Naslovna Društvo Selo i grad Šta treba posetiti u Novom Sadu?

Šta treba posetiti u Novom Sadu?

967
0
novi-sad-ulice
Pixabay.com

Novi Sad je jako popularna destinacija za turiste, pa čak i za Beograđane, koji jako često tek tako odluče da na jedan dan obiđu ovaj divan grad i nezaboravno se provedu. Mnogi od njih bolje znaju ovu destinaciju od samih Novosađana, tako da u velikom broju slučajeva će vam upravo oni dati bolji odgovor na pitanje šta to tačno treba posetiti tokom obilaska Novog Sada.

Ovaj grad kulture i turizma poseduje toliko stvari koje obavezno treba posetiti, ali, ukoliko ne znate koje su one trenutno najzanimljivije, pomoći ćemo vam da odlučite. Zato pogledajte nastavak našeg teksta i maksimalno pripremljeni krenite na put u Srpsku Atinu.

#1 Tržni centri – Novi Sad poseduje jedan od najvećih centara u Srbiji

Ukoliko se nađete u ovom tržnom centru, možete očekivati mnoga iznenađenja, poput raznih akcija i koncerata, i zanimljiva dešavanja u globalu. Iz tog razloga, čak i da niste planirali nekakvu kupovinu, možete se predati nekakvoj drugoj aktivnosti, koja može biti odlazak u bioskop u Novom Sadu, što će vam biti neverovatno iskustvo u svakom slučaju.

Novi Sad poseduje jedan od najvećih tržnih centara u Srbiji sa 100 različizih prodavnica svetskih brednova i 40.000 kvadratnih metara koji čine prodajni prostor. Nemojte zaobići posetu njihovih centara, jer ćete se tamo zasigurno dobro provesti.

#2 Dunavski park – za one koji vole prelepu prirodu 

Dunavski park je proglašen spomenikom prirode, te ga obavezno posetite i budite sigurnji da ćete jako uživati u šetnji  Centralni deo ovog parka sadrži brojna stabla hrasta, platana i breze, kojima je okružen. Do pre par godina najveća atrakcija su bili labudovi imena Isa i Bisa, međutim, Bisu i labudiće su rastrgli ulični psi, tako da ih nažalost više nema. 

U jezeru danas možemo naći kornjače, ali i patke. Sam park je okružen skulpturama, od kojih su neke Nimfa, bista Branka Radičevića i figura Đure Jakšića. Kada pristignu novogodišnji i božićni praznici, park se ukrašava različitim zanimljivim lampicama i postavlja se klizalište, čime se park pretvara u ledenu šumu.

#3 Petrovaradinska tvrđava – mesto gde se nalazi autentični ,,pijani sat’’

Ovu tvrđavu je Austrija gradila dugi niz godina, od 1692. do 1780. godine radi odbrane od Turaka, te ona u sagrađenim zidinama krije veliki broj uspomena na razne bitke i poraze. Poznata je i po činjenici da se tu nalazi i čuveni petrovaradinski sat, kog nazivaju i ,,pijani sat’’. Sigurno ste čuli da je ovaj sat poznat po tome što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. 

Jedna zanimljiva čonjenica jeste ta da je tvrđava trebalo da se ruši nakon Prvog svetskog rata, međutim, pukovnik Dragoš Đelopević je odlučio da je sačuva. Zato, zahvaljujući njemu, Novi Sad ima jednu od glavnih turističkih atrakcija. Kada dođe leto, tvrđava je mesto održavanja Exita.  

#4 Katedrala – rimokatolička crkva Imena Marijinog

Ono što je najupečatljivije kada se dođe do Trga slobode je svakako rimokatolička crkva Imena Marijinog, izgrađena 1894. godine. Pre nego što je ona podignuta, na njenom mestu se nalazila mala skromna crkva iz 18. veka. Katedrala koja se sada nalazi u Novom Sadu široka je 25 metara, a dugačka 52.

 

Toranj ove crkve visok je 72 metra i poseduje sat na sve četiri strane. Čitava građevina je rađena u neogotskom stilu, uz korišćenje žute cigle i ukrašavanjem prozora peštanskim vitražima. Molnar koji ju je projektovao nije tražio nikakvu naknadu, te se u znak zahvalnosti unutar crkve nalazi njegova bista. 

#5 Zmaj Jovina ulica – najnznačajnija pešačka zona u Novom Sadu

Zmaj Jovina ulica je definitivno najznačajnija pešačka zona u Novom Sadu, a prostire se od Trga slobode do Vladičanskog dvora. Ovga ulica poseduje mnoštvo ugostiteljskih objekata s baštama, ali i prodavnicama.

Najstarija kuća u Novom Sadu nalazi se upravo u ovoj ulici, na broju 28. Veličanstveni dvor je vrlo moguće najprivlačnija građevina na ovoj destinaciji, jer spada u najvrednije arhitektonsko zdanje Novog Sada. Fasada mu je predstavljena vizantijskim, istočnjačkim, kao i arhitektonskim i deokrativnim elementima srednjovekovnih srpskih manastira.

Ispred ovog dvora se nalazi spomenik pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, dok se u neposrednoj blizini nalazi Saborna crkva Svetog Đorđa, koja predstavlja najznačajniji pravoslabni hram u ovom gradu. Nekoliko crkvi se nalazi u samom centru Novog sada – Uspenska crkva kod Sprskog narodnog pozorišta, NIkolajevska crkva, Grkokatolička crkva Sv. apostola Pera i Pavla.

Nikolajevska crkva je nastariji pravoslavni hram u Novom Sadu. Poznata je po tome što su se baš ovde krstila deca Alberta Ajnštajna i Mileve Marić. Upravo iz tog razloga, mnogi vole da posete ovo mesto.

Naveli smo vam neke od najposećenijih mesta turista, a i generalno svih koji posećuju ovaj prelep grad, te se nadamo da smo uspeli da vam pomognemo oko planiranja obilaska. Želimo vam srećan put i najlepši provod u Novom Sadu! 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here