabina su idealna podloga za bakterije

Kupatilo je idealno mesto za nagomilavanje bakterija, tako da je izuzetno važno da vodite računa o čistoći kade ili tuš-kabine. Zavesa za tuširanje je takođe podložna nagomilavanju bakterija. Najbolje bi bilo da koristite platnenu zavesu koju ćete redovno održavati. Koliko god se trudite da vaše kupatilo bude čisto, nekada se može desiti da se iz kade oseća neprijatan miris, koji dopire iz odvodne cevi. Kako biste ga odstranili, redovno koristite sodu bikarbonu i sirće. Sipajte u odvod ½ šolje sode bikarbone i 1 šolju sirćeta. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim mlaz vrele vode pustite direktno u slivnik. Ukoliko ovo ponavljate 2 do 3 puta nedeljno, možete biti sigurni da ćete se trajno osloboditi neprijatnog mirisa koji dopire iz odvodne cevi.

Ne zaboravite svakodnevno da prebrišete slavine, jer ćete tako uštedeti vreme kada budete pravili generalno spremanje. S obzirom na učestalu upotrebu, na slavinama i na tušu ostaju tragovi vode. Njihovim redovnim brisanjem ćete mnogo sebi olakšati.

Posebno vodite računa o čistoći WC šolje kada čistite kupatilo

Svaki put kada pustimo vodu, čestice tečnosti iz WC šolje izlaze nagore, a to dodatno na sanitarijama ostavlja fleke od vode. Kako biste dobro očistili šolju, možete koristiti izbeljivač na bazi hlora. Sipajte ¼ šolje ovog izbeljivača i ostavite da odstoji oko 30 minuta, nakon čega možete dodatno izribati. Takođe za ribanje možete koristiti rastvor sirćeta i sode bikarbone. S obzirom na tvrdoću vode, ukoliko šolju ne održavate redovno može se stvoriti kamenac, pa vodite računa o tome. Nepromišljeno ubacivanje vlažnih maramica može dovesti do toga da se WC šolja zapuši. Otpušavanje WC šolje prepustite majstoru, kako ne biste dodatno iskomplikovali i napravili znatno veću havariju. Bilo bi dobro da u kupatilu imate malu korpu za otpatke u koju ćete odložiti vlažne maramice nakon upotrebe.

Redovno održavajte pločice u kupatilu

Usled vlage, promene temperature i vodene pare, prostor između pločica vrlo brzo promeni boju. Mada, ukoliko redovno održavate fuge, utoliko ćete olakšati sebi prilikom generalnog raspremanja. Osim skupih hemijskih sredstava možete vrlo jednostavno napraviti smesu pomoću koje ćete otkloniti nečistoću između pločica. Dovoljno je da pomešate 7 šolja vode, ½ šolje soka od limuna, ½ šolje sirćeta i ½ šolje sode bikarbone. Napravite homogen rastvor koji ćete potom naneti na fugne i ostaviti da odstoji oko 30 minuta. Nakon toga prebrišite sunđerom, isperite i prosušite.

Takođe možete koristiti i varikinu, tako što ćete je sipati u raspršivač a zatim naprskati po fugnama. Ostavite da odstoji 15 minuta a nakon toga isperite i prebrišite suvom krpom. Ukoliko redovno održavate fugne, nećete imati problem da ih očistite.

Šminku nakon upotrebe odložite na svoje mesto

Nakon šminkanja obavezno sklonite šminku i četkice, to vam neće oduzeti mnogo vremena, ali kad jednom stvorite naviku, nikada nećete ostavljati krš za sobom. Osim toga, razbacane četkice po kupatilu su pravo leglo bakterija. Pravilno održavanje i skladištenje pribora za šminkanje je najpre važno iz higijenskih razloga, a sem toga nećete stvarati krš u kupatilu.

Pod u kupatilu mora biti čist

Pod u kupatilu redovno održavajte. Nakon svakog tuširanja prebrišite ga, jer ćete tako uštedeti vreme, a vaše kupatilo će uvek izgledati čisto. 

Kako biste sebi olakšali detaljno ribanje kupatila, važno je da ga svakodnevno održavate. Tako će vaše kupatilo uvek biti čisto, a generalno raspremanje će vam oduzeti znatno manje vremena.

I što je najvažnije, naučite svoje ukućane da uvek ostave raspremljeno i čisto za sobom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here