Naslovna Lifestyle Život Šta sve treba da znate kada na kredit kupujete stan u Beogradu

Šta sve treba da znate kada na kredit kupujete stan u Beogradu

448
0

Ako ste odlučili da konačno rešite svoje stambeno pitanje i u postupku ste kupovine stana u Beogradu, budite jako obazrivi, jer usled nedovoljne informisanosti možete lako pogrešiti. Greške mogu biti male, ali i velike, a sigurno je da će vas svaka od njih koštati i novaca i živaca.

Da ne biste doneli pogrešnu odluku potrebno je da pažljivo planirate, ali i da znate cake kako i gde možete uštedeti. U tekstu koji je pred vama predstavljamo vam stavke za koje mislimo da su važne i da vam mogu koristiti kada krenete da pretražujete oglase za nekretnine u našem glavnom gradu. Pročitajte! 

#1 Koliki kredit možete da podignete?

Visina stambenog kredita koji možete dobiti od banke zavisi od visine vaših primanja. U Srbiji banke za stambene krediite obično omogućavaju maksimalno zaduženje klijenata u iznosu od 30% do 60%. Drugim rečima, ako je vaše primanje, na primer 800 evra na mesečnom nivou, maksimum kojim možete opteretiti platu je 480 evra (60 procenata). To dalje znači da će maksimalna visina kredita koji možete podići biti nešto veća od 110.000 evra. 

Bitno je napomenuti da stambeni kredit ne mora da podigne samo jedna osoba. Zaduženje može biti i udruženo tako da dve osobe otplaćuju jedan kredit. Naravno, najčešće se udružuju supružnici. 

Računajte da će vam za obradu kredita i svu papirologiju koju je potrebno pripremiti trebati nešto više od mesec dana vremena.

Ono što još možete da uradite je da potražite savet od stručnjaka. Na internetu se lako može pronaći pouzdana agencija specijalizovana za nekretnine u Beogradu, čiji će vam onlajn savetnici za nekretnine ponuditi stambene jedinice za koje smatraju da će najbolje odgovarati vašim zahtevima i vašem budžetu. 

Isto tako, potpuno besplatno možete angažovati savetnike za stambene kredite, koji će vam pomoći u njihovoj realizaciji. Ne samo da će vas uputiti u ceo proces dobijanja kredita, već ukoliko vi želite mogu besplatno za vas od banaka isposlovati jedinstvenu ponudu. Pa umesto da idete od banke do banke, zašto da ne iskoristite povoljnost ovakvih usluga i poštedite sebe dodatnog stresa?

#2 Koliko učešće traže banke kada želite da podignete kredit?

Kada podižete stambeni kredit od banke, ona će vas usloviti učešćem, a visina iznosa za ovu namennu zavisi od banke do banke. Od 2020. godine odlukom Narodne banke Srbije minimalno učešće za stambene kredite je 10%, a u najvećem broju slučajeva biće vam potrebno da na račun banke unapred uplatite 20%. 

Međutim, postoje i druge opcije kada je u pitanju visina učešća. Ukoliko imate neku drugu nekretninu u svom vlasništvu možete je dati pod hipoteku i na taj način izmiriti ceo iznos ili smanjiti procenat u učešću. U pojedinim slučajevima, ako pod hipoteku dajete nekretninu čija je vrednost veća od vrednosti kredita, može se desiti da vam banka neće ni tražiti učešće. Sve, dakle, zavisi od toga koja je procenjena vrednost nekretnine koju dajete pod hipoteku. Procenjena vrednost utvrđuje se na osnovu kvadrature, lokacije, stanja u kome se nalazi nekretnina i brojnih drugih faktora koje banka uzima u razmatranje. 

#3 Koliku pomoć od države možete da očekujete?

Oni koji prvi put kupuju stan mogu računati na dve državne olakšice. Jedna je povraćaj PDV-a, a druga oslobođenje od Poreza na prenos apsolutnih prava.

U prvom slučaju, uslov je da prvi put kupujete stambenu nekretninu, da je kupujete od investitora direktno i da je u pitanju novogradnja, odnosno stan koji je prvi put predmet kupoprodaje. Tada podnosite zahtev za povraćaj novca za PDV koji iznosi 10%. Po podnošenju, poreska uprava ima rok od 30 dana da odluči o vašem zahtevu. Ako je sve u redu onda će vam novac na račun leći u roku od 15 dana. U praksi sve se daleko brže rešava pa ćete po podnošenju zahteva novac dobiti obično za neke dve do tri nedelje.

Drugi slučaj je vezan za starogradnju. Ako prvi put kupujete stan na svoje ime a koji je starogradnja, dakle već je bio predmet kupoprodaje, možete ostvariti oslobođenje od Poreza na prenos apsolutnih prava

Naravno, i jedna i druga opcija podrazumevaju se da ste građanin Republike Srbije sa stalnim prebivalištem.

#4 Trenutno stanje na tržištu nekretnina u Beogradu 

Beograd je daleko najskuplji grad u Srbiji kada je u pitanju tržište nekretnina. Prestonica, grad sa najvećim brojem stanovnika, najvećim brojem fakulteta i studenata i grad sa najrazvijenijom privredom – samo su neki od faktora koji utiču na cenu kvadrata stambenog, ali i poslovnog prostora. Ako izuzmemo turističke centre poput Kopaonika ili Zlatibora, sigurno je da se upravo u Beogradu prodaju najskuplji i najluksuzniji stanovi, pa je i prosečna cena po kvadratu često višestruko veća nego u ostatku zemlje. 

Treba imati na umu da je samo u odnosu na prošlu godinu prosečna cena nekretnina u Srbiji porasla za skoro 12%, a u pojedinim beogradskim opštinama rast je i znatno veći. Uostalom, to potvrđuju i statistički podaci Zavoda za statistiku Republike Srbije. Zato ako je vaša odluka da kupite stan baš u Beogradu morate biti spremni na to da ćete platiti veću cenu.

Ipak, sigurno je da i gradu kao što je Beograd možete pronaći povoljnije stanove. Oni nisu jeftini kao u centralnoj ili južnoj Srbiji, ali mogu biti dosta povoljniji od prosečne cene za Beograd. Ovde pre svega mislimo na nekretnine koje se nalaze na periferiji grada.

#5 Uzmite u obzir mesečne troškove održavanja

Osim mesečne rate za kredit, potrebno je da uzmete u obzir i mesečne i godišnje troškove održavanja stana, koji mogu biti prilično visoki. Sigurno je da će vam za stan veće kvadrature biti potrebno i više novca za podmirivanje redovnih mesečnih obaveza. Ako u obzir uzmete samo račun za grejanje on može biti i duplo veći za stan od 80m2 nego za onaj od 50m2

Zatim, zajednički troškovi koji se obračunavaju po kvadraturi, kao što je zajedničko grejanje i struja. Na kraju ne treba zaboraviti i da je iznos godišnjeg poreza vezan za kvadraturu stana ali i za lokaciju, odnosno zonu u kojoj se nalazite. Tako na primer, porez na stan od 50m2 u Starom gradu biće puno veći nego za stan iste veličine na Miljakovcu.

Dakle, kada se konačno odlučite za kupovinu stana u Beogradu obavezno obratite pažnju na faktore koje smo u tekstu pomenuli. Realna procena, objektivno razmišljanje i odgovori na pitanja koja sebi budete postavili nakon što ste pročitali tekst, olakšaće vam da donesete pravu odluku i odaberete najbolji stan za vas. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here