Naslovna Saveti Zdravlje Promuklost i respiratorne infekcije

Promuklost i respiratorne infekcije

192
0
grlo-lekar-dete-respiratorne infekcije
Pexels.com

Respiratorne inekcije – pojam dobro poznat u svakom prelaznom periodu, naročito kada dođe jesen. Stalne promene temperature, kao i hladan i oštar vazduh tokom zime,  pre svega uzrokuju prehladu koja teško da može da prođe bez neke vrste upale grla.

Grlo nastrada vrlo lako, bilo kao posledica curenja nosa i previšesekreta koji se sliva, ili kada nas preseče neki hladni napitak ili vazduh. Najčešće to nije razlog za preveliku uzbunu, mada ne može da se kaže da se situacija u nekim slučajevima ne može iskomplikovati. 

Laringitis ustanovljava otorinolaringolog

Kada se desi promuklost, velike su šanse da je na scenu stupio laringitis – oboljenje koje karakteriše otok grla. Taj otok nastaje kada smo prehlađeni, odnosno imamo respiratornu infekciju gornjih disajnih puteva. S druge strane, ono što vrlo često prouzrokuje laringitis jesu alergije, koje su aktuelne u proleće i leto naročito (cvetanje, polen, trava, ambrozija…).

Ukoliko je nešto od ovih stvari uzrok, što će ustanoviti lekar otorinolaringologije, lečenje se svodi na prepisivanje nekih adekvatnih lekova, a uvek dosta tečnosti i odmaranja. Takođe, preporučuje se i manje priče i prosto svega što nadražuje grlo i glasne žice.

Tablete za promuklost kao prva pomoć

Gotovo svaki savet lekara kada se pacijent požali na bol u grlu ili promuklost podrazumeva i preporuku da se kao terapija uvedu neke pastile koje će olakšati bol i to grebanje u grlu. Tablete za promuklost mogu dosta pomoći u olakšavanju i ublažavanju simptoma, ne prepisuju se na recept, te se mogu kupiti u svakoj apoteci, gde se nalaze i njihove razne vrste.  

Kod dece se promuklost mnogo češće javlja

Kako su maleni organizmi i imuni sistemi mnogo podložniji prehladama i respiratornim infekcijama, promuklost je kod dece veoma česta. Tome svemu doprinosi i to koliko su deca glasna kad govore – a to je četo tako, naročito ona koja idu u vrtić, gde se nadvikuju i time nadražuju svoje grlo. Slično se dešava i na rođendanima – buka, vriska, cika i – i dete se sutradan probudi promuklo. Za manje uzraste tablete za grlo se ne preporučuju, već više se roditelji usmravaju da im kupe sprej za grlo i sirupe koji će pomoći i imunitetu i grlu.

Koliko traje takvo stanje i kada je trenutak da se obratimo lekaru

Dakle, kao što je već rečeno, promuklost i bol u grlu obično traju par dana, uz dovoljno tople tečnosti, tableta za grlo, sprejeva i odmaranja. Ipak, ako simptomi traju duže i pojavi se temperatura i opšta slabost, trenutak je da se poseti lekar, koji bi trebalo da utvrdi da li je to povezano sa grlom, odnosno da li se situacija iskomplikovala i nadovezala se neka bakrerijska infekcija.

Ako je tako, lečenje se nastavlja uobičajeno za slučajeve kada se bakterija pridružila virusu, odnosno antibiotikom. Tu ne bi trebalo da dođe do daljih komplikacija, a svakako je imunitet koji paralelno s tim treba jačati kako bi se izborio sa daljim situacijama gde virusi vrebaju.  Kada od promuklosti i bola u grlu dođe do kašlja, tu se preporučuju i sirupi za iskašljavanje, kao i sredstva za inhalaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here