Naslovna Lifestyle Turizam TOP 10 – Najlepši vidikovci u Srbiji

TOP 10 – Najlepši vidikovci u Srbiji

3144
0
Kakao

Nekada su predeli izuzetne lepote ispred naših očiju, ali mi ih uporno zaobilazimo. Možda je pravo vreme da shvatimo u koliko lepoj zemlji živimo i kakvo bogatstvo nismo ni svesni da imamo. Planine u Srbiji kriju očaravajuće kutke, vidikovce sa kojih se pruža „pogled od milion dolara“.  Nemoguće je navesti ih sve, jer za neke ni najbolji poznavaoci srpskih predela ne znaju da postoje. Koji su to najlepši vidikovci u Srbiji i da li je realno da izdvojimo najlepših deset?! U nastavku teksta opisali smo najposećenije.

1.    Molitva (Uvačko jezero)

foto: Maja Ignjatović

Već i vrapci na grani znaju da su meandri Uvca jedno od najspektakularnijih mesta u Srbiji. Gotovo sa svakog uzvišenje pruža se „million dollar view“ na stene koje je usekla reka Uvac. Ledeni vidikovac, Vaganica, Mali krš i Repetitor, samo su neki od vidikovaca koji imaju imena. Postoji još veliki broj malih, „nekrštenih“ i jedan za koji svi znaju. Kroz krševite predele oko Uvačkog jezera dolazi se do drvene platforme koja dominira na 1.247 metara nadmorske visine. Vidikovac Molitva jedan je od najatraktivnijih mesta u Srbiji za strane turiste, jer osim vrtoglavog pogleda na meandre, vidite oko sebe i beloglave supove, zaštićenu vrstu lešinara impozantne veličine sa rasponom krila do 3 metara. Kada vas put navede u ovaj deo Srbije, iskoristite priliku da se popnete i na još neki vidikovac, da krstarite jezerom, da šetate zlatarskim predelima i probate tradicionalni sjenički sir.

2.    Kozji kamen (Zavojsko jezero)

Jedino jezero u Srbiji nastalo koluvijalnim procesima (pod uticajem zemljotresa) nalazi se u opštini Pirot, na obroncima Stare planine. U pitanju je Zavojsko jezero, prozirne vode, idealno za kupanje, sport i ribolov. Koliko je samo raskošna njegova lepota govori pogled sa vidikovca Kozji kamen, jednog od vrhova Vidlič planine u delu Visok. Nalazi se u blizini sela Rsovci. Staza kroz šume i pašnjake do vidikovca duga je 3,6 km. Usput možete čak odmoriti na klupicama. Kozji kamen nalazi se na 1.180 metara nadmorske visine i pored nestvarnog pogleda na Zavojsko jezero, videćete meandre reke Visočice. Ako je vedar dan, uživaćete u pogledu na vrhove Midžor, Kopren i Tri čuke. Vidikovci u Srbiji su zaista spektakularni, a Kozji kamen je svakako visoko rangiran na listi najlepših.

3.    Velika ili Lazareva stena (jezero Rovni)

foto: Marija Mirković

Veštačko jezero Rovni, nedaleko od Valjeva, nastalo je pregrađivanjem reke Jablanice i izgradnjom hidrosistema 2015. godine. Brana je visoka 75 m i dugačka 450 m, a najveća dubina jezera je 67 metara. Tom prilikom potopljena je „Valjevska Gračanica“ ili zvanično crkva Svetog Arhangela Mihaila u Tubraviću. Nažalost, ni kupolu crkve više nije moguće videti iz ptičje perspektive, ali je moguće videti svu lepotu jezera sa dva vidikovca. Jedan manje poznati vidikovac se nalazi nadomak sela Poćuta, dok je drugi, poznatiji, kod sela Stubo. U pitanju je Velika stena ili kako ga meštani zovu Lazareva stena. Do vidikovca se lako stiže makadamskom stazom od 1,6 km.

4.    Sjenič (Tara)

Vidikovac Sjenič na Tari deluje kao put u beznađe, naročito kada je magla. Nalazi se na oko 5,5 km od Predovog krsta, na Vitmirovcu, na nadmorskoj visiki od 1.444 m. Udaljen je samo 100 metara od šumskog makadamskog puta ka Zaovinama. Sa 12 metara visoke drvene osmatračice pruža se pogled na jezero Perućac, klisuru Dervente i ostatak šumovitih predela Tare. Zbog nesvakidašnje lepote i pogleda kao iz filmova, uz Banjsku stenu najlepši je vidikovac Tare. Kada su u pitanju najlepši vidikovci  u Srbiji, mi smo ga rangirali na 4. mesto.

5.    Banjska stena (Tara)

Sinonim za planinu Tara su jezero Zaovine i Banjska stena, jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji. Ime je dobio po vrelima koja izviru u podnožju i koje je potopljeno izgradnjom jezera Perućac 1966. godine. Udaljen je samo 10 km od Mitrovca na Tari, ograđen je sigurnosnom ogradom i sa njega se pruža pogled na Perućac, kanjon Drine i područje Osata u Bosni i Hercegovini. Nazali se na 1.045 m nadmorske visine i do njega vode dve pešačke staze.

6.    Ploče (Đerdapska klisura)

foto: Maja Ignjatović

Tamo gde je Dunav najširi, najuži i najdublji u celom svom toku, nalazi se čarobna Đerdapska klisura, biser NP Đerdap. Između kanjona Malog Kazana i krečnjačke zaravni pod Velikim Štrpcem sa tri vidikovca na 355 metara nadmorske visine se pruža jedan od najlepših pogleda na Dunav. Do vidikovca Ploče ide se stazom dugom 3,5 km i preporučljivo je kretati se uz pratnju rendžera. Čitavo područje je pod prvim stepenom zaštite i dom je preko 150 vrsta ptica, kao i nekoliko vrsta sisara. Ove je pravo mesto da saznate šta znači strofa iz pesme čuvene Josipe Lisac „pokaži mi gde Dunav ljubi nebo“.

7.    Trem (Suva planina)

Trem je najviši vrh Suve planine sa 1.810 metara. Zamislite pogled sa ove visine i nepregledne vrtače i uvale prekrivene travom. Osim Trema, sa vrhova Mosor, Sokolov kamen i Pasarelo takođe se pruža vrtoglavi pogled na predele Suve planine. Do Trema se može stići dvema stazama. Prva je duga oko 15 kilometara i polazi od Bojaninih voda, dok je druga oko 21 km dužine i od Bojaninih voda preko Sokolovog kamena vodi do Trema. Treking na Trem moguć je tokom cele godine, a najznačajnija planinarska akcija je „Zimski uspon na Trem“.

8.    Kablar (Ovčarsko-kablarska klisura)

U planinskim masivima Ovčara i Kablara, ušuškala se Ovčarsko-kablarska klisura. Zbog čak devet manastira, često je porede sa Svetom gorom. Šumovite padine spuštaju se ka meandrima Zapadne Morave, a sa vidikovca se pruža pogled od koga zastaje dah. Nalazi se na 885 metara nadmorske visine do koga vodi čak pet puteva. Dve kraće staze su ujedno i najzahtevnije, te se preporučuju ostale tri, duge oko 5 km. Sa vidikovca se vide Ovčar banja, veliki deo klisure, Čačanska kotlina i veličanstveni meandri. Sa pravom se govori da je u pitanju jedan od najlepših pogleda u Srbiji.

9.    Ježevac (Homolje)

Vidikovci u Srbiji su zaista neverovatni, a u prilog toj teoriji govori Ježevac, vrh iznad manastira Gornjak (655 metara nadmorske visine) do koga se stiže stazom dugom oko 10 km. Pored česme Čvarinac nalazi se vidikovac sa koga se vidi tok reke Mlave u obliku latiničnog slova „U“. Na vrhu Ježevac uživamo u pogledu na Vukan i Sumorovac u daljini, Stubej i Vranj. Kada se spustite sa brda, obavezno poseteite manastir Gornjak i manastir u steni – Blagoveštenje.

10. Šiljak (Rtanj)

Rtanj je sasvim sigurno najmisteriozija planina Srbije. Njen oblik piramide, oduvek je bio inspiracija teoretičarima zavere da iznova smišljaju nove misterije. Možda nećete videti vanzemaljce, ali svakako ćete uživati u jednom od najlepših izlazaka sunca na svetu sa vrha Šiljak (1.561 metar nadmorske visine). Dužina trase južnom stranom je 13, dok je  severnom stranom 12 km, a uspon nije preterano zahtevan do pred sam kraj. Vidovdanski i Božićni uspon na Rtanj su najveća atrakcije turističke organizacije opštine Boljevac. Ostaci kapele koju je sagradila Greta Minh 1934. godine u čast pokojnog muža Juliusa Minha, vlasnika rudnika u podnožju Rtnja, kao i pogled koji se pruža na okolinu, Šiljak svrstava u najlepše vidikovce u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here