Naslovna Lifestyle Automobilizam Kako se spremiti za polaganje vozačkog ispita?

Kako se spremiti za polaganje vozačkog ispita?

2187
0

Život u XXI veku postao je gotovo nezamisliv bez posedovanja vozačke dozvole B kategorije. Iako mnogi imaju strah od upravljanja motornim vozilom, ipak se veliki broj ljudi u jednom trenutku odluči na polaganje vožnje, sve sa ciljem da sebi sutra olakša kretanje, što je naročito važno ukoliko živite u velikom gradu.

Polaganje vozačkog ispita (kako teorijskog, tako i praktičnog dela) može predstavljati jako veliki stres. Ovo dodatno pogoršava svest o tome da je u pitanju jedno ekstremno ozbiljno testiranje od koga će delimično zavisiti vaša budućnost, a da ne govorimo koliko će na vas demotivišuće delovati činjenica da niste uspeli da ga položite.

Pre nego što odete u auto školu i počnete sa časovima, zapitajte se da li ste zaista spremni da budete jedan od učesnika u saobraćaju, ali ovog puta kao vozač, ne kao pešak? Ukoliko je odgovor na ovo pitanje da, onda pročitajte u nastavku nekoliko saveta o tome kako se najbolje spremiti za polaganje vozačkog ispita.

Prvi i najvažniji korak: izaberite najbolju auto školu za sebe

Kako prodaja havarisanih automobila ne bi postala sastavni deo vašeg života jer niste savladali osnove vožnje, potrebno je da za sebe izaberete najbolju auto školu, koja će odgovarati svim vašim zahtevima i kriterijumima.

Iako može delovati kao jednostavan zadatak, praksa zapravo govori drugačije. Dobro istražite auto škole u vašem mestu, pogledajte preporuke (njih možete pronaći na internetu) i posavetujte se sa ljudima iz vašeg okruženja koji su već položili vožnju.

Na osnovu svega toga, moći ćete da formirate listu auto škola koje bi vam najviše odgovarale. Jedna od njih će biti prava za vas, a idealno bi bilo da ih posetite i direktno se raspitate o uslovima, ceni i svemu onome što mogu da vam ponude.

Ne dozvolite da vas teorijski deo ispita iznenadi

Pre nego što počnete sa praktičnim časovima vožnje i sednete za volan automobila, neophodno je da savladate jednu važnu prepreku – 40 časova teorijske obuke. Ovaj ispit se polaže u obliku testa za čije rešavanje vam je dato 60 minuta.

Prilikom spremanja teorijskog dela, od posebnog je značaja da održavate kontinuitet u učenju. Svakodnevno obnavljajte gradivo, a ukoliko negde pogrešite – nemojte da se obeshrabrite, već samo nastavite sa učenjem dok u potpunosti ne savladate taj deo. Upamtite: gradivo je teško, a teorijski deo ispita ne možete spremiti za jedan dan, te slobodno možete zaboraviti na kampanjsko učenje.

Na internet stranicama auto škola možete pronaći online primere testova koje možete koristiti za vežbanje. Kada vežbate online, od pomoći vam može biti da testove shvatite kao jednu edukativnu igricu. Obavezno prilikom učenja obratite pažnju na ono što piše u testu, jer se može desiti da neka pitanja zahtevaju više od jednog odgovora, a minimalan broj poena za prolaz je 85 od mogućih 100, što znači da nemate puno prostora za greške.

Budite fokusirani na praktičnom delu ispita

Kada se radi o praktičnom delu ispita, on se takođe sastoji od 40 časova vožnje, što je predviđeno da bude sasvim dovoljno kako bi se savladalo sve što je neophodno. Nemojte da vas uplaši to što nikada pre toga niste držali u rukama volan – ipak pored vas sedi instruktor kome je posao da vam pomogne da savladate osnove vožnje.

Nekoliko dana pre samog ispita, trebalo bi da imate poslednje časove vožnje koji će učvrstiti vaša znanja i veštine. Ukoliko kući imate auto – zamolite nekoga od ukućana da izdvoji malo svog vremena kako bi sa vama provežbao najbitnije stvari na poligonu.

Praktični ispit se sastoji iz dva dela: poligonska i gradska vožnja. Kada dođete na polaganje, najvažnije je da ostanete u potpunosti skoncentrisani i fokusirani na vožnju, i da ne dozvolite tremi da vam stane na put.

Osećaj nervoze pred ispit je normalna pojava, dokle god joj ne dozvolite da vas u potpunosti obuzme. Savetujemo vam da primenite neku od tehnika za smirenje, koje mogu biti pravi spas u stresnim situacijama. Dobro se naspavajte, preusmerite svoje misli u pozitivnom pravcu, i sasvim sigurno ćete uspeti da savladate i ovu prepreku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here