Naslovna Škola Jezik i književnost Andre Žid: Saveti mladom piscu

Andre Žid: Saveti mladom piscu

2380
0

„Nisam napisao nijednu knjigu a da nisam imao duboku potrebu da je napišem“ – zapisao je francuski pisac Andre Žid u svom Dnevniku. Ovo je samo jedna od misli – saveta koje je ovaj francuski pisac, najpoznatiji po romanu Kovači lažnog novca i Nobelovoj nagradi za književnost (1947), uputio svom čitaocu. Evo nekih saveta Andrea Žida koji ti mogu pomoći da poboljšaš svoje delo:

Saveti mladom piscu

„Jedinstvo tvoje knjige nalazi se u jedinstvu tvog žara. Piši, ako hoćeš, kad si opijen; ali, kad ponovo čitaš šta si napisao, budi trezan.

Piši uvek što je moguće jednostavnije; prvo je da čovek pred samim sobom ne stvara iluziju; čuvaj se uvek svoje vlasite popustljivosti i budi neprestano na oprezu da sam sebe ne prevariš.

Izbegavaj što je moguće više superlative; jedino ćeš tako nekima od njih sačuvati njihovo puno značenje. Gde slabić preteruje, jak se suzdržava. Snaga zadržane reči deluje na duh čitaoca. Ona ostaje bez delovanja ako je razliješ po hartiji.

Ne nastoj da stekneš lak uspeh čoveka koji lepo govori. Tvoja je uloga da slušaš. Veliki umetnik je prvo veliki slušalac. Prvi uslov da se dobro sluša je tišina.

Ako se upustiš u svet, neka to bude kao ronilac. Budi uveren da u društvu sjaji samo ono što nije zlato.

Pohvalu slušaj samo jednim uhom, a kritiku s oba.

Ne boj se da ljude začudiš i da im se ne dopadneš.

Duboke vrednosti nekog dela ostaju u početku nezapažene. Savršeno umetničko delo ne pada u oči.“

Kao čitalac, Andre Žid je naročio cenio delo Šarla Bodlera: „Onde sve je red, lepota, raskoš, spokoj i naslada“.

Kao čitalac, Andre Žid je naročio cenio delo Šarla Bodlera: „Onde sve je red, lepota, raskoš, spokoj i naslada“. Red, lepota, raskoš fome i stila dela, spokoj i naslada u čitanju važni su elementi i u književnom stvaranju Andrea Žida.

Kratka biografija Andrea Žida

Andre Žid je bio francuski književnik, dobitik Nobelove nagrade za književnost 1947. Rođen je u Parizu 1869. Odrastao je u Normandiji, uglavnom kao usamljenik. Prvi roman pod imenom „Sveske Andre Valtera” objavio je 1891. godine. Od 1893. do 1894. je putovao po severnoj Africi.

U Alžiru se sprijateljio sa Oskarom Vajldom. Žid je bio jedan od osnivača književnog časopisa „Nova francuska revija“ 1908. i kasnije bio njegov glavni urednik. Andre Žid sa svojim pogledima na moral, religiju i društvo ostao je jedna od najkontraverznijih ličnosti svetske književnosti dvadestog veka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here