Naslovna Društvo Kultura Top 10 – Najbolje serije svih vremena

Top 10 – Najbolje serije svih vremena

21378
0

Teško je po bilo kom kriterijumu izdvojiti najbolje serije svih vremena. Kreirali smo listu Top 10 na osnovu ocena IMDB-a i popularnosti u našoj zemlji. Uvek će neko reći šta je zaboravljeno, ali svi mi možemo napraviti spisak omiljenih serija koje smo sa pažnjom redovno pratili. Svakako uz ovaj mali podsetnik možete ponovo odgledati nekada omiljenu seriju ili onu koju do sada niste.

#1 Game of Thrones (Igra prestola)

Ekranizacija romana epske fantastike iz serijala „Pesma leda i vatre“ Džordža R. Martina, izazvala je pravu pomamu kod gledalaca širom sveta. Prva epizoda je premijerno prikazana 2011, a poslednja 2019. godine. Za tih osam godina lokacije na kojima je serija snimana doživele su svetsku slavu. Milioni turista pohrlili su u Dubrovnik, kako bi obišli čuvenu prestonicu Sedam kraljevstava, Kraljevu luku. Ista sudbina zadesila je ostatak Hrvatske, Severnu Irsku, Škotsku, Maltu, Island i Maroko. Radnja se odvija na fiktivnim kontinentima Vesterosu (Zapadu) i Esosu (Istoku). Glavni akteri paralelno se bore protiv natprirodnih bića, ali i za Gvozdeni presto kroz spletke, ratove, svirepa ubistva, ljubavne igre. U septembru 2016. godine Game of Thrones postala je najnagrađivanija serija u istoriji i zato je sa pravom na listi koju čine najbolje serije svih vremena.

#2 Breaking Bad (Čista hemija)

Serija Vinsa Giligena čija je radnja smeštena u Albukerkiju prati život profesora hemije Voltera Vajta koji sa bivšim učenikom Džesijem Pikmenom počinje da proizvodi drogu metamfetamin. Sa dijagnostikovanim kancerom pluća on pravi potpuni zaokret kako bi uspeo da obezbedio normalan život trudnoj ženi i sinu sa cerebralnom paralizom. Serija je emitovana od 2008. do 2013. godine i ima pet sezona, odnosno 62 epizode. Osvojila je sedam Emi nagrada za program u udarnom terminu i smatra se jednom od najboljih serija ikad snimljenih.

#3 The Wire (Doušnik)

Serija Doušnik je politički triler zasnovan na istinitim događajima iz 1999. godine. Radnja serije prikazuje različite društvene krugove Baltimora (američkog grada u državi Merilend) i njihov odnos prema institucijama. Emitovana je od 2002. do 2008. godine i ima 5 sezona. Serija The Wire nikad nije dobila neku značajnu nagradu niti je doživela komercijalni uspeh, ali na ovoj listi nalazi se zbog ocene kritičara koji smatraju da spada u najbolje serije svih vremena.

#4 Only Fools and Horses (Mućke)

Legendarna britanska komedija koju je kreirao Džon Salivan, premijerno je emitovana na BBC-u od 1981. do 1991. godine. Povremeni božićni specijali prikazivani su do 2003. godine. Serija je više puta reprizirana, a braća Rodni i Del Boj postali su omiljeni TV likovi. Serija počinje kada se Delov mlađi brat Rodni pridružuje porodičnom biznisu u Londonu. I danas kada želimo da pokrenemo posao svi često citiramo Del Boja i čuvenu rečenicu: „Sledeće godine u ovo doba bićemo milioneri“. Glavne uloge tumače Dejvid Džejson i Nikolas Lindherst.

#5 The Sopranos (Porodica Soprano)

Sopranovi je priča o porodici Dimeo (Soprano) koja živi u Nju Džerziju. Glava porodice je Toni Soprano, šef italijanske mafije, koji pokušava da balansira između porodičnog života i mafijaških poslova. Serija ima šest sezona, a emitovana je od 1999. do 2007. godine na televiziji HBO. Dostigla je ogromnu gledanost i važi za najuspešniju seriju u istoriji kablovske televizije. Uticaj ove serije proširio se na kulturu, pa su na osnovu nje nastale brojne knjige, video-igrice, muzička izdanja i drugi komercijalni proizvodi.

#6 Friends (Prijatelji)

Čak i kada odgledate jednu epizodu nezavisno od drugih, uz „Prijatelje“ ne možete da se ne nasmejete. Deset sezona snimljeno je u periodu od 1994. do 2004. godine, a ponovno okupljanje čuvene šestorke očekuje se u maju 2021. Životne uloge ostvarili su Dženifer Eniston (Rejčel), Korni Koks (Monika), Liza Kudrou (Fibi), Metju Peri (Čendler), Dejvid Švimer (Ros) i Met Leblank (Džoi). Priča o prijateljstvu i ljubavi koja se pretežno odvija u jednom stanu na Menhetnu i u kafeu „Central Perk“ potpuno je opčinila sve generacije. Ukoliko želite da osetite delić atmosfere iz kultne serije, u Zrenjaninu je otvoren kafić koji predstavlja vernu repliku „Central Perk“-a.

#7 Prison Break (Bekstvo iz zatvora)

Kriminalistička triler serija koja svakom emitovanom epizodom gledaoca tera da odgleda još jednu. „Bekstvo iz zatvora“ ili „Zakon braće“ ima četiri sezone koje su emitovane u periodu od 2005. do 2009. godine. Građevinski inženjer Majkl Skofild koji je iscrtao mapu zatvora na svom telu pljačka banku i odlazi u zatvor „Fox River“ u kome je njegov brat, Linkoln Barouz, nevin osuđen na smrtnu kaznu. Kroz četiri sezone oni beže iz zatvora, nastavljaju beg na slobodi, bore se protiv moćnog neprijatelja „Kompanije“ uz podršku i spletke čudne družine. Serija je u Srbiji doživela pravi bum i važi za jednu od omiljenih serija u 21. veku.

#8 X Files (Dosije X)

Naučno-fantastična serija autora Krisa Kartera emitovana je u devet sezona od 1993. do 2003. godine. Nastavljena je 2016. godine u vidu mini-serije sa istom glumačkom ekipom koju čine Džilijen Anderson i Dejvid Duhovni. U međuvremenu su snimljena i dva filma. Serija se bavi natprirodnim pojavama i teorijama zavere koje istražuju agenti FBI-ja, Dejna Skali i Foks Molder. „Istina je negde tamo“ je najpopularnija fraza iz legendarne serije koju su svi fanovi obožavali. Iako nije među najbolje ocenjenim serijama na IMDB-u, u Srbiji je bila gledanija od svojih prethodnica „Twin Peaks“ i „Twilight zone“.

#9 True detective (Pravi detektiv)

Serija čije je snimanje počelo 2014. godine do sada ima tri sezone. Osmišljena je u formi antologijskog serijala u kome svaka sezone ima novu priču i nove likove. Prva sezona je osvojila srca publike kroz traganje za ritualnim ubicom u Luizijani. Glavne uloge izneli su Metju Mekonahi i Vudi Harelson. Druga sezona bavi se ubistvom korumpiranog političara, a glavne role dodeljene su Kolinu Farelu i Rejčel Makadams. Gledaoci su oštro kritikovali ovu sezonu, da bi se serija vratila staroj slavi kroz treću. U njoj detektivi Maheršala Ali i Stiven Dorf istražuju jezivi nestanak dvoje dece. Najavljeno je snimanje i četvrte sezone, a fanovi širom sveta to jedva čekaju.

#10 Allo ‘Allo! (Alo, Alo)

U najbolje serije svih vremena spada i britanska komedija situacije (sitcom) Alo, Alo. Emitovana je na BBC-ju od 1982. do 1992. godine (devet sezona), a zbog ogromne popularnosti i danas se reprizira na mnogim kanalima. Radnja se odvija u vreme Drugog svetskog rata u okupiranoj Normandiji u kafeu čiji je vlasnik Rene Artoa. U seriji su prikazani nemački Gestapo, francuski Pokret otpora, ali i Reneove ljubavne afere. Replike koje se često citiraju i situacije koje uvek izmame smeh učinile su ovu seriju vanvremenskom.

Koje još serije možemo svrstati u najbolje serije svih vremena?

Od starijih serija ne smemo još zaboraviti i Beverly Hills, 90210. Emitovana je na TV FOX od 1990. do 2000. godine u deset sezona, a najviše je proslavila Šenon Doerti, Luka Perija, Tori Speling i Džejsona Prislija. Nakon čuvene Dinastije koja prati priču porodice Karington i koju je emitovala TV Beograd od 1984. do 1992. godine, pored Beverli Hilsa, omiljena serija na ovim prostorima bila je i Merlose Place.

Kada pogledamo najbolje serije u 2020. godini, ističe se The Crown. Serija „Kruna“ je istorijska drama koja prati vladavinu britanske krajice Elizabete II. Zamišljeno je da ima šest sezona, a do sada je prikazano četiri.

Od novijih serija koje su stekle veliku popularnost kod publike treba spomenuti „Šerloka“, adaptaciju priča sera Artura Konana Dojla o čuvenom detektivu, kao i Westworld (Zapadni svet), Narcos (Narkos) i House of Cards (Kuća karata). Ako niste pogledali neku od svih navedenih serija, kada imate slobodnog vremena, učinite to. Neke od njih su više od serije, neraskidiv deo opšte kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here