Naslovna Saveti Zdravlje Slaba cirkulacija u nogama – kako je poboljšati?

Slaba cirkulacija u nogama – kako je poboljšati?

2207
0

Slaba cirkulacija u nogama je nešto sa čime mnogi imaju problema. Ukoliko na vreme ne krenete da se bavite ovim problemom i poboljšate cirkulaciju može se desiti da nastupe raznorazne zdravstvene poteškoće. U nastavku tekstva ćemo se pozabaviti slabom cirkulacijom, njenim uzročnicima, simptomima kao i načinima za njeno poboljšanje.

Slaba cirkulacija u nogama – uzroci

Ukoliko vam je slaba cirkulacija u nogama to najčešće znači da je u drugim delovima tela došlo do smanjenog protoka krvi. Loša cirkulacija može uticati na zdravlje celog organizma, a kada je u pitanju slaba cirkulacija u nogama, može vam otežati svakodnevno obavljanje aktivnosti.

Slaba cirkulacija u nogama često ukazuje i na neke druge probleme kao što su gojaznost, dijabetes, povišen holesterol ili visok krvni pritisak. Uzrok slabe cirkulacije može biti i periferna vaskularna bolest.

Nedostatak fizičke aktivnosti, konzumiranje alkohola i cigareta, nepravilna ishrana i dugo stajanje su samo neki od uzroka koji dovode do slabe cirkulacije u nogama.

Ako vam je slaba cirkulacija u nogama, naš savet vam je da se javite izabranom lekaru, jer i ovaj tekst kao i mnogi drugi su samo informativnog karaktera.

Simptomi i posledice loše cirkulacije u nogama

Postoji dosta simptoma koji ukazuju na slabu cirkulaciju u nogama i pri tom uopšte nisu zanemarljivi. Među prvima su osećaj težine u nogama, otečene noge kao i bol u nogama. Može se desiti da se jave grčevi u mišićima nogu usled neke aktivnosti, a na slabu cirkulaciju ukazuju proširene vene i popucali kapilari. Simptom koji se nikako ne sme zanemariti je osećaj hladnoće bilo u stopalima ili samo u prstima.

Kako poboljšati cirkulaciju u nogama prirodnim putem

Ukoliko imate problem sa slabom cirkulacijom donosimo vam neke savete uz pomoć kojih biste mogli da je poboljšate prirodnim putem.

Fizičke vežbe za bolju cirkulaciju

Vežbanje poboljšava cirkulaciju krvi u svim delovima tela. Ali ako su vaši problema sa cirkulacijom nešto što je stalno prisutno najbolje bi bilo da radite vežbe po preporuci lekara.

Šetnja, vožnja biciklom kao i plivanje su veoma dobre za cirkulaciju u nogama. Takođe će vam pomoći naizmenično vežbanje i odmor. Možete se opredelite za jogu,  kako biste na lak način uspeli da stimulišete cirkulaciju.

Unosite dovoljno tečnosti

Ukoliko unosite dovoljne količine vode u organizam uspećete da pospešite cirkulaciju krvi u nogama, jer će voda eliminisati toksine. Preporučljivo je dnevno da unosite 2i vode. Cirkulacija u nogama se takođe može poboljšati uz pomoć čaja od ruzmarina, jer je on prirodni diuretik.

Smanjite unos šećera i soli

Za cirkulaciju nisu dobri ni glukoza ni natrijum, tako da je potrebno o tome da vodite računa. Šećer menja nivo insulina i dovodi do povećanja telesne težine, a to opet dovodi do problema sa cirkulacijom.

So povećava krvni pritisak i podstiče zadržavanje tečnosti. Uostalom i ovde važi pravilo da sve što je preterano stvara negativan efekat.

Hranite se zdravo i ostavite duvan

Važno je da izbegavate masnu hranu a da u ishranu uvrstite što više voće i povrća. Konzumiranjem zdravih namirnica se smanjuje zadržavanje tečnosti u organizmu a cirkulacija se poboljšava. Duvan je štetan sam po sebi iz više razloga. Izbegavanje duvana je veoma važno, jer duvan skuplja krvne sudove. Čak i ako ste pasivni pušač to se može negativno odraziti na vaše zdravlje.

Prilagodite položaj

Ovo je metod koji datira od davnina, ali se pokazao kao veoma delotvoran. Kada spavate postavite jastuk ispod listova nogu kako biste noge podigli iznad nivoa tela. Ukoliko gledate TV ili čitate, potrudite se da vaše telo bude u položaju zahvaljujući kome će cirkulacija biti poboljšana. Neka vam noge budu odignute i naslonjene na stolicu.

Ako vaš posao zahteva  dugo sedenje na, važno je s vremena na vreme da ustanete i napravite par koraka. Takođe ako vaš posao zahteva stajanje, važno je bar na par minuta da promenite položaj i da sednete.

Slaba cirkulacija i kombinacija tople i hladne vode

Kako bi vaša cirkulacija bila dobra potrebno je da se naizmenično tuširate toplom i hladnom vodom. Na ovaj način ne samo da ćete pospešiti cirkulaciju nogu već ćete poboljšati cirkulaciju celog tela. Takođe možete noge na tren potopitu u toplu a potom u hladnu vodu. Što češće budete ponavljali ovaj toplo-hladan ciklus vaša cirkulacija će se znatno poboljšati.

Čajevi, melemi i obloge za poboljšanje cirkulacije

Uz pomoć raznih čejava, melema i obloga možete sebi pružiti prvu pomoć i poboljšati slabu cirkulaciju. Mi vam donosimo nekoliko ideja, koje su se pokazale kao efikasne u poboljšanju slabe cirkulacije.

Kurkuma u borbi protiv slabe cirkulacije

Potrebno je da u čašu toplog mleka dodate malo meda i 1 kašičicu kurkume. Ovu mešavinu treba piti 2 puta dnevno. Kurkuma pomaže u poboljšanju cirkulacije a koristi se i u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka.

Kokosovo ulje poboljšava cirkulaciju

Da bi vam kokosovo ulje pomoglo kod slabe cirkulacije potrebno je da dnevno konzumirate 2 do 3 kašike ekstra devičanskog kokosovog ulja. Sem toga možete blago zagrejanim kokosovim uljem masirati ruke i noge svakog dana. Kokosovo ulje sadrži zdrave masti i poboljšava protok krvi u celom telu.

Čaj od koprive za bolju cirkulaciju

S obzirom da je kopriva bogata gvožđem, preporučuje se kod ljudi koji imaju problem sa cirkulacijom. Ukoliko svakodnevno koristite čaj od koprive uspećete da eliminišete višak tečnosti iz organizma.

Čaj od maslačka i slaba cirkulacija

Čaj od maslačka ima diuretičko svojstvo, tako da eliminiše višak tečnosti iz organizma. Pokazao se kao veoma dobar kod problema sa perifernom cirkulacijom. Sem što se koristi za piće, preporučuje se da se za poboljšanje cirkulacije koriste obloge za noge i stopala.

Slaba cirkulacija i čaj od đumbira

Đumbir je izuzetno koristan kako kao preventiva tako i u izlečenju raznih oboljenja. Slaba cirkulacija se može poboljšati upotrebom čaja od đumbira, jer ova biljka sprečava stvaranje ugrušaka i stimuliše cirkulaciju. Da bi imalo efekta potrebno je piti 2 šolje ovog čaja tokom dana.

Ginko biloba poboljšava protok krvi

Čaj od ginko bilobe poboljšava protok krvi u organizmu i bogat je flavonoidima. Sem što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, ovaj čaj poboljšava koncentraciju i organizmu daje dodatnu energiju. Možete ga piti 2 puta tokom dana a već nakon par dana osetićete vidno poboljšanje.

Slaba cirkulacija u nogama je nešto što nam se svima ponekad desilo ili nam se dešava. Uzroci su različiti kao i načini lečenja. Ukoliko su vaši problemi učestali i ometaju vas u svakodnevnom bitisanju potrebno je da potražite stručnu lekarsku pomoć. Uz propisanu terapiju svi gore navedeni načini prirodnog lečenja mogu vam poslužiti kao dodatno sredstvo. Ukoliko znate nekog ko ima problem sa slabom cirkulacijom, podelite tekst, jer možda ćete baš vi nekome pomoći.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here