Naslovna Istorija Zanimljiva istorija Kaligula svoga konja čuvao u palati i dodelio mu zvanje senatora

Kaligula svoga konja čuvao u palati i dodelio mu zvanje senatora

4708
0

Oduvek je bilo ljudi koji su iznad svega obožavali životinje, poštovali ih i ugađali im, pa i preterivali u pažnji kojom su ih okruživali. Ali niko to nije radio u toj meri kao Kaligula -treći rimski car. Kaligula je u istoriji ostao upamćen po brojnim skandalima i anegdotama. Mnogi istoričari su opisivali Kaligulu kao ludog. Ostaće upamćen po ekstravagantnim građevinskim poduhvatima, sukobu sa senatom i kontroverznoj religioznoj politici.

Bolesno privržen svome konju

Rimski car Kaligula (14-41) bio je može se reći, bolesno privržen svome konju. Nije bilo te ludosti koju on ne bi učinio za Incinatusa, zasigurno najviše obožavanu i maženu životinju u istoriji. Svome konju Kaligula je sagradio štalu od slonovače, a vodu je pio iz zlatnih vaza. Kada bi konj spavao, sluge bi ga prekrivale skerletnim ogrtačima, dok bi preko dana nosio bisernu ogrlicu.

Palata za konja

I kao da sve ovo nije bilo dovoljno kontraverznom rimskom caru, on je svog Incinatusa u jednom trenutku preselio u velelepnu palatu, bogato oprepljenu najskupocenijim nameštajem, dok ga je služila čitava četa robova i robinja. Često je taj čuveni konj obedovao za gospodarevom trpezom, a ovaj ga iz svoje ruke hranio ječmom i pojio najkvalitetnijim vinom iz sopstvenog  pehara. Rimski velikani morali su pred tim konjem da padaju ničice, baš kao kada je prolazio sam car, i još više: da njegovim kopitom dotaknu čelo. Najgore je bilo to što ih je na gozbama Kaligula terao da popiju sve ono što bi ostalo iza Incinatusa.

Zbog „nepoštovanja“ prema konju gubila se glava

Jednom prilikom je došlo do skandala kada je jedan visoki gost odbio da se povinuje ovom hiru i popije iza Incinatusa. Kaligula ga je kaznio jednim bičevanjem, a posle toga je „drznik“ morao da klekne u znak kajanja pred konjem. Međutim, on je i to odbio, a svoju neposlušnost je platio glavom.

Tišina dok konj spava

Uoči cirkuskih trka na kojima je i sam Kaligula učestvovao sa svojim konjem, slao bi glasnike po celom Rimu da pročitaju njegovo naredjenje: u okolini Incinatusove rezidencije morala da vlada potpuna tišina, kako bi svom miljeniku obezbedio miran i neometan san.

Prvi i jedini konj u istoriji sa titulom senatora

Vrhunac svih preterivanja Kaligula je napravio kada je svom konju dodelio zvanje velikog pontifa, a zatim i senatora. Ovo poslednje već dovoljno uvređeni i poniženi Rimljani, nisu mogli da podnesu. Izgleda da je baš tada kada je svom konju prinosio senatorske oznake, ludi kralj stradao od ruke atentatora.

Tako je Kaligula postao prvi rimski car koji je izgubio život  u atentatu, kao i prvi car koga je ubila Pretorijanska garda.

Pojedini istoričari smatraju da je Kaligulino postupanje sa svojim konjem, u stvari bio način da ponizi ostale senatore i druge velikodostojnike kako bi lakše manipulisao tadašnjim prilikama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here