Naslovna Lifestyle Turizam Pet nestvarno lepih mesta u Francuskoj koja morate obići (FOTO)

Pet nestvarno lepih mesta u Francuskoj koja morate obići (FOTO)

3568
0

Francuska je jedna od najlepših zemalja sveta, a turisti ne mogu da se odluče šta ih više privlači kod ove države – spektakularna prestonica, francuski specijeliteti, svetski poznata vina ili prelepa obala zemlje. Francuska je jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali i živopisnim selima i malim, ali turistički vrlo atraktivnim gradovima u čuvenim poljima lavande.

Miris lavande, sjaj Ajfelove kule i gotovo filmska obala su samo neki od faktora koji Francusku čine omiljenom turističkom destinacijom, a u nastavku šire navodimo koja su to najlepša mesta u ovoj zemlji koja bi trebalo da posetite.

#1 Pariz – najromantičnija svetska prestonica

Francuska prestonica je nezaobilazna destinacija u ovoj državi, čak i ako niste ljubitelji romantičnih klišea koji se vezuju za ovaj grad. Ajfelova kula impresivno deluje i u dnevnom i u noćnom izdanju, a pogled koji se pruža sa njenog vrha se pamti do kraja života. Ipak, šta videti u Parizu osim ovog čuvenog simbola Francuske?

Ukoliko imate dovoljno vremena da se posvetite istraživanju Pariza, ne propustite da obiđete Luvr – najposećeniji muzej umetnosti na svetu sa oko 35. 000 izloženih predmeta iz period od praistorije do 19. veka. Tu je i čuveni Versaj smešten u predgrađu Pariza, koji pruža uvid u nekadašnju rezidenciju francuskih kraljeva koji su je učinili jednom od najraskošnijih palata na svetu.

Jelisejska polja su najprestižnija i najšira avenija u Parizu, koja važi za najskuplju na svetu posle njujorške Pete avenije. Ovo je ulica svetski poznatih brendova, kafea i luksuznih radnji, a završava se raskošnom Trijumfalnom kapijom – još jednim simbolom Pariza.

#2 Provansa – prođite kroz najveća polja lavande

 

Provansa je romantična provincija na jugoistoku Francuske, čiji su zaštitni znak prostrana polja lavande koja počinje da cveta polovinom juna. U Provansi ćete imati priliku da vidite stare dvorce i bajkovite kućice koje gledaju na cvetna polja, a primetićete i to da je vazduh neobično aromatičan i prijatan. Gradovi Provanse koje bi trebalo da obiđete su Aix-an-Provence, Avinjon, Arl i Sen Remi.

Avinjon je najveći i glavni grad Provanse, dok Aix-an-Provance važi za univerzitetski i kulturni centar ove oblasti. Svi gradovi su izuzetno topli, šarmantni i autentični, a glavni su krivci i za to što se Provansa smatra najlepšim delom Francuske. Upravo je Provansa služila kao inspiracija velikom broju svetskih, pre svega francuskih pisaca, pa je više puta i opevana u pesmama, pomenuta u romanima, i predstavljena na slikama velikih pisaca.

#3 Mon Sen Mišel – stenovito ostrvo La Manša

Delić francuske magije smešten je i na stenovitom ostrvu Mon Sen Mišel, u kanalu La Manš na ušću reke Kesnon. Ostrvo je čuveno po benediktinskom manastiru koji je jedan od najboljih primera francuske srednjovekovne arhitekture. Zbog svog bajkovitog izgleda Mon Sen Mišel se često visoko pozicionira na listama najlepših mesta na svetu, a od 1979. godine se nalazi i na UNESCO-voj listi svetske baštine.

#4 Mon Blan – snežni simbol Francuske

Mon Blan je najviši vrh Alpa i ujedno najviši vrh zapadne Evrope, sa visinom oko 4.807 metara. Impresivno skijalište nudi najbolji osećaj ljubiteljima zimskih sportova, a ukoliko vas privlači skijanje, Mon Blan je definitivno mesto na čijim stazama treba da se oprobate. Kolevka planinarstva i zimskog turizma u ovom delu Francuske je gradić Šamoni, koji pruža najlepši pogled na ovaj impresivni planinski vrh.

#5 Francuska rivijera – najluksuznija svetska letovališta

Glamurozna francuska rivijera ili Azurna obala je jedna od najlepših u svetu, a duž nje se redaju luksuzna letovališta proslavljena zbog svoje prirodne lepote, geografskog položaja, ali i velikog broja svetskih zvezda i biznismena koji biraju da leti svoje jahte usidre u neku od azurnih luka.

Najlepši izlog jahti nudi Sen Trope, dok je šarmantni Kan najpoznatiji po internacionalnom festivalu koji svake godine okuplja najbolja filmska ostvarenja. Ne treba izostaviti ni živopisnu Nicu, Marsej i Antib koji nude letovanja iz snova, pa ukoliko ste u prilici da posetite francusku obalu, neko od navedenih letovališta bi moglo da bude vaša naredna destinacija.

Već iz prethodnih redova je jasno koliko živopisnih mesta Francuska može da vam ponudi, počevši od prestoničkog sjaja i Ajfelove kule, preko romantičnih polja lavande i autentičnog planinskog ambijenta, pa sve do luksuznih obalskih gradova u kojima letovanje dobija potpuno novu dimenziju. Ukoliko vam je potrebno drugačije, uzbudljivo i ispunjeno putovanje, možda smo vam upravo pomogli u odabiru željene zemlje. Bon voyage!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here