Naslovna Lifestyle Turizam Najlepša jezera u Srbiji – biseri neizrecive lepote

Najlepša jezera u Srbiji – biseri neizrecive lepote

1674
0

Ukoliko se baš u ovom  trenutku nalazite pred izborom gde da otputujete sa porodicom ili društvom za vikend ili praznike, onda znajte da ste pred istim izborom kao i mi dok “biramo” samo najlepša jezera, kojima Srbija zaista obiluje.

Neka su impozantna čuda prirode, neka su jednako neverovatan spoj ljudskih intervencija i jedinstvenog odgovora prirode, neka su turistički atraktivne destinacije poznate i dalje od Srbije, neke samo lokalno blago, a neke daleko od bilo kog naseljenog mesta skrivaju nezirecivu lepotu samo za slučajne ljubitelje prirode. 

Najlepša jezera Srbije – (skoro) nedirnuta prirodna jezera 

Neka su nastala iz rečnih tokova, neka (eolska) su nastala delovanjem vetra. Najčešće su manje poznata mesta na turističkoj mapi, osim ako vam Kelebijsko, Krvavo, Ludoško ili Slano jezero nisu poznata. Najpoznatije i znano čak onima koji ga nikada nisu posetili je Palićko jezero. 

Palićko jezero

Palićko jezero
foto: pixabay.com

Lepotica severa zaista spada u najlepša jezera Srbije. Palić je bez sumnje jedna od najbolje uređenih turističkih odrednica naše zemlje. Bilo da je reč o lekovitim svojstvima palićke prirode (mulj iz jezera), ili o turističkim atrakcijama (jedan od najlepše uređenih zooloških vrtova, bogata ponuda sadržaja za rekreaciju turista svih generacija i sl) ili o kulturnim sadržajima (čuveni Festival evropskog filma koji svakog jula Palić učini mekom za sve ljubitelje sedme umetnosti, a li mestom okupljanja velikih imena evropske kinematografije) – Palić ima odgovore gotovo na sve potrebe jednog turiste.

Najlepša jezera Srbije – jezera koja su stvorili ljudi, a ulepšala priroda

Reč veštačka, nekako ne idu uz izraz najlepša jezera Srbije. Tim imenom nazivaju se jer nisu nastala “sama od sebe”, već kao posledica nekih intervencija ljudi koje su se javile iz potrebe (najčešće za vodom ili energijom). Neverovatno je, ali zaista tamo gde je ljudska ruka nešto radila, odgovor prirode je bio najsilovitiji. Rezultatu su definitivno ne samo najlepša jezera u Srbiji, nego slobodno možemo reći, najlepša prirodna blaga Srbije.

Gazivode

Gazivode
foto: canva.com

Za početak izdvajamo Gazivode. Podno Mokre gore i Rogozna, na severozapadu Kosova i Metohije nalazi se jezero izuzetne prirodne lepote. Ne zna se koja perspektiva je lepša – iz vazduha i sa visina, uz obalu ili ispod površine vode. Sve je to moguće na ovom jezeru. Ovom toplom jezeru vetrovi su verni pratioci i to oni su idealni za paraglajding ili jedrenje na vetru (čak i za početnike). Potopljena hidroelektrana iz 1931. godine atraktiva je za ronioce, ali i niz spomenika srednjovekovne srpske kulture (Palata srpske kraljice Jelene Anžujske, zvonik iz 13. Veka ili ostaci manastira Čkilje). Gazivode su takođe i raj za bicikliste i planinare.

Vlasinsko jezero

Ne možemo da izostavimo ni Vlasinsko jezero. Najveće veštačko jezero u Srbiji, ali i na najvećoj nadmorskoj visini od čak 1200 metara. More Vlasotinčana privlačno za ceo regionjugoistočne Srbije, ali i drago mesto onih koji dolaze iz udaljenijih krajeva. Bogat biljni i životinjski svet, jedinstvena tresetna plutajuća ostrva, odlična ponuda turističkih sadržaja i nekih autentični proizvodi ovog kraja – najslađi krompir u Srbiji ili obilje lekovitog bilja – sve je to u idealnom spoju sa Vlasotinčanima, koji slove za izvrsne domaćine.

Borsko jezero

Borsko jezero
foto: canva.com

Borsko jezero je jedno od onih koje nisu u žiži turističkog interesovanja, ali svakako se može staviti na listi najlepših jezera Srbije. Borsko jezero nalazi se u podnožju Crnog Vrha i predstavlja mesto za miran odmor, ali i rekreaciju ili ribolov.

Jedna od najstarijih banja u Srbiji – Brestovačka, nalazi se nedaleko od jezera i pored izvora termalne vode koje su izvor zdravlja, nikako ne propustite da posetite muzej „Брестовачка бања у време Кнеза Милоша“, u kojoj se nalazi značajan deo postavke Muzeja rudarstva i metalurgije (Bor). Preporuka za planinare je uspon na Crni Vrh ili istraživanje Lazarevog kanjona ili Zlotske pećine. Najzad, sve ovo može da sačeka i drugu posetu, ako se odlužite samo za blagotvorno plivanje u bistroj vodi Borskog jezera.

Belocrkvanska jezera

Nazivaju i jezerskim arhipelagom. Nekoliko uređenih i nekoliko divljih jezera jedno uz drugo, privlače brojne ljubitelje domaćeg turizma. Idealna za plivanje, ali i jedrenje, kajaking ili ronjenje. Hoće li to biti Glavno jezero kako u Belim crkvama nazivaju ono tik uz grad ili Vračevgajsko idalno za kampovanje (postoje dva auto kampa) i regreaciju porodice sa decom, ili Šljunkarsko jezero okruženo vrbama sa jednom velikom uređenom plažom, ali i nizom skrivenih uvala za one koji ne vole gužvu, ili Šaransko za ronioce i ljubitelje podvodnih fotografija Ili Novo i Malo jezero koje su za one koji vole da istražuju gotovo netaknutu prirodu – težak izbor.

Mislite da smo nešto propustili? Potuno ste u pravu. Gotovo tri četvrtine poznatih jezere i bezbroj onih koje su vredne traganja nisu se našli u ovim redovima. Već pomenuta i ona prećutana najlepša jezera Srbije čekaju vas da ih otkrijete i u njima uživate.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here