Naslovna Saveti Saveti za uređenje malih kuhinja

Saveti za uređenje malih kuhinja

534
0

Imate malu kuhinju i niste zadovoljni njenim izgledom? Osećaj skučenosti vam otežava spremanje hrane? Želite promene? Na pravom ste mestu. Pokazaćemo vam nekoliko dizajnerskih trikova za uređenje malih kuhinja.

Mnoge kuhinje u urbanim sredinama širom sveta su često male i skučene. Ipak, i pored svoje nezavidne veličine, i dalje spadaju u neke od najatraktivnijih prostorija. Zato nikako nemojte očajavati. Jednostavno, ne postoji razlog koji nas može uveriti da vaša mala kuhinja ne može odisati stilom. Sigurni smo da u par jednostavnih poteza možete doći do savršenog dizajna. 

Glavni savet za uređenje malih kuhinja – zadržite osnovni oblik  

Pre samog uređenja, morate biti svesni da pomeranje čitave kuhinje neće biti lako izvodljiv zadatak. Kompletno  renoviranje bi oduzelo dosta vremena i živaca, pa je zato najbolje da na vreme odustanete od takve zamisli. Dakle, kako biste zaobišli nepotrebne poslove, najbolja opcija je da osnovni oblik kuhinje ostane nepromenjen. Glavni cilj je popraviti i izbaciti nepotrebno kako bi se dobilo na prostoru. Bez ikakvih projekata, sve to možete uraditi samostalno. Nemojte se obeshrabriti, jer uz pomoć kreativnog razmišljanja i nekoliko saveta sa interneta možete doći do potpuno nove prostorije. 

Promenite boju kuhinje

Prostorije bogate svetlom su uvek dobar izbor. Pitate se zašto? Često se dešava da se u mračnim i skučenim prostorijama  osećamo apatično ili nervozno. Sa druge strane, nivo raspoloženja u sobi sa svetlijim zidovima i dovoljnom količinom svetla zna biti mnogo viši. Shodno tome, promena boje je ključan faktor ka osvežavanju male kuhinje. 

Efekat krečenja se može primetiti veoma brzo. Pored toga što će vizuelno otvoriti prostoriju, nova boja će uticati i na povećanje aktivnosti ukućana. S obzirom na to da će svetlije nijanse najviše doprineti povećanju prostorije, bela, žuta ili plavkasta nijansa će se najbolje uklopiti. Izgled kuhinje možete upotpuniti interesantnim biljkama ili cvetnim aranžmanima. Potrudite se da postoji određeni sklad između boja. Na primer, boju saksije možete nijansirati u skladu sa zidom ili pločicama.

Reflektujuće površine si idealne za oživljenje malih kuhinja

Dodavanje korisnih elemenata neretko može povećati prostranost kuhinje. U takvim okolnostima kao najkorisnije rešenje se nameću površine koje reflektuju svetlost. Savršeni dizajn i prisutnost „veselih” nijansi će omogućiti perfektan izgled male kuhinje za tren oka.

Prva asocijacija na reflektivne elemente su uglavnom ogledala. Međutim, njih je veoma teško uklapiti u enterijer kuhinje. Zato možete razmotriti druge opcije poput staklenih pločica, ormarića visokog sjaja ili sjajnih podova. Kada na sve to dodate i radne ploče od kvarca, kuhinja će dobiti noviji i moderniji izgled. Takođe, kao dodatne reflektivne površine, koje neće nužno uticati na prostranost kuhinje, možete koristiti i escajg visokog i sjajnog kvaliteta. 

Zidne i podne pločice

Zaboravljajući na njegov značaj, pod je deo kuće koji najčešće nepravedno zanemarujemo. Kada je u pitanju uređenje malih kuhinja, pod upravo može doneti ključnu razliku. U kompletan izgled kuhinje će se, kao što smo već naveli, najbolje uklopiti reflektivni materijal. Iz tog razloga svakako preporučujemo postavljanje podnih keramičkih pločica. 

Pošto zahvata čitavu površinu prostorije, kvalitetno uređeni pod mora biti obavezna stavka. Ista stvar takođe važi i za zidove. Miks svetlih boja sa pločicama će biti dobitna kombinacija za vašu malu kuhinju. Uređenjem podne ili zidne površine, prostoriji možete dati iluziju veće prostranosti, zato pažljivo obratite pažnju.

Šta još može upotpuniti pod?

Najčešći izbor za podne površine u kuhinjama su upravo navedene pločice. Ipak, postavljanje sjanih keramičkih kvadrata nije jedina opcija za pokrivanje podova. Kao prvi primer možemo navesti laminat. Elegantan dizajn imitacije drveta i „čista linija” otvaraju prostoriju i daju joj potpuno drugačiji izgled. Danas su najpopularnije tamnije nijanse, ali nemojte zaboraviti da je veoma bitno da boju poda uklopite i sa ostatkom kuhinje. Pored laminata, možemo preporučiti i tzv. brodski pod. Njegov dizajn je idealan za male „retro” kuhinje. Ako pak težite modernijem izgledu, mermerni pod će biti najbolje rešenje. 

Organizujte prostor

Bilo da je reč o kuhinji ili nekoj drugoj maloj prostoriji, organizacija prostora je od suštinskog značaja. Jednostavno, urednost vam mora biti na prvom mestu. Primera radi, možete nabaviti male bočice sličnog dizajna za začine ili organizatore za šerpe i poklopce. Sortiranjem svih pomoćnih alata i materijala u kuhinji ćete pojednostaviti rad, ali i povećati prostor za skladištenje.

Ukoliko vaša kuhinja deli prostor sa trpezarijom ili dnevnom sobom, trudite se da sve pomoćne predmete sortirate na pravom mestu. Još jedna od mogućnosti je da stvari sortirate na pomoćnim i ,„nešto zabačenijim“ policama unutar visećih elemenata. Trudite se da sve predmete pravovremeno vraćate na svoje mesto, ali i da održavate higijenu. Ne zaboravite da zdrav i efikasan život zahteva čistu i uređenu kuhinju. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here