Naslovna Istorija Biografije Zanimljiva biografija Volta Diznija (Kako je nastao Miki Maus…)

Zanimljiva biografija Volta Diznija (Kako je nastao Miki Maus…)

3749
0

Volter Ilajas „Volt” Dizni američki filmski producent, scenarista, režiser i animator bio je jedan od najpoznatijih producenata pokretnih slika u svetu icrtač stripova. Zajedno sa bratom Rojem Diznijem osnovao je Produkciju Volta Diznija, danas poznatu kao Kompanija Volt Dizni. Stvorio je zabavni park Diznilend.

Iako je Volt Dizni, tvorac Miki Mauza, Paje Patka, Šilјe i mnogih drugih popularnih ličnosti iz stripova i crtanih filmova, umro još 1966. Godine inače u svojoj 65. godini, bravure njegovih junaka nastavlјaju se bez smanjenog uspeha na malim ekranima i u bioskopima širom sveta.

Diznijeva fabrika snova nije prestala da radi. Naravno sada su u akciju stupili Diznijevi najbliži i dugogodišnji saradnici. Zato nije ni čudo što je jedan holivudski umetnik kazao: „Volt je najznačajnija ličnost u oblasti grafike posle Leonarda da Vinčija“.

Život Volta Diznija imao je veoma zanimljiv tok, bio je dinamičan, kreativan pa u nekim momentima i turbulentan. Sa svojom kompanijom, Dizni je nekoliko puta bio na ivici propasti, ali bi posle svake krize ona biivala sve moćnija i veća. Studio je i dalje jedna od najuspešnijih kompanija u SAD i na svetu.

Sve je počelo 1923. godine kada je Volt Dizni došao u Holivud. U džepu je imao svega 40 dolara i nacrte za film koji je nazvao „Alisa u zemlјi crteža“. Ali svaki početak je težak. Alisa mu nije donela ni slavu ni pare. Zato je Dizni počeo da traži nove likove. I tako je 1928. godine održana premijera crtanog filma „Parobrod Vili“ (premijera 18. novembra 1928. godine) u kome je glavnu ulogu igrao Miki Maus.

Miš gleda Diznija kako radi

Film je kao i sam lik Miki Mausa stvoren na neobičan način. Zbog nedostatka novca Dizni nije imao dovolјno para za atelјe, pa je on svoje radove na snimanju filma vršio u jednoj staroj prašnjavoj garaži.

Još pre nego što je, počeo da radi u njoj, garaža je bila nastanjena mnogobrojnim miševima“ Oni nisu promenili način života ni kada u garažu privremeno uselio Volt Dizni . I dalјe su slobodno vršlјali po garaži, onako kako su hteli. Jednom prilikom jedan od njih se toliko osmelio da se često približavao Dizniju i počeo čak da ga posmatra za vreme rada.

To se Dizniju dopalo. Sve ga je više posmatrao, uočavao njegove pokrete, navike, tako da ga je sasvim upoznao. I jednog dana, taj radoznali mišić postao je niko drugi nego Miki Maus.

Miki Maus kome su svi predviđali krah postao je jedan od najpoznatijih animiranih likova kao i simbol cele firme. Ime Miki dobio je zahvaljujući supruzi Volta Diznija koja se nije složila da se on zove Mortimer kakva je bila zamiso na samom početku.

Svađalica Paja Patak

Ali Dizni se nije zadovolјavao samo Mikijem. Nasuprot simpatičnvm mišu sa najlepšim lјudskim osobinama, godine 1933. Dizni je stvorio svog novog junaka Paju Patka. Taj džangrizavi, uvek za svađu raspoloženi patak, postaje ličnost koja osvaja na svoj način.

Slava ovog neobičnog svadlјivka, kao da je neprolazna. Godina on neprekidno privlači publiku, nikad joj ne dosadi i ostao je milјenik svih generacija koje su nailazile.

Dizni kaže da se prilikom stvaranja ličnosti Paje Patka najviše pomogao sećanjem na nemirne pačiće, što ih je posmatrao na nekoj farmi.

Paja Patak se prvi put pojavio  9. juna 1934. godine, u epizodi crtanog filma – serije Šašave simfonije. Paja je zapravo patak žuto-narandžastog kljuna, obučen najčešće u mornarsku bluzu i kapu, ali bez pantalona i vozi razdrndani auto sa registracijom 313. U stvaranje lika Paje Patka uloženo je više truda nego u bilo kog drugog Diznijevog junaka, čak više nego u Mikija.

Zanimljivo je da su stripovi o Paji Patku, bili zabranjeni u Finskoj, baš zato što ne nosi pantalone.

Snežana i sedam patulјaka

Posle Paje Volt Dizni se odlučuje na dugometražne crtane filmove. Prvi od njih je „Snežna i sedam patulјaka koji mu donosi i slavu i novac.

Zatim slede filmovi „Bambi“, neobične avanture jednog lepog laneta, „Dambo“, pri ča o nestašnom slončetu.

Posle drugog svetskog rata Dizni nastavlјa sa dugometražnim crtanim filmovima. Tada nastaju „Pepelјuga“, „Alisa u zemlјi čuda“, „Dama i skitnica“ i „Uspavana lepotica“.

Volt Dizni stvara i seriju neobičnih filmova iz prirode poznatih pod naslovom „Pustolovine života“.

Filmovi „Ostrvo foka“, „Dolina dabrova“, „Ptice močvarice“ i druge ostaće u sećanju svih onih koji su se prvi put na ekranu susreli sa pravim životom životinja.

U toku svog života potpisao je svojom rukom više od 600 filmova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here