Naslovna Lifestyle Život Kupujete tricikl za dete – Evo šta treba uzeti u obzir

Kupujete tricikl za dete – Evo šta treba uzeti u obzir

73
0
Pexels.com

Tricikl nije samo igračka već i alat koji podržava fizički i emocionalni razvoj dece. Osim što podstiče zabavu, probudiće kod vaših mališana istraživački duh i radoznalost.

U ovom tekstu istražićemo različite vrste tricikala prilagođene potrebama dece i beba, kao i faktore koje treba uzeti u obzir pri odabiru savršenog tricikla za vaše najmlađe.

Dečji tricikli za uzbudljivu vožnju

Tricikl je omiljeni rekvizit bebama i prvo prevozno sredstvo koje ih vodi ka samostalnosti i razvoju motoričkih veština. Osim što pruža uzbudljivu vožnju, podstiče njihovu želju da što pre postanu vešti i samouvereni biciklisti u budućnosti. Kada shvate da se svojim trudom kreću napred, istraživački duh im postaje sve jači, a motorika sve bolja.

U prodavnicama dečije opreme možete pronaći veliki izbor tricikala za decu različitih oblika, veličina, dizajna. Od jednostavnih trotočkaša, do atraktivnih modela sa različitim efektima i dodacima. 

Sklopivi tricikli za decu su praktična opcija koja omogućava lako sklapanje i prenosivost. Takva funkcionalnost čini ih idealnim za putovanja i skladištenje. Ovi modeli imaju mogućnost skidanja ili sastavljanja pojedinih delova kao što su točkovi, ručke ili sedište, čime se značajno smanjuje zapremina i olakšava transport, a moguće ih je transformisati u guralicu pogodnu za uzrast od 10 do 36 meseci. 

tricikl-za-decu
Pexels.com

Ako imate blizance ili dvoje dece približnog uzrasta, potrebni su vam specijalno dizajnirani tricikli koji omogućavaju vožnju dvoje dece istovremeno. Tricikli za blizance imaju dupla sedišta i pedale, pružaju udobnost i sigurnost za oba deteta. Ovaj model je izuzetno praktičan i predstavlja dva proizvoda u jednom, što vam svakako smanjuje troškove pri kupovini.

Moderan dizajn tricikla sa rotirajućim sedištem je poželjna opcija za decu koja zahtevaju veću slobodu kretanja i zabavnije iskustvo vožnje. Sedište ima mogućnost da se okreće oko svoje ose dok u isto vreme pruža stabilnost i udobnost vašem malom istraživaču. 

Bez obzira da li preferirate sportski, bajkoviti ili avanturistički stil, lako ćete pronaći tricikl koji će zadovoljiti želje i maštu svakog malog avanturiste.

Na koje karakteristike treba obratiti pažnju

Da biste se lakše odlučili koji model da izaberete za svoje dete, dajemo vam listu funkcionalnosti koje treba da ima jedan kvalitetan tricikl.

 • Lakoća upravljanja vozilom
 • Kvalitet izrade (materijali otporni na udarce i habanje – aluminijum, čelik, plastika) 
 • Udobno podupiruće sedište i sigurnosni pojasevi
 • Dugotrajnost i prilagodljivost sazrevanju deteta
 • Lako montiranje 
 • Zabavni dodaci

Koji tricikl odabrati prema uzrastu deteta?

Dizajn tricikla treba da prati uzrast vašeg mališana i njegove razvojne potrebe. Najbolje je izabrati onaj koji raste zajedno sa vašim detetom i ima mogućnost adaptacije.

 • Tricikli za bebe od 6 meseci: Za bebe je obavezna visoka leđna potpora, kvalitetan naslon za noge i čvrsti i udobni sigurnosni pojasevi.
 • Tricikli za bebe od 10 meseci: Ovi tricikli su dizajnirani da omoguće bezbednost i sigurnost deci koja su tek počela da sede i puze. Oni su čvrste konstrukcije sa mekim sedištima, visokim naslonom i jakim sigurnosnim pojasevima.
 • Tricikli za bebe od 12 meseci: U ovom uzrastu deca samostalno sede, ali je sigurnost i udobnost kod dizajna tricikla na prvom mestu. Pored podesivih delova, mekih sedišta i pojaseva, tricikli za mališane ovog uzrasta mogu imati i detalje koji podstiču motoričke veštine.
 • Za decu od 1 do 3 godine: Dolaze sa više funkcija prilagođenih mališanima u ovom uzrastu. Pored podesivih ručki za guranje, čvrste konstrukcije, nižeg sedišta za lakše penjanje, kvalitetnog naslona za leđa, ovaj model može imati i krov za zaštitu od sunca i druge dodatke koji podstiču avanturistički duh.
 • Tricikli za predškolce (3-6 godina): Karakteriše ih veća stabilnost, snažna konstrukcija, veliki, stabilni točkovi i mogućnost prilagođavanja. Mališani sada samostalno upravljaju triciklom. Ovo su već ozbiljno unapređeni modeli sa kompletnim aksesoarom za dete koje još nije krenulo u školu. Tu su korpe za odlaganje igračaka, rotirajuća sedišta, svetlosni i zvučni efekti, tende ili suncobrani sa UV zaštitom.

Zašto je tricikl važan za dečji razvoj? 

Osim što podstiče nezavisnost kod mališana i razvoj motoričkih veština, koordinaciju pokreta i ravnotežu, tricikl pruža priliku za socijalnu interakciju kada deca voze zajedno ili se igraju sa drugom decom.

Kroz sve ove aktivnosti, poboljšava se celokupan razvoj deteta, uključujući fizičko, emocionalno i socijalno sazrevanje.

Zato, nabavite na vreme tricikl koji odgovara potrebama i uzrastu vašeg mališana i pružite mu nezaboravno iskustvo istraživanja sveta oko sebe dok se razvija i raste.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here