Naslovna Društvo 5 najvećih proizvođača traktora na svetu

5 najvećih proizvođača traktora na svetu

6039
0
traktor
Foto: Pixabay.com

Traktor je najznačajnija mašina i glavni pomoćnik svakog poljoprivrednika već 100 godina u svetu, a u Srbiji nešto više od pola veka. Prvi traktor proizveden je u Americi krajem 19. veka, a njegova masovna proizvodnja i prodaja počela je dvadesetih godina 20. veka. Od tada se fabrike koje ih prave utrkuju u kvalitetu proizvodnje i bore na tržištu za prvo mesto.

Činjenica je da je se od prvog traktora sa benzinskim motorom do ovih traktora danas desilo mnogo velikih i značajnih promena u proizvodnji ove mašine, pa samim tim i u agronomiji. Razvoj tehnologije ide u prilog ovim napravama. To potvrđuju i međunarodni sajmovi poljoprivrede i poljoprivrednih mašina, na kojima se svake godine pojavi neki novi model traktora, sa boljim i inovativnijim performansama nego prethodne godine.

Za poljoprivrednike je kupovina traktora nekad veća glavobolja od kupovine automobila, stoga u tekstu koji sledi predstavljamo pet najvećih i najpoznatijih proizvođača traktora u svetu.

#1 Massey Ferguson

Renomirani svetski proizvođač traktora i jedan od najstarijih je Massey Ferguson. Osim što se izdvaja po kvalitetu, tu je i prihvatljiva i isplativa cena poljoprivrednih mašina koju nudi. Počeci ove firme vezuju se za daleku 1847. godinu, kada je Daniel Massey otvorio radionicu za popravljanje poljoprivrednih mašina. Prototip prvog traktora „Ferguson Black“ napravljen je pak 1933. godine.

traktor
Foto: Pixabay.com

Deceniju kasnije prvi traktor „ferguson“ pojavljuje se na britanskom tržištu. O ugledu, uspehu i kvalitetu svedoči i nagrada „Evropski traktor godine“ 2004. godine. Modeli ferguson traktora ovenčani su i nagradom „Mašina godine“, i to 2012. i 2019. godine.

Na domaćem tržištu Massey Ferguson je jedan od omiljenih, a u proteklom veku i jedini izbor srpskog poljoprivrednika, jer je upravo po njihovoj licenci proizveden prvi traktor u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Industrija mašina i traktora ili prepoznatljiv IMT pravio je traktore i priključne mašine za domaće i strano tržište i smatra se da je do 2005. godine proizvedeno impozantnih 800 hiljada traktora.

Prodaja traktora 539 u Srbiji, jednog od najpopularnijih modela, cvetala je sve do gašenja fabrike 2015. godine. IMT je 2018. godine kupila indijska kompanija TAFE, još jedan od vodećih u svetu po proizvodnji traktora. Kako je već 2019. godine na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavljen novi traktor u njihovoj proizvodnji, velike su šanse da će ove mašine tek obrađivati srpske njive i na pravi način koristiti potencijale srpskog sela.

traktor
Foto: Pixabay.com

#2 John Deere

 Jedan od najpopularnijih proizvođača traktora u svetu je i američka fabrika John Deere, osnovana daleke 1837. godine. Međutim, u posao proizvodnje traktora ući će tek 1918. godine i u toj prvoj godini rada prodaće čak 5 634 traktora. Ova velika kompanija pored poljoprivrednih mašina proizvodi i građevinske mašine, vozila za golf igrališta, kao mašine za uređenje različitih vrsta terena i dvorišta. Ovaj proizvođač poznat je po velikim traktorima za obradu zemljišta površine 200, 300, pa čak i 500 hektara. Nezamislivo je gajenje pšenice na ovolikim površinama bez traktora, zar ne?

traktor
Foto: Pixabay.com

Fabrika John Deere dosta drži do svoje tradicije, te ima i svoj Muzej traktora i mašina u saveznoj državi Ajova, gde se posetioci mogu informisati o istoriji proizvodnje traktora, kao i fazama kroz koje je prošao najvredniji poljoprivredni četvorotočkaš.

#3 New Holland

Da su Amerikanci vodeći proizvođači traktora u svetu potvrđuje i fabrika New Holland, koja postoji od 1895. godine. Od osnivanja u Pensilvaniji do današnjih dana ova kompanija je postala svetsko ime, tako da ima svoja prodajna mesta ne samo širom Amerike, već i u Evropi, Aziji, Africi i Australiji. Dobri poznavaoci fudbala sigurno znaju da je upravo New Holland bio sponzor fudbalskog kluba Juventus od 2007. do 2010. godine.

Pod okriljem ove kompanije Henri Ford pustio je u proizvodnju Ford traktor, takozvani Fordson 1917. godine i to je prvi masovno proizvedeni traktor sa benzinskim motorom. Sasvim je izvesno da se traktori ovog proizvođača danas prepoznaju kao jedan od kvalitetnijih i zbog svoje okretnosti i komfora. Neki od poslednjih modela New Holland traktora imaju specijalizovanu osovinu sa i bez kočnica, koja omogućava da se oni voze mnogo brže nego ostali, bez obzira na tip terena. Dakle, rukovalac traktorom može sam podesiti krutost i visinu osovine prema uslovima tla, može voziti jednako brzo i na polju i na putu, a pritom biti bezbedan.

#4 Fendt

Nemačka fabrika Fendt proizvela je prvi evropski traktor 1930. godine i od tada beleži vrtoglavi uspeh ne samo u Evropi, već i u svetu. Svoje mesto na listi pet najboljih proizvođača traktora Fendt je zavredio zahvaljujući kvalitetu u proizvodnji velikih i moćnih mašina, namenjenih velikim gazdinstvima. Tako ne iznenađuje što je ove godine na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu model „Fendt 1050 vario“ poneo titulu najskupljeg traktora.  Opremljen najsavremenijom opremom ovaj traktor procenjen je na famoznih 360 000 evra, i to bez poreza na dodatu vrednost. Ovo je ujedno i najsnažniji i najveći traktor trenutno na tržištu sa svojih 517 KS. 

#5 Valtra

Još jedan svetski priznat proizvođač traktora iz Evrope je finska fabrika Valtra. Iako je osnovana još u 19. veku, proizvodnju traktora započela je 1951. godine. Devet godina kasnije fabrika je otvorila pogon u Brazilu. Valtra je poznata u svetu po svojim inovacijama, koje su postale industrijski standard. Neke od odlika ovih traktora zbog kojih su posebno hvaljeni i od stručnjaka i od korisnika, jeste visok stepen udobnosti, efikasnosti i svestranosti. Traktori se u Skandinaviji tradicionalno leti koriste za obradu zemljišta, a zimi za rad u šumi, tako da su specijalizovani za šumarske poslove, odnosno za rad pri seči drveća.

Poslednji modeli traktora proizvedeni u Valtri visoko su modernizovani, te imaju naslon za ruke sa ekranom osetljivim na dodir, višenamenskim džojstikom i hidrauličnom upravljačkom palicom. To znači da onaj koji upravlja njime ima u svakom trenutku pristup i kontrolu nad gotovo svim postavkama motora, nad hidraulikom, kao da podešavanje automatskog upravljanja. Upravo ovo je nov način rada sa traktorskim terminalima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here