Naslovna Saveti Biljke koje morate imati u kućnoj apoteci

Biljke koje morate imati u kućnoj apoteci

1484
0

Biljke su odavnina poznate u narodnoj medicini kao nešto što predstavlja prvu pomoć. Naravno, nikako ne smete zanemariti savete lekara i koristiti propisanu terapiju, ali nije na odmet imati određene biljke u kući.

Iako je biljna medicina prepoznala više hiljada biljaka sa lekovitim dejstvom, važno je da u kući imate samo nekoliko biljaka koje bi vam predstavljale prvu pomoć. Od velikog značaja je da te biljke budu pravilno ubrane, osušene i očuvane maksimalno do godinu dana. A iznad svega važno je da lekovite biljke budu dobrog kvaliteta.

Kopriva i sva njena lekovita svojstva

Koliko god kopriva može da bude neprijatna kada se ožarimo, višestruko je korisna kada je u pitanju lečenje biljkama. Kopriva je biljka koja povećava broj eritrocita, odnosno hemoglobin u krvi. Sem hlorofila, kopriva sadrži glukokinin ( supstancu koja snižava šećer u krvi). Bogata je vitaminima C i K, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom..

Koren koprive se u obliku čaja koristi za oboljenje prostate kao i kod upale mokraćnih puteva. Poznato je od davnina da kopriva smanjuje bolove u želucu i stimuliše rad organa za varenje. Takođe se preporučuje kao preventiva kod oboljenja jetre, žuči, slezine i pankreasa.

S obzirom da utiče na smanjenje holesterola, zagovornici biljne medicine smatraju da konzumacija ove biljke usporava proces ateroskleroze. Kopriva je veoma dobar diuretik i pospešuje eliminisanje toksina iz organizma.

Kako koristiti koprivu u lekovite svrhe?

Kopriva se najčešće koristi kao čaj, mada se može koristiti u ishrani na više načina. Posebno danas kad vas jedan klik deli od sjajnih  kulinarskih recepata sa koprivom. Na internetu možete pronaći mnoštvo ovakvih specijaliteta. Bez obzira da li je u pitanju čorba od koprive, pite sa koprivom ili kombinacija koprive i drugih hranljivih biljaka.

Da biste pripremili ćaj od koprive potrebno je da u ključalu vodu stavite kašičicu osušene koprive. Zatim poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga, čaj procediti i piti u manjim gutljajima. Ukoliko ovaj čaj pijete kao preventivu dovoljno je popiti 1 šolju tokom dana. A ako je u pitanju lečenje neke bolesti čaj se konzumira u količini od 2-3 šolje dnevno pa čak i više. O tome ćete svakako naći uputstvo na pakovanju ukoliko proizvod budete kupovali u biljnoj apoteci.

Hajdučka trava, biljka za spoljašnju i unutrašnju upotrebu

Hajdučka trava je biljka koja je od davnina poznata i korišćena. Koristi se za opekotine, uboje, rane, posekotine kao i ukoliko je koža upaljena. Smatra se da su je hajduci uvek nosili sa sobom kako bi previjali svoje rane. Otuda je potekao i naziv ove biljke. Hajdučka trava zbog svog sastava sprečava da se rana zagnoji a istovremeno pomaže da se što pre zaleči i da se ublaži bol.

Melem ili ulje od hajdučke trave se pokazao kao delotvoran u lečenju hemoroida. Čaj od hajdučke trave se koristi za jačanje imuniteta kao i za poboljšanje apetita. Istovremeno je dobar i za regulaciju organa za varenje.

Ova biljka nije otrovna, ali najbolje rezultate daje u kombinaciji sa nekim drugim biljkama.

Eterično ulje od hajdučke trave

Eterično ulje se proizvodi destilacijom ove biljke sa vodenom parom. Koristi se u farmaciji, medicini i kozmetici. Smatra se da je znatno bolje ulje koje je tamnije plave boje jer ima više azulena od koga potiče lekovitost ove biljke.

Eterično ulje hajdučke trave se nalazi u sastavu kozmetičkih preparata za sunčanje. Zahvaljujući njemu dolazi do sprečavanja crvenila na koži i drugih neželjenih posledica sunčanja.

Oblogama od eteričnog ulja ove biljke se ublažava pojava spoljašnjih hemoroida. Potrebno je da vatu natopite ovim uljem i stavite preko noći na hemoroide.

Čir na želucu možete ako ne potpuno izlečiti , onda sigurno ublažiti uz pomoć ovog ulja. Najbolje je ako se kombinuje sa cvetovima kantariona. Ukoliko niste vični u spravljanju ovakvih melema ili vam to oduzima dosta vremena, možete ih nabaviti u svakoj biljnoj apoteci. Kako biste imali efekat u ublažavanju bolova kod čira na želucu potrebno je piti po jednu kašičicu ujutru i uveče isključivo pre jela.

Neven biljka koja ima mnoga lekovita dejstva

Neven je biljka koju su još prvi hrišćani zvali „Marijino zlato.“ Ovom biljkom su ukrašavali kipove Majke Božije. Ovo je lepa, ukrasna biljka koja može da cveta tokom cele godine.

Lekovita svojstva ove biljke su poznata od davnina i imaju široku primenu. Čaj od nevena se koristi za unutrašnju upotrebu. Domaća mast pravljena od nevena je delotvorna za žuljeve, opekotine, ekceme, rane i bradavice.

Ukoliko se pojave prvi znaci prehlade potrebno je da usnu duplju i grlo isperete čajem od nevena. Ovaj čaj će vam takođe pomoći kada su u pitanju bolesti želuca, žučne kese, creva i jetre. Neven je poznat po tome da uspešno snižava krvni pritisak.

Kako sami da napravite ulje od nevena?

Neven se vrlo često koristi u obliku ulja i lako ga je napraviti u kućnim uslovima. Da biste napravili ulje od nevena, uzmite staklenu posudu koju ćete napuniti cvetovima ove biljke. Ostavite na suncu da odstoji. Već nakon 5-6 dana na dnu posude pojaviće se nevenovo ulje koje je svetlo-narandžaste boje. Ovo ulje je veoma delotvorno za ozdravljenje rana kao i u izlečenju kožnih bolesti.

Iskusni travari znaju da se prilikom sakupljanja cvetova nevena uvek uzimaju oni cvetovi koji imaju jaču narandžastu boju, jer su znatno bogatiji karotenoidima. Biljne kreme na bazi nevena imaju široku primenu u kozmetici.

Čaj od nevena za spoljašnju upotrebu

Sem što je delotvoran za unutrašnju upotrebu, čaj od nevena je izuzetno značajan i za spoljnu upotrebu. Preparati pravljeni na bazi nevena spadaju u izuzetno moćna sredstva protiv kožnih bolesti. Prvenstveno se misli na gljivične infekcije, ekceme, opekotine i rane. Efikasan je za uklanjanje gnojnih upala posebno kada su zanoktice i predeo nokta u pitanju.

Umivanje čajem od nevena možete uspešno ukloniti akne sa lica. Potrebno je da se tokom 10-15 dana svako jutro i svako veče umijete sa blagim čajem od nevena. Takođe se pokazao i kao veoma delotvoran kada je u pitanju ojed ko9d beba.

Matičnjak, biljka poznata kao limun-trava

Matičnjak je biljka koja ima veoma prijatan miris koji podseća na miris limuna. Cvetovi su plavičasto-beli, beli, žućkasto beli ili čak bledoružičasti. Ova biljka se negde uzgaja kao kulturna biljka ali može biti i samonikla biljka. Kao takva najčešće raste uz ograde ili u žbunju. A može se naći u pčelinjacima, dvorištima i šumama.

Ovo je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno ukrasna, lekovita, mirisna, začinska, aromatična i industrijska.

Matičnjak je biljka koja čisti krv i jača srce. I kao takva, ova biljka je preporučljiva u borbi protiv srčanih oboljenja. Pokazao se kao izuzetno dobar kod nadutosti, grčeva u crevima kao i kod želudačnih tegoba. List matičnjaka koji je pomešan sa gorkim travama dovodi do povećanog apetita.

Čaj od matičnjaka izuzetno povoljno deluje kod nesanice koja je izazvana nervozom ili premorenošću.

Eterično ulje matičnjaka

Eterično ulje ove biljke se dobija destilacijom sa vodenom parom matičnjaka koji je ubran u fazi cvetanja. Ovo ulje je veoma prijatnog mirisa i kao takvo ima široku primenu u kozmetičkoj industriji.

Eterično ulje matičnjaka je vrlo delotvorno u borbi protiv glavobolje koja je prouzrokovana nervozom. Takođe olakšava reumatične bolove i deluje protivupalno.

Ovo su samo neke od biljaka koje je neophodno da imate uvek pri ruci. Možete ih sami ubrati i sami praviti eliksire ukoliko vam to pričinjava zadovoljstvo. A svakako ih možete naći u gotovo svakoj biljnoj apoteci. Još od davnina je poznata lekovitost raznih biljaka. To svakako ne treba i ne sme da potisne zvaničnu medicinu i to imajte uvek na umu pribegavajući alternativnim metodama lečenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here