Naslovna Saveti Zdravlje Vitamini za rast kose – kozmetički preparati ili prirodna rešenja?

Vitamini za rast kose – kozmetički preparati ili prirodna rešenja?

1159
0
vitamini za rast kose

Vitamini za rast kose predstavljaju jedan od najboljih načina da se reši problem današnjice – opadanje i proređenost gustine kose. Skupe maske, serumi, šamponi, pa čak i „najbolji frizeri u gradu” za ovaj problem mogu naći samo privremeno rešenje. Ništa ne može biti toliko efikasno i zdravo kao vitamini. Njihov nedostatak definitivno uzrokuje ovaj problem.

Gubitak kose nije noćna mora samo ženama, već i muškarcima. Uzroci mogu biti najrazličitiji, a načini da se pospeši njen rast brojni. Na tržištu je mnogo kozmetičkih preparata koji garantuju rezultate, ali u praksi oni često izostanu.

Da li postoji trajno rešenje, šta utiče na opadanje kose, a šta na njen rast, prirodna ili kozmetička rešenja? O svemu tome više u nastavku teksta.

Opadanje kose: najčešći uzroci

Od kad je sveta i veka kosa je ženama predstavljala glavnu preokupaciju. To je sasvim razumljivo jer su bujna, negovana i lepa kosa najjači ženski adut. I istina je da bi žena sve uradila za njen savršen izgled. Tako su se poslednjih godina u salonima širom sveta pojavili  najrazličitiji trendovi: ombre, sombre, balajaž, flambojaž, keratin i niz drugih.

Iako su potpuno menjali izgled damama, svi ovi načini ulepšavanja kose doneli su i određene mane. Naime, tretiranje kose jakim preparatima i aparatima može biti jedan od faktora njenog opadanja. Razlog tome su najrazličitije hemijske supstance, čiji je cilj da trajno ostanu u kosu ili promene njenu teksturu (keratinsko ispravljanje kose).

Veoma česti uzroci opadanja kose su i stres, genetika, a neretko dolaze kao posledica nekih bolesti – hormonalne disfunkcije, anemije, kao i kancera ili leukemije. U praksi je potvrđen najveći gubitak pod uticajem hemoterapija, koje deluju na sve ćelije u telu, a ne samo na ćelije maligniteta.

„Normalno” opadanje kose

Kosa može opadati bez posebnog razloga i ne moramo uvek paničiti. Naime, prosečan čovek ima oko sto hiljada dlaka na glavi. Od toga je sasvim normalno da dnevno otpadne u proseku sto vlasi. Drastična razlika ne postoji, jer se kosa obnavlja, te na mestu stare izrasta nova dlaka. Prelazna godišnja doba su naročito karakteristična za ovo obnavljanje, a zanimljivo je reći da je ova pojava prisutna i kod životinjskih vrsta. Zato, nema uvek razloga za paniku!

Vitamini za rast kose

Nakon što se utvrdi uzork opadanja kose, valja pronaći adekvatno rešenje. Sigurno ste čuli „teoriju” da kosa opada zbog nedostatka nekog vitamina. Da, to je tačno. Zbog toga se teži ka tome da se oni nadomeste, tj. unesu u organizam. Postoje dva načina kako se unose: u vidu kapi, ulja, tableta ili preko ishrane. Reč je o nečemu što može poslužiti čak i kao prevencija. Dakle, ne morate imati problem sa gubitkom kose da biste svakodnevno unosili vitamine u organizam.

Vitamin B

Kompleks vitamina B je funkcionalna celina sačinjena od 8 vitamina koji se rastvaraju u vodi. Adekvatan unos ovih mikroelemenata neophodan je za optimalno fiziološko i neurološko funkcionisanje. To znači da vitamin B pozitivno utiče na čitav organizam: poboljšava metaboličke procese, jača imunosistem, održava organe za varenje, nervni sistem, a utiče i na pravilan rad jetre i digestivnog sistema.

Takođe, ovaj vitamin je naophodan za očuvanje zdravlja kože, kose i noktiju. Nedostatak B5-pantotenske kiseline, kao i B7-vitamin H (BIOTIN), dovode do smanjenja volumena kose, ali i njenog gubitka.

Namirnice u kojima je prisutan ovaj vitamin su: žitarice, kvasac, mleko, meso (teletina i svinjsko meso), riba, jaja, zeleno lisnato povrće (pasulj, grašak, boranija), sir.

Vitamin D

Brojna istraživanja ukazuju na benefite vitamina D kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, osteoporoze, kancera, pada imuniteta… Međutim, povoljno utiče i na zdravlje kostiju i kose. Određeni broj stručnjaka tvrdi da vitamn D može biti odgovoran za njen rast. Naime, on pomaže prilikom stvaraja novih folikula, ali i aktiviranja onih neaktivnih, što dovodi do izrastanja nove vlasi. Nalazi se u namirnicama morskih plodova: losos, sardina, skuša, tuna, ali u goveđoj džigerici, mleku, punomasnim mlečnim proizvodima, jajima.

Vitamin A

Reč je o vitaminu koji učestvuje u regulaciji sinteze belančevina, sintezi vidnog pigmenta, u kontroli rasta i razvoja epitelnog tkiva, kostiju i zuba. Uz sve ovo, vitamin A hrani i neguje kožu, kosu i sprečava različita dermatološka oboljenja. O svemu tome svedoči i činjenica da je dodatak brojim kozmetičkim preparatima za njihovu negu.

Međutim, sa ovim vitaminom moramo biti na oprezu. Njegove količine su ograničene za osobe u čijem organizmu nije potvrđen njegov nedostatak. Najbolje je koristiti ga unosom namirnice koje su njime bogate: šargarepa, kajsije, breskve, dinja, brusnice, mango, bundeva, brokoli, kupus, peršun. Budite umereni – na primer, 100 grama šargarepe sadrži preporučljiv dnevni unos vitamina A.

Vitamini, ali i druga rešenja za rast kose

Zdrav režim ishrane, kvalitet života, redovna higijena i nega kose – sve su to preduslovi za njen sjaj i gustinu. Pored vitamina koje smo naveli i opisali kako utiču na naš organizam i kako deluju na kosu, postoje i neka druga rešanja.

Gvožđe – najbolji prirodni mineral za kosu

Nedostatak gvožđa predstavlja najčešći uzrok anemije, koja između ostalog može uticati na kvalitet kose. Pored toga što postaje tanka, suva i beživotna, najgori oblik posledica predstavlja njeno opadanje. Zbog toga je jako važno redovno unositi namirnice bogate gvožđem i na prvom mestu pravilno ih kombinovati u ishrani.

AD kapi za brži rast – kad se vitamini udruže

U pitanju je rastvor nastao kombinacijom vitamina A i D3, koji može biti u uljanom ili vodenom stanju. Kada je u pitanju nega kose, AD kapi se koriste kako bi je regenerisale spolja. Naime, najčešće ih stavljamo u šampone, maske, regeneratore i tako ih neposredno utrljamo u koren kose. Vrlo često se kombinuju sa ricinusovim uljem.

Ricinusovo ulje ima najveću primenu

Svi znamo za magično dejstvo ricinusovog ulja. Iskustva brojnih žena tvrde da nema boljeg rešenja za brži rast kose. Reč je o ulju koje se dobija iz ricunusovog semena. Ono je bogato i ricinoleičnom kiselinom, koja ima antimikozno i antibakterijsko dejstvo. Zbog toga se ricinusovo ulje ne koristi samo za jačanje kose, već i protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija kože glave.

To ga čini idealnim u borbi protiv peruti i opadanja kose. Redovnom upotrebom pospešuje se gušći i jači rast dlake, te kosa dobija zdraviji i lepši izgled. Ricinusovo ulje je višenamensko, pa se može koristiti za negu suve kože, budući da je hidrira i štiti od gubitka vlažnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here