Naslovna Saveti Zdravlje Pojačajte šanse za začeće – korisni wellness saveti

Pojačajte šanse za začeće – korisni wellness saveti

157
0
trudnoća-začeće-ultrazvuk
Pixabay.com

Ostvariti se u ulozi roditelja – mnogim parovima danas je to veliki izazov i san. Ukoliko ste na početku lečenja i procedure vantelesne oplodnje, važno je da budete svesni da će se na ovom putu dogoditi velike promene.

U toku priprema postarajte se da vaše telo bude snažno, zdravo i spremno za sve ono što sledi. Možete učiniti proces lakšim i za vas, i za vašeg partnera, tako što ćete za početak uključiti nekoliko wellness rutina u svaki dan. Pojačajte šanse za začeće tako što ćete ublažiti deo stresa i dati sebi priliku da se osećate dobro i udobno u svojoj koži. Predlažemo 7 saveta kako da bolje pripremite svoje telo i um za novo poglavlje u vašem životu.

Spavajte dovoljno i – kvalitetno

Dobar noćni san je važan element za zdrav i izbalansiran život. Međutim, kada ste u procesu vantelesne oplodnje, kvalitetno spavanje je od vitalnog značaja. Uravnotežen ciklus spavanja pomaže u regulisanju hormona, kao i popravljanju oštećenih ćelija u našem telu.

Da biste zaspali mirno, pametno je da utvrdite određena pravila, odnosno večernju rutinu. Primera radi, da odlazak u krevet uvek bude u isto vreme, odnosno između 21h i ponoći, jer u tom periodu nivo melatonina, hormona koji pomaže da zaspimo, dostiže vrhunac. Odaberite spavanje u hladnijoj sobi, sa udobnim toplim ćebetom. 

Izbegavajte kofein pre spavanja. Pokušajte da prestanete da pijete kafu ili neko drugo piće sa kofeinom najmanje 4-6 sati pre nego što planirate da spavate. 

Isključite ekrane najmanje 30 minuta do sat vremena pre spavanja. Ako ne gledate u svoj telefon, TV ili računar, to će vam pomoći da kažete svom umu da je vreme da počnete da se opuštate. Umesto toga, pročitajte knjigu, slušajte muziku ili čak malo meditirajte. Topla kupka ili dugo tuširanje takođe vam mogu pomoći da usporite um i telo i pripreme vas za ugodan odmor.

Meditirajte i opustite se

joga-meditacija
Pixabay.com

Jedno je sigurno, kada uđete u proces VTO, može vam se činiti kao da ste na velikom ringišpilu emocija. Mnogo je toga sa čim se treba suočiti, pa je tako i nivo stresa koji doživljavate očekivano visok. O negativnim uticajima stresa na šanse za uspešnu proceduru vantelesne oplodnje nije potrebno posebno govoriti. Mnoga naučna istraživanja su pokazala da što više stresa žena oseća pre nego što se podvrgne lečenju, manje su šanse da zatrudni.

Vežbe opuštanja, grupna terapija i meditacija pomažu u oslobađanju stresa i omogućavaju da ponovo pronađete svoj centar. 

Hranite se zdravo

Dobre prehrambene navike su ključne za zdravlje, a jedna studija iz 2018. godine pokazala je da mediteranska ishrana može povećati šanse za VTO začeće. Premda je reč o malom istraživanju (uključene su žene mlađe od 35 godina za zdravim BMI) i da naučnici još rade na dokazivanju ovih pretpostavki, sigurno je da neće škoditi ako se pridržavate zdravih navika nekoliko nedelja koliko proces VTO traje.

Neki korisni saveti za planiranje mediteranskih obroka su da jedete puno povrća i svežeg voća, zatim da masna mesa zamenite “mršavijim” proteinima, poput živine i ribe. Izbegavajte belo brašno i testa. Umesto toga izaberite cele žitarice kao što je kinoa. Za dodatan izvor proteina jedite pasulj i sočivo. Pređite na zdravije masti kojih ima u avokadu, maslinovom ulju, semenkama i orašastim plodovima.

zdrava-hrana
Pixabay.com

Izbegavajte crveno meso, šećer i prerađenu hranu. Umesto da jedete puno soli, koristite kreativno bilje ili začine za aromu.

Da biste najbolje pripremili svoje telo, možete početi da uzimate prenatalni vitamin za povećanje folne kiseline nekoliko meseci pre početka VTO ciklusa. Folna kiselina je važna za trudnoću, jer štiti fetus u razvoju od urođenih defekata mozga i kičme. Ako se odlučite da uzimate suplemente, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Pijte puno vode

Ostati hidrirani je važan deo pripreme vašeg tela za ono što sledi. Pijenje puno vode će pomoći da imate bolju cirkulaciju, nivo energije i naravno dopirneti opštem zdravlju. Neka opšta preporuka je ispijanje osam čaša vode tokom dana zdrava, što je uravnotežena količina kada se konzumira uz normalnu ishranu i nivo vežbanja.

Akupunktura kao rešenje za bol, stres i harmoniju

Čak i ako meditirate, prisustvujete sesijama savetovanja i idete na jogu, ponekad stres jednostavno odbija da nestane. Suočavanje sa problemima plodnosti je neverovatno teško, a stres koji dolazi sa njim može uticati na vaše celokupno mentalno (a samim tim i fizičko) zdravlje. Hronični stres će uticati na navike spavanja, izazivajući anksioznost, pa čak i depresiju, za koju se pokazalo da smanjuje stope uspeha vantelesne oplodnje.

Tretman akupunkturom može smanjiti nivo stresa i čak povećati stopu začeća. Tokom akupunkture, sićušne igle se postavljaju na kožu i šalju poruke duž nervnih puteva do mozga. Kao odgovor na ove poruke, mozak će početi da oslobađa hemikalije kao što su umirujući neurotransmiteri i endorfini koji ublažavaju bol. Može smanjiti bol, anksioznost, pa čak i smiriti područja koja su pod nekom upalom. Krajnji efekat je povratak u harmonično stanje.

Ne treba zaboraviti da akupunktura može da pomogne u opuštanju materice, usporavajući kontrakcije i povećavajući protok krvi kako bi se povećale šanse da se embrion uspešno implantira. 

Vantelesna oplodnja je bila spas za mnoge parove, a može biti i za vas. Uradite sve što je u vašoj moći da pripremite telo za transfer embriona.

Olakšajte svoju rutinu vežbanja

Vežbanje je divna i zdrava praksa za telo, pa je danas sve više ljudi koji posećuju teretanu i pokušava da ostane što duže u formi. Međutim, ponekad se previše vežbanja može negativno odraziti na vaše šanse za uspešnu VTO.

Stoga se preporučuju treninzi umerenog intenziteta, kako biste dali svom telu vremena da se pripremi. Za žene koje prolaze kroz proces vantelesne oplodne, važno je da ograniče trčanje na manje od 24 km nedeljno, jer previše trčanja može povući krv iz materice i dovesti je do drugih mišića i organa. Ovo negativno utiče na debljinu sluzokože materice u vreme kada je reproduktivnom sistemu najviše potrebno da ona bude na optimum.

Ako uživate u trčanju, još uvek možete da uključite kardio, samo za sada pređite na lagani džoging ili planinarenje kako biste uravnotežili svoje telo.

Samo nežno prema sebi

Na kraju, a možda i najvažnije, pružite sebi brigu koju zaslužujete. Prolazite kroz ogromne promene i ozbiljno životno iskustvo. Koliko god da je uzbudljivo, puno nade i pozitivne treme, istovremeno može biti i zastrašujuće. Važno je da zapamtiti da su vaše potrebe i njihovo ispunjenje i dalje vaše “gorivo”.

Dajte sebi vremena da uradite neke od stvari koje volite, bilo da je to odlazak u bioskop, nabavka omiljenih poslastica, masaža, odmor, odlazak na poseban sastanak sa partnerom, čitanje ili šta god da volite da radite.

Postarajte se da dobijete vreme koje vam je potrebno da i dalje budete to što jeste i da se brinete o sebi. Pored svega toga kroz šta prolazite, samo nežno prema sebi. Opustite se, dajte sebi ljubav i polako. Zalužujtete sve. Kada ste u dobrom stanju, šanse da VTO uspe mogu samo da rastu. 

Postoje razni tretmani infertiliteta, a savremena medicina je omogućila i proaktivno delovanje, tj. da se kod žene produži reproduktivni period. Primera radi, čak i ako nemate partnera ili iz nekog razloga ne želite da postanete majka u datom trenutku, možete odabrati metodu zamrzavanja jajnih ćelija i tako povećati svoje šanse za potomstvo kasnije. U svakom slučaju, brigom o sebi i sopstvenom blagostanju u kombinaciji sa inovativnim medicinskim metodama, prilike da se ostvarite kao roditelj postaju verovatnije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here