Naslovna Istorija Mitologija Grčka mitologija: Manje poznate zanimljivosti o grčkim Bogovima i mitološkim bićima

Grčka mitologija: Manje poznate zanimljivosti o grčkim Bogovima i mitološkim bićima

10907
0

Mnoge legende  iz grčke mitologije su poznate širom sveta. Snimljeno je i mnoštvo filmova zasnovanih na starogrčkim mitovima. Vekovima unazad, grčka mitologija je bila temelj razvoja mišljenja ljudi o svojim precima. Međutim, prenošenjem ovih priča sa generacije na generaciju izmenjene su neke prvobitne činjenice, a samim tim se stvorila serija stereotipa koji se tiču grčkih drevnih bogova i boginja, kao i drugih mitoloških bića.

Svi verovatno znamo da je Afrodita boginja ljubavi i čuli smo za Pegaza, krilatog konja iz grčkih legendi.  Ali time smo samo zagrebali po površini grčke mitologije. Kada pogledamo malo dublje, ona predstavlja mnogo mističnije i bizarnije mesto nego što jedan ljudski um u savremenom svetu uopšte može da  zamisliti. Evo nekoliko manje poznatih zanimljivosti o grčkoj mitologiji.

Had nije bio čudovište

Had jeste bio bog smrti i podzemnog sveta, i to mu daje mračnu i zlu konotaciju zbog činjenice da ga često porede sa grčkom verzijom hrišćanskog đavola. Međutim, Had nije sam izabrao da vlada podzemnim svetom. On i njegova braća Zevs i Posejdon su izvlačili slamke kako bi odlučili ko će vladati kojim delom sveta. Zato bi se pre moglo reći da Had nije imao sreće, jer je izvukao najkraću slamku pa mu je pripao podzemni svet. Osim toga, moramo imati na umu da uprkos njegovoj reputaciji, Had nije bio jedini odgovoran za osudu i otkup duša. On je tu odgovornost delio sa trojicom Zevsovih sinova: Minojem, Eakom i Radamantom koji su  odlučivali o sudbini duše.

Ares nije bio toliko moćan

Iako je bio bog rata, Ares nije imao veliku moć, i ustvari je uvek slušao naređenja svoje sestre Atine. Njegovo ime jeste sinonim za rat i krvoproliće. Ali bez obzira na to, Atina, boginja mudrosti i pravične borbe bila je ta koja je vodila rad, a Ares je morao da joj bude pokoran. O tome možemo pročitati u Homerovoj Ilijadi.

Meduza nije bila jedina ružna žena iz grčke mitologije

Meduza je poznata po svojoj zmijskoj kosi  i pogledu kojim je svakoga ko je pogleda u oči pretvarala u kamen. Međutim, meduza je bila samo jedna od tri sestre Gorgone. I jedino je Meduza bila smrtna. Steno i Eurijala su takođe na glavi umesto kose imale zmije, ali za razliku od svoje sestre Meduze, njih dve su bile besmrtne.

Tezej je bio manipulator

Svako ko je bar malo proučavao grčku mitologiju sigurno zna za mit o tome kako Tezej na Kritu ubija Minotaura i pronalazi nemogući izlaz iz Lavirinta, što je plaćeno velikom cenom jer je mnoge ljude koštalo života. Ceo taj svoj poduhvat, Tezej nije mogao da sprovede bez pomoći kritske princeze Arijadne koju je poveo sa sobom kada je napuštao ostrvo, da bi je ostavio na ostrvu Naksos.

Prema Plutarhu, starogrčkom biografu, istoričaru i esejisti,  kada je Tezej otkrio današnji glavni grad Grčke Atinu, on je smatrao da je najbolji način za povećanje populacije bio silovanje žena, zbog čega je izazvao večnu mržnju svoje nove porodice.

Olimpski bogovi  nisu prvi besmrtnici

Prvo je bio Haos, otac Geje (zemlje) i Erosa (boga ljubavi). Geja je najpre rodila Urana (boga neba) i Ponta (boga mora). Kasnije se udala za Urana i rodila mu  Titane. Najmlađi od njih, Hron, vođa Titana i vladar univerzuma, oženio je svoju sestru Reju i sa njom izrodio prvih šest olimpskih bogova besmrtnika – Posejdona, Demetru, Heru, Hestiju, Hada i Zevsa. Sva pomenuta božanstva, od Haosa do Zevsa bili su besmrtnici.

Pandorina ćerka

Pandora je bila žena titana Epimeteja i majka smrtnice Pire. Zbog Pirinog braka sa njenim rođakom Deukalionom, bogovi su poslali veliku poplavu da bi uništili zemlju i smrtnike. Međutim, Pira i Deukalion su uspeli da prežive, nakon što su potražili pomoć od proročice iz Delfija, zatim su bacili Pandorine kosti u zemlju kako bi se svet obnovio. Tako je Pandora ustvari začetnik ljudske rase.

Ratoborna Afrodita

Boginja Afrodita je bila u romantičnoj vezi sa Aresom, bogom rata, sa kojim je dobila troje dece – Erosa, Foba i Dima (Dejmosa). Zbog toga je Afrodita, iako boginja ljubavi i lepote, često povezivana sa ratovima. Arheološki ostaci, statue i opisne slike na kojima Afrodita nosi oklop i oružje, pronađeni su u nekoliko lučkih gradova Grčke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here