Naslovna Priroda i nauka Krupajsko vrelo – prirodno blago istočne Srbije

Krupajsko vrelo – prirodno blago istočne Srbije

1598
0
krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo je jedno od najegzotičnijih oaza prirode u Srbiji. Ujedno je i među najprivlačnijim turističkim destinacijama. A što je najbolje, nalazi se u srcu istočnog dela zemlje i lako je dostupno turistima. Nažalost, to sa sobom povlači mogućnosti narušavanja ekološkog aspekta ovog spomenika prirode. No, o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Krupajsko vrelo je bajkovito izvorište u podnožju planine Beljanice, u istočnoj Srbiji. Smešteno je na desnoj strani Krupajske reke, na 220 metara nadmorske visine, usred netaknute prirode. Okruženo je šumom, pri čemu jezero krase predivne plavo-zelene nijanse. Pravi mali raj. Zbog izgradnje brane, ima izgled jezerceta, dimenzija 40×17 metara. A voda iz jezera se preliva u vidu vodopada i otiče dalje, ulivajući se u Krupajsku reku. A u samom jezeru nalazi se jednim delom potopljena pećina, koja daje ovom prirodnom blagu i izvesnu mističnu notu. A dodatan doprinos mističnosti daje i podvodni kraški lavirint. U blizini vrela su i dva izvora vode, pri čemu je temperatura u jednom oko 26°C. Njegova voda je lekovita. Oba izvora su proglašena spomenicima prirode. Temperatura samog vrela kreće se oko 9-11°C.

Zašto posetiti Krupajsko vrelo?

Ono što posebno izdvaja ovu destinaciju jeste njena fotogeničnost. Zbog toga je pri vrhu liste želja za posetu svakog prosečnog turiste. I ne samo da se samo Krupajsko vrelo odlikuje lepotom. I sam put do njega vodi kroz čarobnu prirodu. Staza prolazi pored nekoliko ribnjaka, kao manastira Manasija. Manastir Manasiju podigao je despot Stefan Lazarević, još davne 1418. godine i njegove mošti leže baš u njegovoj zadužbini. Manastir opasuju zidine sa 11 kula, zbog čega je posebno karakterističan. Predstavlja najznačajnije delo Moravske škole, kao stila u arhitekturi i ujedno jedan od najvažnijih spomenika srpske kulture.

Ali Krupajsko vrelo ne odaje samo fantastičan vizuelni utisak. Ovo mesto ima savršeno čist planinski vazduh, pa oporavlja i i duh i telo.

krupajsko vrelo priroda

Kako doći do Krupajskog vrela?

Krupajsko vrelo je blago homoljskog kraja. U njegovoj blizini je od većih gradova Despotovac, a samo vrelo se nalazi u ataru sela Milanovac, u jugozapadnom delu opštine Žagubica. Preciznije, njegova lokacija je između sela Milanovac i Krupaja. A od Despotovca se sa asfaltnog puta može vrlo lako doći do samog vrela.

Sama sela su, takođe, primamjiva oku posmatrača, pogotovo strastvenim fotografima. Raznovrsnost u gradnji kuća, dvorišta i bašte uređeni poput parkova u potpunosti prikazuju jedno lepo srpsko selo. Ono što ih odlikuje tokom letnjeg perioda, jeste šarenilo najrazličitijeg cveća.

Selo je grupisanog tipa, tako da je veliki broj kuća lokalizovan na zapadnom delu reke Krupaje i to tačno na mestu gde ona pravi luk. Čini se da je sama reka obgrlila seoska domaćinstva. A i kroz samo selo protiče potočić.

Lokalni specijaliteti kuće

Ukoliko vaša odluka padne na posetu Krupajskog vrela, imaćete mogućnost i da probate brojne specijalitete ovog kraja u okolnim restoranima. Ono što meštani posebno ističu su jela sa ribom, zahvaljujući blizini više ribnjaka. Posebno je ukusna pastrmka. A dostupan je i veliki izbor drugih domaćih jela, kao što je kačamak, sir i homoljsko jagnje.

Zanimljivosti vezane za Krupajsko vrelo

Jedna zanimljiva činjenica vezana za Krupajsko vrelo, tiče se izgradnje njene brane. Naime, još davne 1946. godine je akademik Miladin Pećinar projektovao branu na Krupaji. Njegov cilj je bio da ukroti ovu divlju reku i tako je preusmeri u korisne svrhe. Ta voda je omogućila izgradnju vodenice, valjarice i vunovlačare. One postoje i danas.

Za ljubitelje ronjenja, važna je informacija da je ronjenje ovde pravi užitak. Ali se mora imati u vidu da je najpogodnije baviti se ovim sportom u jesen, kada je nivo vode nizak, a time i ronjenje bezbednije.

reka krupaja

Završna reč

Postoji mnogo razloga za posetiti Krupajsko vrelo. Ovo predivno mesto prija svim čulima i pruža kompletnu sliku srpske lepote. A užitak daje i sama destinacija, kao i put do nje. Pogled na nijanse boja uređenih njiva, gostoljubivost i meštana, i samog kraja, bezbedno putovanje i mogućnost parkinga na bilo kom mestu. Ali ne treba zloupotrebiti ovu mogućnost, kao ni ono što nam je priroda nesebično dala. Na nama je da otpad ne ostavljamo za sobom i da se trudimo da što manje narušimo savršeni balans netaknute prirode.

Krupajsko vrelo kao spomenik prirode

Budući da je reč o jednom od najjačih kraških izvora, Vlada Republike Srbije ga je proglasila zaštićenim i smatra se prirodnim dobrom od izuzetnog značaja. Ova odluka je zaista sasvim opravdana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here