Naslovna Društvo Umetnost Ne diraj mi mamu – pravo komično osveženje

Ne diraj mi mamu – pravo komično osveženje

1494
0

Od skoro je na zvaničnom kanalu „Lud, zbunjen, normalan“ dostupna za gledanje serija „Ne diraj mi mamu“. Dobro uigran dvojac, scenarista Feđa Isović i režiser Elmir Jukić, ni ovoga puta vas neće razočarati. Ako ste voleli da gledate dogodovštine Fazlinovića, uživaćete i u urnebesnim doživljajima porodice Sljepčević-Ćorović.

Uloge

Budimir Ćorović, koga igra Rene Bitorajac, je advokat i udovac. Živi sa svojom taštom i ima partnersku advokatsku kancelariju sa bratom svoje pokojne supruge. Budimir je hipohondar koji guta lekove za smirenje kao da su bombone, stalno je nervozan i bolesno je pedantan. Sa taštom, odnosno punicom, se ne slaže baš najbolje još od kad se iz Hrvatske preselio u Sarajevo, što je samo delimičan izvor neverovatno komičnih situacija u kojima će se cela porodica naći. Takođe ima i ćerku koja se kroz seriju spominje, ali tek sporadično pojavljuje.

Za razliku od njega, Zlatko Sljepčević, koga tumači maestralni Branko Đurić-Đuro, sušta je suprotnost. Ženio se i razvodio tri puta, zavisnik je od kocke, stalno je u nekim dugovima, a na kraju gubi i stan, te se useljava kod svog partnera Budimira i mame u stan. Neuredan, a uz to i ženskaroš, on predstavlja drugu stranu medalje u odnosu na svog zeta. Njegovi konstantni nevešti pokušaji da odbrani mamu rečima „Ne diraj mi mamu“ postali su lajt-motiv, a na kraju i naziv serije.

Budimirova punica, tj. tašta, a Zlatkova mama Dika Sljepčević stara je škola. Nju tumači Jasna Diklić. Ima nakit kojeg Budimir i Zlatko žele da se dokopaju jer je pripadao pokojnoj Budimirovoj supruzi, i sa njim spava. Međutim, Dika nije nimalno naivna. Namazana je, lukava, voli da tračari i uvek „provali“ kada joj Budimir i Zlatko nešto rade iza leđa, a uz to i odlično kuva. Kada treba da se igra poker ili pregovara, Dika je pravi majstor. Iznad svog kreveta čuva lovačku pušku svog pokojnog muža, koju se ne libi da upotrebi kada joj u kuću upadnu lopovi.

U Budimirovoj i Zlatkovoj advokatskoj kancelariji radi Dunja Sunovratilo, koju igra uvek komična Anđelka Prpić. Dunja je stereotipna plavuša sa beogradskog asfalta. Ona je „prsonal asistent“ i nikada ne zna koji joj telefon zvoni i uvek se javlja na pogrešni. Ponekad i naopako okrene slušalicu. Budimir kaže da ima vakuum u glavi, ali, kako sama priznaje, bolje i vakuum nego ništa. Konstantno ima neke ljubavne probleme, ali deli ljubavne savete kao pravi profesionalac.

Advokatska kancelarija Ćorović-Sljepčević u potrazi je za privatnim istražiteljem jer „svaka ozbiljna kancelarija morati imati jednog“. Tu na scenu stupa Bukva. Dževad Bukva. Koga tumači Marinković. Dragan Marinković – Maca. On zna da svaki pravi tajni agent ima inicijale Dž.B. – Džejms Bond, Džejson Born, Džed Bauer. Nekada je bio viši inspektor, ali su ga nepravedno otpustili – na pravdi Boga. Njega su Budimir i Zlatko angažovali da opljačka Diku i uzme joj nakit, međutim, situacija se komplikuje kada u kuću uđe pravi lopov.

Celo društvo dosta vremena provodi u kafani „Paragraf 42“ čiji je gazda Kerim kao produžena ruka advokatske kancelarije i cele porodice, a poznat je po tome što kod njega mušterija nikad nije u pravu. Njega tumači proslavljeni bosanskohercegovački glumac Admir Glamočak. On uvek zna šta se dešava, mada neretko i sam traži savete za svoj klimav brak.

Njegova kafana je stecište i raznih drugih likova, među kojima se izdvajaju Puška i Gedora. Gospodin Puška je zelenaš kojem je Zlatko večito dužan i od koga pokušava da se sakrije. Gedora je njegov telohranitelj koga po potrebi angažuje da prebije dužnike o njihovom trošku. Pored njih, različiti epizodni likovi i proslavljeni glumci se pojavljuju u ovoj seriji, među kojima je najpoznatiji Emir Hadžihafizbegović.

Pravo komično osveženje koje nudi nove prilike

„Ne diraj mi mamu“ okuplja proslavljena imena iz regiona: Rene Bitorajac, Branko Đurić, Anđelka Prpić, Dragan Marinković, Jasna Diklić i mnogi drugi. Kada se ekipa serija okupila da proslavi snimanje, Feđa Isović je fotografisao događaj i objavio to na društvenim mrežama uz šaljiv opis da „misli da imaju hit“. Ovo se na kraju i obistinilo, a interesovanje za seriju je počelo još pre emitovanja, s obzirom da je okupila najbolje komičare iz regiona.

Ova jedinstvena serija, osim što nas vrača za male ekrane kvalitetnim sadržajem, takođe otvara prostora za nove međunarodne saradnje u regionu i nudi priliku da se razmirice iz prošlosti ostave po strani i stvori jedno novo tržište, otvoreno za sve zemlje bivše Jugoslavije i njihove umetnike. U prilog tome govori i činjenica da se ova serija prikazivala na svim vodećim televizijama u regionu: u Hrvatskoj na „Nova TV“, u Bosni i Hercegovini na „Nova BH“, a kod nas na RTS-u.

Scenario i režiju potpisuju Feđa Isović i Elmir Jukić, respektivno. Oni su već proizveli nekoliko uspešnih humorističkih serija, od kojih je najpoznatija „Lud, zbunjen, normalan“. I ova serija sa njom ima dosta sličnosti. Radnja se vrti oko disfunkcionalne porodice kojoj je stecište lokalna birtija. U kafani se po pravilu nalazi gazda (ili gazdarica) koji uvek znaju šta se u toj porodici dešava, a tu je i još nekoliko likova koji se mešaju u sve i dele savete ničim izazvani.

Komedija koja ovde proizilazi uglavnom iz nesporazuma je urnebesna. Često se likovi ne sporazumeju baš najbolje, a još češće Zlatko (Branko Đurić) zna šta se dešava, ali ne želi da kaže, već dopušta da se situacija pred njim odvija do kraja, učestvujući u smehu zajedno sa publikom.

Serija ima svega deset epizoda od po otprilike trideset pet minuta i gleda se u dahu. Idealno je osveženje nakon napornog radnog dana ili sedmice. Smejaćete se svim dogodovštinama ovih likova koji upadaju u raznorazne nepredviđene situacije, od pokušaja pljačkanja sopstvenog stana, preko traženja nameštaja, do sticanja finansijske nezavisnosti; ali zamalo.

Nijedna serija ne bi bila potpuna bez muzike, a muziku za ovu seriju je radio Dino Šukalo, iskusni muzičar i član benda Dina Merlina. On je sa Isovićem i Jukićem sarađivao još na seriji „Lud, zbunjen, normalan“, a ovde je maestralno odradio svoj posao kojim je samo doprineo komičnosti situacije. Ova serija spada u najbolje komedije koje smo u poslednje vreme imali prilike da vidimo i pravo je osveženje u svakom pogledu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here