Naslovna Saveti Ovsene mekinje i njihov značaj u ishrani

Ovsene mekinje i njihov značaj u ishrani

2359
0

Ovsene mekinje su veoma važne za naš organizam, ali ih nedovoljno koristimo u ishrani. Smatra se da su nepravedno izopštene iz razloga što ovas nije uobičajen u ishrani ljudi na našem podneblju.  Istina, katkad ga koristimo, najčešće u borbi protiv suvišnih kilograma i to u obliku ovsene kaše ili ovsenih pahuljica. Za razliku od ovsenih pahuljica, mekinje ćete nešto teže naći na našem tržištu, ali svakako ne znači da ih nema.

Šta su ovsene mekinje?

Ove mekinje, kao što sam naziv kaže su dobijene od ovsa, koji je veoma hranljiva žitarica. Ovas je kod nas zanemaren i potcenjen u ljudskoj ishrani. Mekinje su deo koji se nalazi odmah ispod nejestivog omotača. Zrna svih žitarica se sastoje od 3 sloja. I to sloj koji predstavlja brašnasti deo, sloj koji predstavlja zametak nove biljke i sloj žitarica koji je bogat hranljivim materijama, posebno vlaknima. Ovaj sloj su mekinje.

Ovsene mekinje su veoma dobre u ljudskoj ishrani. Sadrže mnogo vlakana koja poboljšavaju rad creva, pospešuju probavu i višestruko su korisne za zdravlje celokupnog organizma.

Ovsene mekinje i njihov uticaj na zdravlje organizma

Sem što poboljšavaju probavu i dovode do bržeg pražnjenja creva, ovsene mekinje imaju još niz prednosti za zdravlje našeg organizma. Prvenstveno poboljšavaju rad imunog sistema. Deo rastvorljivih vlakana u ovim mekinjama je beta glukan koji se suprotstavlja neželjenim bakterijama i gljivicama u gastrointestinalnom sistemu.

Uspešno sprečavaju pojavu dijabetesa, jer usporavaju varenje ugljenih hidrata i na taj način smanjuju brzinu ulaska šećera u krvotok. Sem toga, povećavaju osetljivost na insulin tako da direktno utiču na uklanjanje viška šećera iz krvi.

Istraživanja koja su rađena pokazuju da ovsene mekinje dovode do smanjenja holesterola. Opšte je poznato da višak lošeg holesterola negativno utiče na zdravlje, jer se nagomilava u vidu naslaga i sprečava normalan protok krvi.

Sem što pomažu u očuvanju zdravlja, ove mekinje dosta doprinose mršavljenju, posebno ako se zna da višak kilograma nije samo estetski već je i zdravstveni problem.

Važno je unositi dovoljnu količinu vlakana u organizam

Veoma je važno unositi vlakna, mada veći deo nas ih ne unosi kroz ishranu. Potrebno je da dnevni unos vlakana bude oko 25g za žene i oko 30g za muškarce, a većina nas ih ne unosi u toj količini. Uz pomoć ovsenih mekinja ćete nadomestiti tu količinu koja nedostaje i to na veoma brz i lak način.

Razlikujemo rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna a svaka od ove dve vrste vlakana ima svojih prednosti.

Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi, a namirnice koje su bogate rastvorljivim vlaknima su voće i mahunarke.

Nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi, a poreklom su iz ćelija biljnog zida. Namirnice bogate ovim vlaknima su žito i raž.

Gde nabaviti ovsene mekinje?

Ovsene mekinje ćete naći u većim marketima kao i u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane. Ali važno je da ih ne kupujete u nekoj većoj količini, jer vrlo brzo mogu da užegnu. Kada ih nabavite čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu daleko od vlage. Vodite računa da pakovanje bude dobro zatvoreno.Najbolje bi bilo da ih čuvate u kutiji koju ćete dobro zatvoriti. Ukoliko tek planirate da ih uvrstite u ishranu naš savet vam je da za ih za početak kupujete u manjim pakovanjima.

Koja je hranljiva vrednost ovsenih mekinja?

Ovsene mekinje su bogate hranljivim materijama i vitaminima. Obiluju vitaminima B1, B2, kao i kalijumom, magnezijumom, bakrom i gvožđem.

Vitamin B1 je veoma važan za rad svih organa a posebno za rad srčanog mišića. Zahvaljujući njemu kao i magnezijumu umor i malaksalost će za vas biti nepoznanica. Vitamin B2 je od izuzetne važnosti kada je varenje u pitanju, ali takođe je značajan za kvalitet kose i noktiju kao i za zdravlje kože. Zahvaljujući bakru energija u ćelijama se uspešno održava. Svi vitamini kojima obiluju ovsene mekinje su veoma važni i značajni za odvijanje raznih procesa u našem organizmu.

Kako ovsene mekinje pomažu u mršavljenju?

Ovsene mekinje vam dosta mogu pomoći ukoliko želite da regulišete telesnu težinu. Prvenstveno, dobra probava može da utiče na regulisanje telesne težine. Sem toga ovsene mekinje vam daju osećaj sitosti, tako da nećete imati potrebu da unosite bilo šta u organizam kada osetite glad.

Najbolje bi bilo da ih konzumirate ujutro, jer će vam pružiti osećaj sitosti koji će vas dugo držati.

Ovsene mekinje imaju sposobnost da blokiraju apsorpciju kalorija u crevima, tako da će deo kalorija biti izbačen iz tela umesto da se apsorbuje. A sem toga, opšte je poznato da što je unos kalorija manji, proces mršavljenja je brži.

Ukoliko želite da izgubite suvišne kilograme, preporučljivo je da ovsene mekinje uključite u više obroka u toku dana. A ukoliko biste ih konzumirali isključivo radi probave i zdravstvenih razloga dovoljno je da ih dodate samo u jedan obrok.

Ne zaboravite da sem što su bogate vlaknima, ovsene mekinje su fantastičan izvor hranljivih materija koje su neophodne za izbalansiranu ishranu i zdrav život.

Kako pripremiti ovsene mekinje?

Ukoliko vam ovo predstavlja opterećenje, važno je da znate da postoje dva načina. Lakši i teži. Ukoliko ne volite puno vremena da provodite u kuhinji, onda možete delimično da zamenite namirnice od pšeničnih žitarica. Možete ih koristiti umesto prezli kada pripremate ćufte, a možete ih dodati u omlet, supu ili salatu. Mada najjednostavniji način je da ih potopite u jogurta a zatim ih pojedete. Ovo vam ne oduzima puno vremena, a efekat ćete i sami ubrzo videti.

Ukoliko volite da provodite vreme u kuhinji i ukoliko želite celoj porodici da uvedete ovsene mekinje u ishranu, trebaće vam malo više vremena i dobra volja. Možete ih uvrstiti u jelovnik kao kuvani obrok, a možete ih koristiti kao sastojak za palačinke, mafine ili neki drugi kolač koji vaša deca rado jedu. Na taj način ćete kod dece od malena stvoriti zdrave navike u ishrani.

S obzirom da ovsene mekinje apsorbuju dosta tečnosti, vodite računa da tokom dana unosite dovoljnu količinu vode u organizam.

Tako da ukoliko do sada niste uvrstili ovsene mekinje u ishranu, možda vam ovaj tekst bude motivacija da to učinite. Nadamo se da ćete nakon toga podeliti svoja iskustva sa našim čitaocima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here