Naslovna Lifestyle Život Plinske grejalice – prednosti, mane i gde ih je najbolje koristiti

Plinske grejalice – prednosti, mane i gde ih je najbolje koristiti

843
0

Ogroman broj grejnih tela je danas dostupan na tržištu. U svakom momentu možete da birate da li želite svoje grejanje da zasnivate na centralnom sistemu, etažnom grejanju ili uz pomoć električne energije. A kada se govori o grejanju na struju, onda su mogućnosti tek ogromne, jer ima svega, od TA peći, preko mini grejalica, pa sve do uljanih radijatora i panelnih radijatora. Ali, postoji i grejanje uz pomoć gasa, odnosno plina kao često rešenje. 

Plinske grejalice se mogu sve češće videti, svuda. Razloga ima nekoliko i o njima ćemo malo šire pisati, ali treba na samom početku napomenuti da se ne plašite samog plina. Bitno je da ispunite dva uslova i da nikada nemate problem sa tim. Prvi jeste da svi uređaji budu ispravni, što znači da se redovno proveravaju i servisiraju, a drugi jeste pravilno rukovanje. Prilikom kupovine ili punjenja boca naučićete kako se pravilno rukuje, sve je jednostavnog sistema, tako da straha od plina apsolutno nema. 

Plinske grejalice su štedljive

Krenimo od razloga kojem se svi prvo priklone kada se odluče da zagrejavaju prostor uz pomoć plinske grejalice, a to je štedljivost. Zavisno od veličine grejalice, prostora koji se greje, dužine rada, zavisi i sama potrošnja. Samim tim je nemoguće tačno preračunati koliko plina ode. Ali, za neke prosečne grejalice i prosečnu potrošnju, troši se oko litar plina na sat vremena. Ono što je ovde važno jeste da se za zagrejavanje ne troši nimalo električne energije, tako da je štedite u momentima kada je potrebno zagrejavanje prostora koji se ne greje konstantno. Za takve namene plinske grejalice su daleko isplativije nego bilo koji drugi vid grejanja. Jer pored niže potrošnje, one uspevaju baš ono što je i potrebno, a to je brzo i podjednako zagrejavanje tog prostora. 

Gde je korišćenje plinske grejalice najadekvatnije?

Plinske grejalice nikako nisu dobre za korišćenje u prostorijama gde je potrebno konstantno grejanje. Dva su važna razloga, jedan jeste velika potrošnja plina, a drugi to što kada se isključe onda se i prostor dosta brzo ishladi. Zbog korišćenja vazduha, ne preporučuje se ni korišćenje u spavaćim sobama. Zato se plinske grejalice i sve vrste grejnih tela koja koriste plin predviđaju za prostore gde postoji dotok svežeg vazduha, ili se savetuje povremeno isključivanje i provetravanje prostorije, zbog regulacije kiseonika i ugljen-monoksida. 

Ono za šta su plinske grejalice odlične jesu vikendice i kuće, stanovi, u kojima se povremeno boravi, kako bi se postigla temperatura u toku hladnih dana brzo, da može u prostoru da se boravi. Pored toga, odlične su za korišćenje u nekim radionicama, garažama, kao i za zatvorene i poluotvorene terase i bašte kafića. Posebno su za to dobre plinske pečurke koje zagrejavaju veliki prostor, a ujedno deluju i kao dodatno osvetljenje koje ostvaruje ugodnu i lepu atmosferu celokupnog ambijenta. 

Plinske grejalice su najbolje za korišćenje u periodu prelaznih godišnjih doba, jer taman dogreju prostorije, brzo i potrebno, bez velikih troškova, koje bi recimo napravile električne grejalice i druga grejna tela. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here