Naslovna Saveti Ehinacea – savršen način da ojačate imunitet

Ehinacea – savršen način da ojačate imunitet

1287
0

Bez obzira na godišnje doba često se dešava da nam opadne imunitet. A kad dođe do slabljenja imuniteta organizam je izložen raznim bolestima, ne uspeva da se izbori sa infekcijama a to može dovesti do ozbiljnih posledica. Ukoliko želite da ojačate imunitet pravo rešenje je ehinacea.

Ovo je biljka koja potiče iz Sjedinjenih Američkih Država, ali je i kod nas veoma popularna u alternativnoj medicini. Ehinacea će vam pomoći da zaobiđete antibiotike, jer od njenih cvetova, listova i korena se prave razni biljni preparati koji se koriste u zdravstvene svrhe. Ehinacea je izuzetno popularan i kvalitetan prirodni lek.

Šta je ehinacea?

Ehinacea je biljka koja se drugačije naziva i rudbekija, a naziv ehinacea potiče od grčke reči echinos što u prevodu znači jež. Cvet ove biljke ima izražen središni deo koji liči na ježa tako da je po tome i dobila naziv. Stabljika joj je prilično visoka i može dostići visinu i do 60cm, a latice cvetova su najčešće ljubičaste ili roze. Ona je višegodišnja biljka.

Stanovnici američkog kontinenta su ehinaceu koristili kao univerzalni biljni lek. Pre pojave antibiotika ehinaceom se lečio sifilis, malarija, difterija kao i šarlah.

Hemijski sastav ehinacee je izuzetan, jer uključuje flavonoide, glikoproteine, polisaharide, eterična ulja kao i vitamin C. Svi oni su ključni za zdrav imuni sistem.

Koren ove biljke sadrži eterična ulja, dok su listovi i cvet zaduženi za jačanje imuniteta, jer sadrže više polisaharida.

Ehinacea se može koristiti kako sveža tako i osušena u zavisnosti od toga šta pravite. Takođe postoji u formi tableta, kapsula i sirupa.

Sa ehinaceom morate biti oprezni!

Koliko god da je ehinacea izuzetna za jačanje imuniteta, morate znati da ona ipak nije za svakoga. Nekada se može desiti da kod pojedinih osoba izazove alergijske reakcije koje mogu biti različitog intenziteta. Ponekad je to samo osip i svrab kože a nekad može doći do oticanja jezika i napada gušenja.

U svakom slučaju pre nego se odlučite za preparate sa ehinaceom obavezno se konsultujte sa izabranim lekarom. Ovo je posebno važno kada su deca u pitanju, jer su deca znatno osetljivija od odraslih.

Kako ehinacea utiče na imunitet?

Ehinacea će vam ojačati imunitet a istovremeno će biti sjajna preventiva, jer će sprečiti da se razbolite od prehlade i gripa. Ova biljka je karakteristična i zbog toga što ima potpuno isto dejstvo na jačanje imuniteta kako kod odraslih tako i kod dece. Naravno, možete je koristiti tek ukoliko vaš izabrani lekar smatra da je bezbedno po vas.

Čaj od sušenog lišća i cvetova ehinacee je sjajan za imunitet, tako da biste ga mogli češće upotrebljavati. Ehinacea je često i sastojak sirupa za imunitet, tako da je sirup najprihvatljivije rešenje za decu.

Gde nabaviti ehinaceu i kako je koristiti?

Preparate na bazi ehinacee možete naći kako u apotekama tako i u prodavnicama zdrave hrane ili marketima. Važno je da prilikom kupovine ovih proizvoda budete oprezni, jer se na tržištu nalaze i proizvodi koji sadrže vrlo malo ehinacee u sebi. Ukoliko se odlučite za takav preparat nećete uspeti da postignete željeni efekat po pitanju jačanja imuniteta. Najbolje bi bilo da koristite preparate od nadzemnih delova biljke kao što su cvet i list, jer oni znatno bolje utiču na jačanje imuniteta.

Ehinacea i njeni preparati

Kao što smo već naveli u tekstu ehinaceu možete naći u svim apotekama u različitim oblicima. Ne spada u egzotične biljke što znači da joj je cena prilagođena našem tržištu. U prodaji su različite varijante ovih proizvoda kao što su: sirup za decu, kapsule i tablete, čaj i kapi.

Ehinacea sirup za decu

Ehinacea sirup je preporučljiv za najmlađu populaciju, ali ga ne smete davati deci do 2 godine. U svakom slučaju pre nego odlučite da nabavite ovaj proizvod konsultujte se sa lekarom. Sirup od ehinacee najčešće sadrži i drugo bilje kao što su lipa ili beli slez, tako da je višestruko značajan za zdravlje organizma. Od svih preparata za decu se najčešće preporučuje sirup, jer kapi i tablete imaju znatno jače dejstvo.

Ehinacea – kapsule i tablete

Upotreba ovih kapsula se preporučuje čim osetite prve simptome gripa, ali svakako ih možete uzimati i preventivno. Čim osetite da vam je imunitet oslabljen možete pomoći svom organizmu tako što ćete početi sa korišćenjem ovih preparata. Uzimaju se 3 puta dnevno uz dosta vode. Koliko god da smo kao nacija poznati po tome da uzimamo lekove prizvoljno, naš savet vam je da za svaki slučaj porazgovarate sa svojim lekarom.

Ehinacea čaj

Generalno se smatra da je najbolje koristiti ehinaceu u tečnim preparatima, tako da ukoliko odaberete čaj sigurno nećete pogrešiti. Čaj za imunitet od ehinacee se vrčo često nalazi u kombinaciji sa drugim biljkama.  Bogat je vitaminima, a sadrži natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Kako biste ga pripremili dovoljno je da stavite maksimalno 2 kašičice sušene ehinacee na jednu šolju vode. Priprema se na klasičan način, tako što biljku prelijete ključalom vodom, poklopite i ostavite malo da odstoji.

Ehinacea kapi

Smatra se da su kapi ehinacee najprodavaniji proizvod u poređenju sa drugim preparatima ove biljke. Možete ih dodati u vodu, mleko ili čaj a možete ih pomešati sa medom koji je inače sam po sebi dobar za imunitet. Kapi ehinacee su najčešće obogaćene raznim vitaminima za imunitet od kojih je među prvima vitamin C.

Kapi su koncentrovane i dosta jake tako da se ne preporučuje da ih uzimate pre nego nešto pojedete. Može se desiti da oštetite želudačnu floru a kako biste to izbegli dovoljno je da pojedete bilo šta pre uzimanja ovih kapi. Možete ih uzimati 3 puta u toku dana, ali vodite računa da ih možete uzimati maksimalno 6 nedelja u kontinuitetu a zatim napraviti pauzu.

Sprečite prehladu ili grip

Smatra se da ehinacea u bilo kom obliku izuzetno dobro deluje i protiv virusnih i protiv bakterijskih infekcija.Ukoliko je niste koristili kao preventivu za jačanje imuniteta, nećete pogrešiti ukoliko je budete koristili u suzbijanju prehlade.

Čim primetite prve simptome prehlade ili gripa možete uzimati preparate na bazi ehinacee. Konzumacija ovih preparata može smanjiti dužinu prehlade ili gripa čak i do 4 dana, jer ova biljka utiče na simptome i ublažava ih tako da će vam olakšati pomenute bolesti.

Takođe pročišćava i disajne puteve tako da znatno pomaže i kod oboljenja respiratornog trakta.

Efekat ehinacee je od davnina poznat i sve češće se primenjuje u praksi. Smatra se da veoma dobro deluje i kod problema sa varenjem. Ponaša se i kao prirodni laksativ, tako da značajno pomaže prilikom pražnjenja creva.

Ukoliko i vi imate ličnih iskustava sa upotrebom ehinacee u bilo kom obliku, podelite ih sa nama, jer svaka proverena informacija može biti višestruko korisna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here