Naslovna Lifestyle Turizam Najlepša grčka ostrva koja morate posetiti bar jednom

Najlepša grčka ostrva koja morate posetiti bar jednom

1626
0

Grčka je zemlja prelepih ostrva, bajkovitih plaža i kristalno čistog mora, koja iz godine u godinu privlači ogroman broj oduševljenih turista u njena letovališta. Ostrva Grčke su prikazana na najlepšim turističkim brošurama i razglednicima, a lepote nekih od njih su ovekovečene u filmskim kadrovima, koji su svoje mesto pronašli baš na plažama ove zemlje.

Tajna njihove privlačnosti leži u tome što odgovaraju svim tipovima turista – onima koji žele aktivan odmor sa mogućnošću istraživanja važnih znamenitosti, kao i turistima koji velike lepe plaže i čisto more stavljaju na prvo mesto. Grčka ostrva su idealna destinacija za medeni mesec, porodični odmor, ali i letovanje sa društvom iz kraja. Svako na njima može da pronađe nešto za sebe, a mi im posvećujemo nekoliko redova u kojima ćete saznati nešto više o najlepšim letovalištima Grčke.

Santorini – magija prirode i neobičnih građevina

Santorini je ostrvo u Egejskom moru, i po mišljenju mnogih, jedno od najlepših na svetu. Krstarenje istočnim Mediteranom je idealna prilika da posetite ostrvo prepoznatljivo po malim belim kućicama sa svetlo plavim krovovima, i uskim uličicama koje su uvek prepune turista, a koje vijugaju prema vrhu ostrva gde je smeštena Fira – prestonica Santornija.

Zapadna strana ostrva je okrenuta ka vulkanu i naziva se Kaldera. Izuzetno je strma i stenovita, što ovom romantičnom ambijentu pruža dodatni šarm. Santorini je vrlo često ključna lokacija za snimanje filmova, reklama i spotova, a takav status duguje svojoj lepoti i arhitekturi koja je jedinstvena u svetu.

Ostrvo je prepuno crkava, a razlog tome leži u starim običajima negovanim među pomorcima, koji su se zaklinjali da će podići crkvu ukoliko se sa plovidbe bezbedno vrate kući. Zahvaljujući njima, neke od najlepših grčkih crkvica su smeštene upravo na ostrvu Santorini.

Zakintos – ostrvo kornjača, maslina i mitova

Zakintos je treće po veličini ostrvo u Jonskom moru, poznato po maslinama, kornjačama i olupini broda koja je sasvim spontano postala zaštitni znak čitavog ostrva. Plaže na Zakintosu su mešavina peščanih i šljunkovitih podloga bele boje, koje se odlično uklapaju u sliku sa tirkiznim morem i visokim belim stenama.

Kornjače su jedno od glavnih obeležja Zakintosa, pa ne bi trebalo da se začudite ukoliko neku od njih ugledate na plaži. One su na ovom ostrvu zaštićena vrsta, i vrlo su prijateljski nastrojene prema turistima, pa iskoristite priliku da im priđete, pokažete deci ili fotografišete ih za uspomenu. Zakintos je takođe odlična destinacija za one koji žele miran odmor.

Navagio – simbol Zakintosa i najpopularniji moderan mit u Grčkoj

Plaža Navagio je malo šljunkovito prostranstvo skriveno stenama, do koga je moguće doći samo brodom. Reč je o jednoj od najlepših plaža u Grčkoj, koja je ujedno i glavni povod zbog kojeg turisti odlučuju da baš na Zakintosu provedu svoje letovanje. Čuvena je po istoimenoj olupini broda, za koju se vezuju mnogi mitovi, ali se pretpostavlja da se nasukao na obalu usled oluje koja ga je zahvatila tokom plovidbe.

Druge teorije olupinu povezuju sa brodom koji je nekada učestvovao u švercu cigareta i alkolohola. Verzije su mnoge, a na vama je da posetite ovu fenomenalnu plažu na Zakintosu i procenite sami kakva priča se krije iza nasukane olupine broda.

Lefkada – najlepše prirodne lepote

Ukoliko je obilazak prirodnih lepota vrlo važan deo vašeg odmora, onda bi trebalo da se uputite direktno na Lefkadu, jedno od najlepših grčkih ostrva kada je priroda u pitanju. Poseban šarm ovom ostrvu daju visoke stene i divlje plaže, do kojih je često teško doći automobilom, pa put do njih zahteva plovidbu brodom ili pešačenje, što je odličana opcija za avanturiste željne istraživanja lepih ostrva poput Lefkade.

Zaštitni znak ostrva Lefkada je plaža Egremni, do koje se takođe najčešće dolazi brodom, a po dolasku nastaje oduševljenje prelepim prizorima netaknute prirode. Za boravak na divljim plažama Lefkade se preporučuje nošenje sopstvene opreme za sunčanje i kupanje, dok postoje i ona ostrvska letovališta koja su u većoj meri prilagođena potrebama turista, pa su samim tim i pristupačnija u odnosu na plažu Egremni.

Ovo su samo neka od najlepših grčkih ostrva koje bi trebalo da posetite, a svakako postoji još niz destinacija koje čekaju da ih obiđete. Gde god da se uputite, fenomenalno iskustvo i uživanje su zagarantovani!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here