Naslovna Lifestyle Turizam Zašto je Beograd popularna turistička destinacija?

Zašto je Beograd popularna turistička destinacija?

1986
0

Kada biramo lokaciju koju ćemo posetiti, postoje brojni razlozi koji nas navedu da otputujemo na neko konkretno mesto. Neki se vode težnjom za istraživanjem istorijskih lokaliteta, drugi traže predah od napornih poslova, a treći avanture i izlaske.

Zbog toga što turistima nudi baš sve što im je potrebno, brzorastuća milionska balkanska prestonica – Beograd, nalazi se na mapi mnogih svetskih putnika. Šta je to što Beograd čini tako atraktivnim?

Istorija i znamenitosti Beograda – za turiste koji vole da istražuju

Da li ste znali da Beograd mnogi nazivaju večitim gradom i da je to jedan od najstarijih gradova u Evropi?

Na teritoriji srpske prestonice nalaze se naseobine stare najmanje 7000 godina, a nedaleko od centra grada se nalazi kultura starija od mesopotamijske. Reč je o vinčanskoj kuturi, koja je jedna od najnaprednijih kultura Bronzanog doba.

Tragovi burne istorije kao posebna atrakcija

Beograd je grad koji je bio večita meta osvajača iz različitih krajeva sveta, od Rimljana, preko Turaka do Austrougara. Svi ovi narodi, uključujući nas, ostavili su trag u bogatoj arhitektonskoj panorami grada.

Beogradom su u 5. veku harali i Huni, a kako jedna legenda kaže, ispod Kalemegdana, baš na ušću Dunava i Save, nalazi se grob Atile Hunskog. Beogradska tvrđava je nekada bila utvrđenje i bojno polje, a danas je ne samo nezaobilazna, već i prva stanica svih posetilaca Beograda.

Kalemegdan je zaštitni znak Beograda, pa se na gotovo svim suvenirima može videti tvrđava koja sa panoramom grada i rekom u pozadini. O njenoj bogatoj istoriji i dan danas se pišu brojne legende, a osim prelepe prirode i arhitekture, ona se odlikuje i uzbudljivim podzemnim hodnicima.

Beograd ispod Beograda predstavlja posebnost ovog grada, pa ne čudi što se redovno organizuju ture za obilazak pećina, kanala i tunela koji se nalaze ispod Kalemegdana. Podzemni Beograd svedoči o nekadašnjoj vladavini mnogobronih carstava i država.

Susret sa umetnošću i kulturom uz beogradske muzeje

Beograd je kao otvoreni muzej u čiji je svaki kutak utkana istorija. Osim toga, on obiluje muzejima i galerijama koji definitivno treba da se nađu na mapi svakog turiste. Među najpopularnijim su Muzej Istorije Jugoslavije zajedno sa Kućom cveća, Muzej Nikole Tesle, kao i Muzej Vazduhoplovstva.

Posebnu atrakciju predstavlja nedavno obnovljeni Narodni muzej, čija nova, stalna postavka, obuhvata ogromni hronološki opseg od dalekog paleolita, pa sve do umetnosti 20. veka. Nema sumnje da će se svaki turista najbolje upoznati na istorijom i kulturom naše zemlje uz posetu ovom muzeju, a takođe ne bi smeli da ga zaobiđu ni građani Beograda.

Zemun je još jedna grad-muzej destinacija koju svakako treba da obiđete ako se nađete u Beogradu, zbog njegovog autentičnog šarma. Takođe, u toku je i restauracija Zavičajnog muzeja u Zemunu, koji će na turistima na jednom mestu ponuditi istorijsko blago koje seže do neolita i dati prostor za različit kuturni sadržaj.

Beograd je odličan izbor destinacije i za ljubitelje arhitekture! Interesantne strane grada su i Novi Beograd, ali i sveopšta panorama socrealističke gradnje u ovom gradu koja počinje da privlači sve više pažnje i divljenja svetske umetničke javnosti.

Obilazak najlepših pravoslavnih građevina

Da li ste znali da se u Beogradu nalazi najveća pravoslavna građevina na Balkanu? Naravno, reč je o Hramu Svetog Save na Vračaru. Ovo religijsko zdanje se može pohvaliti centralnom kupolom visine 70 metara i atraktivnim pozlaćenim krstom visokim od 12 metara. Osim što je najveći pravoslavni hram na Balkanu, Hram Svetog Save predstavlja jednu od najvećih pravoslavnih crkava na svetu.

Takođe ne bi trebalo da propustite priliku i obiđete Crkvu Svetog Marka, ušuškanu pokraj Tašmajdanskog parka. Ona je izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu, po uzoru na crkvu manastira Gračanica i važi za jednu od najlepših religijskih građevina kod nas.

Prirodne lepote Beograda – za predah i beg od obaveza

Beograd, iako urban i gusto naseljen, obiluje parkovima i šumama, pa predstavlja idealnu destinaciju za predah i odmor od svakodnevnih obaveza. Posetioci se uvek oduševe Košutnjakom koji je savršeno mesto za jednodnevne izlete, ispijanje kafe u prirodi, ali i kupanje na bazenima u hladu koji omogućava raskošna šuma.

Ukoliko volite prirodu, sigurno će vam se dopasti poseta Topčiderskom parku sa stoletnim drvećem i bogatom istorijom deluje zaista umirujuće, a možete se odlučiti i za vožnju kočijom za potpun doživljaj. Za malo divljine u sred grada, posetite Banjičku šumu.

Blizina Avale, ali i Kosmaja savršeno odgovara onima koji žele da objedine opuštanje u prirodi i posetu značajnim istorijskim spomenicima poput spomenika Neznanom junaku, sa smeštajem u udobnom gradskom hotelu.

Beogradsko kupalište Ada Ciganlija nezaobilazna je destinacija leti. Ovde će posebno uživati ljubitelji sportskih aktivnosti, jer možete uživati u skijanju na vodi, vožnji rolera i bicikle, a za najhrabrije tu je i bandži džamping.

Titulu najveće oaze mira u gradu nosi Botanička bašta Jevremovac, primer prelepe arhitekture, pejzažne arhitekture, ali i ultimativno mesto za posetu svim ljubiteljima prirode koji ovde mogu da se upoznaju sa neverovatnom kolekcijom biljaka.

Grad obiluje i brojnim malim spa centrima, pa je to još jedna od opcija za opuštanje tokom vikenda, a ono što turiste sve više oduševljava su i brodske ture, u okviru kojih sa broda posmatrate znamenitosti Beograda, ploveći njegovim prelepim rekama.

Provod u Beogradu – među najboljima u Evropi

Beograd je znamenit i po velikom broju mesta za izlaske. Strance uvek oduševi to što ovaj grad živi u bilo koje doba dana i noći. Ukoliko ste ljubitelji tamburaša i kafanske atmosfere, prvi izbor za vas treba da bude Skadarlija.

Ukoliko želite da upoznate alternativni život grada i urbanu omladinu, kafići Cetinjske su nezaobilazna ruta. Beograd je čuven i po svojim splavovima na Savi i Dunavu, koji svakodnevno okupljaju sve one koji su u potrazi za letnjom zabavom nad vodom. Različiti muzički pravci i najšira moguća ponuda koktela i drugih pića je nešto što ne treba da propustite.

Beograd se može pohvaliti i sa velikim brojem manjih pivara gde možete osetiti ukuse lokalnih kraft piva i uživati u svirkama koje se organizuju na gotovo dnevnom nivou. Večeri sa akustičnom muzikom su sve popualrnije i u čuvenim nargila barovima.

Oni koji nisu za đuskanje do zore se mogu provesti na večeri u beogradskim restoranima. Ako opuštanje tražite u hrani i ako se pitate gde jesti u Beogradu, ova metropola će vas oduševiti ponudom najraznovrsnijih domaćih i svetskih specijaliteta.

Fuzija različitih istorijskih momenata najbolje se može osetiti u domaćoj kuhinji, ali ukoliko volite italijansku, kinesku, i druge internacionalne kuhinje, ponuda restorana ne manjka ni u ovoj sferi gastronomije.

Veliki broj turista iz celog sveta

Tokom protekle godine Beograd je posetilo više od milion turista, a ovo leto beleži još veći broj poseta i noćenja u prestonici. Na ulicama srpske prestonice moći ćete da sretnete ljude sa svih krajeva sveta, a najviše turista dolazi iz Kine, Nemačke, Turske i Izraela.

Kako broj posetilaca raste iz godine u godinu, tako se i turističke organizacije sve više trude da turistima pruže što bolji užitak u glavnom gradu, pa ćete gotovo na svakom koraku naići na mlade vodiče koji će vas upoznati se najpopularnijim beogradskim turama.

Ukoliko ste već posetili srpsku prestonicu, a čini vam se da niste sve obišli, to je sasvim dovoljan razlog da joj se vratite! Beograd je grad koji se može otkrivati godinama. On svakodnevno raste i menja se, pa uvek ima da nam ponudi nešto novo. Beograd ne poznaju do detalja čak ni njegovi stanovnici, pa ovaj tekst može biti odličan podsticaj i za njih da istraže sve lepote svog grada!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here