Naslovna Saveti Kako pomoću krečenja prostor učiniti vizuelno većim

Kako pomoću krečenja prostor učiniti vizuelno većim

52
0

Ukoliko vam prostor u kome živite deluje skučeno, možete se poslužiti starim oprobanim trikom.  Bez obzira na to koja prostorija je u pitanju,  jednostavnim krečenjem zidova postići ćete da prostorija deluje prostranije i svetlije. Pored toga što ceo proces krečenja možete prepustiti profesionalnim molerima, možete se i sami oprobati u ovoj aktivnosti zvanoj krečenje. Pre nego što se upustite u avanturu, potrebno je da napravite detaljan plan i nabavite sav neophodan materijal. Kako vizuelno povećati prostor? Da li izabrati tople ili hladne tonove, kao i koje tehnike krečenja koristiti, donosimo vam u nastavku teksta. 

Napravite plan i nabavite potreban materijal

Pre nego što se upustite u sam proces krečenja, savet je da napravite detaljan plan i posetite razne farbare kako biste blagovremeno nabavili sav potreban materijal. Bez obzira na opremljenost i veliki izbor, imajte u vidu da postoje velike razlike u cenama proizvoda. Stoga je preporučljivo posetiti više radnji kako biste ostvarili znatnu uštedu. 

Ono što je neophodno nabaviti za krečenje osim boje su toneri, ukoliko želite da nijansirate zidove. Četke i valjci za krečenje, rešetka i zaštitna traka su nešto što obavezno morate nabaviti. Ukoliko nemate kantu za mešanje i razređivanje boje trebaće vam i to kao i najlon kojim ćete zaštititi nameštaj.  Ako postoje neravnine planirajte da nabavite masu za gletovanje kao i špahtlu. Za slučaj da je neophodno gletovanje cele površine, preporuka je da se obratite profesionalcima, jer to svakako nije poduhvat za početnike.

Optička varka pri kojoj prostor deluje manje

Verovatno ste primetili da u prostorijama gde su zidovi okrečeni u jednu boju, a plafon u drugu, prostor deluje manji nego što jeste. Bela boja je idealna, jer odražava najveći proces sunčeve svetlosti. Kako ne postoje vizuelne granice između zidova i plafona, prostorija će delovati veća nego što jeste. 

Da li izabrati hladne ili tople tonove

Za razliku od toplih boja, hladne boje imaju moć da apsorbuju više svetlosti nego što reflektuju. Zidovi okrečeni hladnim bojama prostor čine vizuelno većim. Hladni tonovi stvaraju osećaj prostranosti, bez obzira na to koja prostorija je u pitanju. Soba  okrečena hladnim tonovima deluje kao da se zidovi udaljavaju, a prostor dobija dubinu.  

Tehnike krečenja za vizuelno veći prostor 

Pored toga što pomoću boja možete stvoriti efekat prostranosti, takođe je moguće koristiti i neke zidne tehnike krečenja. Kao što u dukserici sa horizontalnim prugama delujete deblje, ista situacija je i sa zidom. Ukoliko želite da zid izgleda šire, možete oslikati vodoravne pruge na njemu. Međutim, ukoliko zidove ofarbate u vertikalne pruge, prostorija će delovati viša nego što jeste. 

Takođe možete kombinovati krečenje sa lepljenjem tapeta, kako bi mali prostor naizgled delovao veći nego što jeste.

Geometrijski motivi na tapetama daju osećaj dubine i preporučuju se za uske prostorije. Motivi neba, mora i uopšte plavetnila isključivo na jednom zidu daju osećaj širine čineći da prostor deluje veće. 

Kada su u pitanju potkrovlja, odnosno prostorije sa kosim krovovima, preporuka je da plafon i zidove uvek okrečite istom bojom. Tako se prividno stvara osećaj prostranosti. Obavezno koristite što svetlije boje kako bi efekat bio bolji. 

Bela boja je idealan izbor za svaku prostoriju 

Iako je mnogi izbegavaju, bela boja je idealna za svaku prostoriju, jer poboljšava sjaj i vizuelno proširuje prostor. Bela je svestrana boja jer se lako kombinuje sa bilo kojim nameštajem, stilom, kao i dekorativnim predmetima bilo koje nijanse. 

Glavni nedostatak ove boje je taj što prostor može delovati hladno. Ukoliko želite vizuelno veći prostor, a ipak biste da izbegnete belu boju, preporuka je da izaberete bež. Pored toga što se uz nju postiže efekat svetlijeg prostora, bež boja omogućava prostorijama da izgledaju veće. Vrlo lepo se kombinuje sa drvenim nameštajem, tako da je idealna za svaku prostoriju. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here