Naslovna Saveti Kako negovati usne tokom tokom hladnih dana?

Kako negovati usne tokom tokom hladnih dana?

875
0
usne

Pojavom jesenjih vetrovitih dana a posebno tokom zime  našem licu je potrebna posebna, dodatna nega. Jedan od najosetljivijih a i najzahtevnijih delova lica su usne. Verovatno ste nebrojeno puta bili u situaciji da se borite sa isušenim ili ispucalim usnama. One ne samo da ne izgledaju lepo i da ih ne možete pravilno našminkati, već ispucalost nekada može biti veoma neprijatna i bolna. U nastavku teksta vam donosimo proverene savete uz pomoć kojih ćete vrlo uspešno negovati svoje usne tokom hladnih zimskih dana.

Zbog čega nam se usne suše?

Pojavom hladnih jesenjih vetrova kao i pojavom mrazeva nos nam je najčešće zapušen, tako da uglavnom dišemo na usta. Zbog toga nam se usne često suše i pucaju. I to se ne dešava samo sa usnama, već i sa predelom oko nosa zbog česte upotrebe papirnih maramica. Dolazi do pada imuniteta, tako da se neretko pojavljuju i herpesi. Verovatno imate grožđanu mast uvek pri ruci, ali nekada ni to nije dovoljno. Posebno ako veći deo dana provodite napolju.

Oprez! Na ispucalim usnama se stvaraju bakterije

Kada je hladno napolju, naše telo se hladi, tako da voda koju imamo u telu isparava. Tada dolazi do dehidratacije i ispucalosti usana. Najčešće se dešava da usled svega toga one ravnomerno ispucaju, mada postoje i situacije u kojima se javljaju pukotine na pojedinim delovima usana. Ne samo što su neprijatne i bolne, već ukoliko su dugotrajne u njih se mogu useliti bakterije koje će vam stvoriti dodatno opterećenje.

Ruž ne ide na ispucale usne

Neretko se dešava da dolazi do pojave koja se naziva hrapavost usana. Ovaj problem može da se javi u bilo kom periodu i nema mnogo veze sa spoljašnjim uticajima. Vrlo je neprijatan, a mi ga upotrebom ruža ili sjaja dodatno pospešujemo.  Sem što karmin jako ružno izgleda na takvim usnama, on ih još više isušuje tako da dolazi do dodatnog pucanja usana. Iz tog razloga je veoma važna dobra nega a tek onda nesmetano možete koristiti ruž ili sjaj.

Nega mora biti kontinuirana

Jesenji hladni dani su možda najbolji momenat da započnete sa pravilnom negom usana kako bi vaše usne bile lepi, zdrave i negovane tokom cele zime. Ne zaboravite da nega ne sme biti povremena,već kontinuirana. To podrazumeva da o usnama morate voditi računa bez obzira na godišnje doba i vremenske uslove.

Piling za usne je važna preventiva

Piling usana je veoma važan, jer na taj način ih čistimo od mrtvih ćelija. Ovo je najbolje raditi još dok su usne skroz zdrave kako biste predupredili ispucalost i bolne rane. Ukoliko krenete sa pilingom već kada dođe do ispucalosti, može se desiti da stvorite ranice u koje će bakterije vrlo lako prodreti.

Piling usana je višestruko koristan, jer ne samo da će vaše usne biti meke i glatke, već će izgledati savršeno.

Uz pomoć pilinga ćete očistiti površinu usana, tako da ćete napraviti prostor za sredstva koja će doprineti hidrataciji kao i  lepšem i zdravijem izgledu.

Vodite računa da piling za usne obavezno mora da bude blag. Sem što ga možete kupiti u parfimerijama, možete ga veoma jednostavno napraviti i u kućnim uslovima.

Ukoliko želite sami da napravite piling  preporučićemo vam neka već oprobana sredstva koja su dala zadivljujuće rezultate.

Piling sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona ima antibakterijsko dejstvo, tako da deluju umirujuće na kožu. Kako biste napravili ovaj piling potrebno je da pomešate malo sode bikarbone i kokosovog ulja, a zatim tom smesom istrljate površinu usana. Zahvaljujući ulju izbećićete bilo kakvu iritaciju.

Piling  sa medom

Nanesite med u tankom sloju  i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga se umijte a zatim usne istrljajte nešto grubljim peškirom. Zahvaljujući ovom postupku vaše usne će biti očišćene od mrtvih slojeva kože.

Piling sa cimetom i medom

Med i cimet su sjajna kombinacija uz pomoć koje ćete vaše usne osloboditi od mrtvih ćelija i povećaćete njihovu prokrvljenost. Izmešajte malo cimeta sa medom a zatim nanesite na usne. Najbolje bi bilo da odstoji  nekih 10 do 15 minuta. Nakon toga ih isperite isperite. Kombinacija meda i cimeta sem što doprinosi mekoći usana i njihovom glatkom izgledu pokazala se kao dobra ukoliko želite da vam usne izgledaju uvećano. Naravno, ovaj vizuelni efekat je kratkotrajan, a dešava se zahvaljujući cimetu koji poboljšava prokrvljenost.

Dubinska nega usana

Sem pilinga važno je da povremeno uradite dubinsku negu usana, kako biste bili sigurni da vaše usne tokom hladnih i vetrovitih dana neće ispucati. U parfimerijama možete pronaći maske za usne koje imaju višestruku korist. Ove maske ih dubinski hrane  a istovremeno usnama pružaju neverovatnu mekoću. Vrlo su lake za korišćenje. Potrebno je da ih držite na usnama nekih 15 minuta, a rezultatom ćete biti prijatno iznenađeni.  Nakon korišćenja ovih maski možete nesmetano koristiti mat karmine, koji kao što sigurno znate dodatno isušuju kožu.

Ukoliko želite da izbegnete kupovne maske za negu usana i da se okrenete prirodnim rešenjima, med je pravi izbor za to. Potrudite se da nabavite organski med, jer je neuporedivo  bolji ne samo za negu usana već uopšteno. U tom slučaju svakodnevno nakon što ste istrljali usne grubljim peškirom nanesite sloj meda na njih. Neka odstoji izvesno vreme a zatim isperite. Čak i da ne isperete ništa loše vam se neće desiti, sem što ćete se neplanirano zasladiti.

Kako hidrirati usne tokom hladnih dana?

Hidratacija usana je veoma važna za pravilnu i redovnu negu. Kao prvo vodite računa da uvek prilikom izlaska iz kuće vaše usne budu zaštićene. U suprotnom, trebaće vam daleko više vremena da ih vratite u normalu a zatim nastavite sa pravilnim održavanjem.

Na tržištu postoji mnogo proizvoda, a na vama je da odaberete onaj koji vam najviše odgovara. Ne zaboravite da tokom razgovora veliki broj proizvoda koji su na usnama nehotice pojedemo. To je skroz normalno, jer pljuvačne žlezde rade svoj deo posla. Zbog toga bi naša preporuka svakako bila da koristite proizvode koji se baziraju na biljnim sastojcima.

Ukoliko spadate u kategoriju ljudi kojima su usne stalno ispucale ili deluju kao da imate kratere na njima, sada je pravi trenutak da ih pripremite za hladne dane. Važno je da počnete da primenjujete ove savete kako biste zaštitili usne a  kasnije će vam to postati rutina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here