Naslovna Lifestyle Turizam Zanzibar: vaš put iz snova

Zanzibar: vaš put iz snova

742
0

Položaj Zanzibara učinio je sve da ovaj arhipelag tokom istorije postane povoljna baza za trgovce koji putuju između Afrike, Arabije i Indije. Sa jedne strane tu je  uvek bezbedni Indijski okean, a sa druge blizina afričkog kopna na samo nekoliko desetina kilometara. Ove tri kulture oblikovale su istoriju, tradiciju, hranu i jezik Zanzibara i učinile ga jednom od najzanimljivijih destinacija na svetu. Uz prelepe prirodne blagodeti koje su Zanzibaru darovane, danas je to svetski poznata turistička destinacija koja očarava milione putnika godišnje u želji da pobegnu iz gradskih jezgara i u savršenim morskim pejzažima pronađu svoj mir. Ako ste raspoloženi za rajske predele, plaže koje su nestvarno lepe i egzotične, ako ne želite puno da potrošite, a opet da budete deo luksuza i egzotike – Zanzibar je pravo mesto za vas.

Plaže

Ono po čemu je Zanzibar svakako najpoznatiji su plaže kakvih nema još mnogo na svetu. Najpoznatija plaža na Zanzibaru je Nungvi i nalazi se na oko 56 kilometara od glavnog grada Zanzibara. Pošto je tu najmanja razlika između plime i oseke (koja je na ostrvu vrlo učestala), vrlo brzo je postala mondensko mesto za turiste širom sveta. Ova plaža se doživljava kao ekskluzivnija lokacija, pa su i hoteli i rizorti ovde izolovaniji i bolje opremljeni. Na ovoj plaži nalazi se laguna sa kornjačama koje volonteri spasavaju i čuvaju dok se sasvim ne oporave, koje možete posetiti i hraniti. Osim toga možete iznajmiti brod za krstarenje, uživati u morskim aktivnostima i u potpunosti se prepustiti čaroliji mesta.

Plaža Kendva se nalazi na istom potezu, 200 metara udaljena od plaže Nungvi, ali za one sa skromnijim budžetom. Na ovoj plaži nema luksuznih hotela, ali ima barova, žurki, dobrog provoda i druženja.

Plaža Paje je idealna za odmor jer nema previše posetilaca, ali i za vodene sportove jer je upravo ova plaža poznata po kite surfingu. Ako želite da doživite nestvarne zalaske sunca, ako želite da se prepustite zvucima talasa, i da uživate u najlepšim tirkiznim plažama, ako želite da vam noge uranjaju u sitan, beli pesak, ako volite da plivate sa delfinima i uživate u morskim specijalitetima, onda je plaža Kae pravo mesto za vas. Mesto gde se živi život bez brige i mesto gde su svi ljudi srećni.

Aktivnosti

Za ljubitelje planinarenja i visokogorskih akcija, penjanje na Kilimandžaro je jedna od aktivnosti koje možete preduzeti iz Zanzibara. Međutim, ako biste radije uživali bez ikakve opreme, onda preporučujemo drugačiji vid provođenja vremena. Osim izlaska na pecanje i krstarenja sa delfinima, Indijski okean je savršen za podvodno istraživanje. Ovde možete roniti i istražiti korale i podvodni svet Indijskog okeana po kojem je ovo mesto nadaleko poznato.

Jedan od omiljenih izleta koji putnici preduzimaju kada su u Zanzibaru je safari u kopnenom delu Tanzanije. Kako je Zanzibar blizu kopna, ovakvi izleti nisu previše naporni, a omogućavaju vam da u prirodnom okruženju vidite i doživite neke od najpoznatijijih životinja iz savane. Svakako ćete videti žirafe, krokodile, nilske konje, hijene, antilope. Oni koji budu imali sreće, moći će da vide i kraljeve savane – lavove.

Istorija i kultura

Zanzibar je jedan od glavnih arhipelaga Tanzanije, čije ima potiče od persijskog imena Zang (što znači crni) i bar (što znači obala, zemlja), što znači da samo ime u prevodu sa arapskog znači i „obala crnaca“.

Prva evropska sila koje je zauzela Zanzibar bila je Portugalija i njihova vladavina je trajala skoro 200 godina. Kasnije je Zanzibar pao pod kontrolu Sultanata Oman, koji je kolonizovao zemlju. Za to vreme ropstvo je ukinuto i izbio je 38-minutni rat između Engleske i Zanzibara, čime je ova zemlja i ušla u zvanične knjige rekorda kao zemlja koja je vodila najkraći rat u istoriji sveta.

Ostrva su stekla nezavisnost od Britanije 1963. godine, međutim danas Zanzibar ima status poluautonomne regije države Tanzanije. Zvanični jezici su kisvahili, engleski i arapski. Glavna religija je islam i skoro 95% stanovništva su muslimani. Zanzibar je poznat po svojim tropskim ostrvskim čarima, belim plažama, kristalno čistom moru i izvozu začina. Začini su jedna od najvećih industrija, na kojoj, osim turizma, Zanzibarci zasnivaju svoj ekonomski rast. Preporuka je da se ne vraćate sa Zanzibara a da niste pripremili zalihe muskatnog oraščića, karija, vanile i ostalih aromatičnih začina kao suvenire.

Zanimljivosti

Osim po najkraćem ratu u istoriji sveta, ovde možete saznati još dosta zanimljivih činjenica o ovoj državi.

Računanje vremena je autentično i jako zanimljivo. Evo kako to ovde rade. Mi počinjemo da računamo vreme u ponoć, ali se u svahili kulturi vreme počinje da računa sa izlaskom sunca. Na primer, jedan sat ujutru je 7 sati po zapadnom računanju vremena. Možda je razlog za takvo računanje vremena to što je Zanzibar blizu ekvatora, što mu daje jednaku dužinu dana i noći (po 12 sati).

Iako je Zanzibar centralna Afrika, deo kontinenta poznat po divljini i safariju, u Zanzibaru, kao što smo pomenuli, nećete naći lavove, slonove i žirafe. Za tako nešto morate da napustite ostrvo i upustite se u kopneno istraživanje Tanzanije. Ovde možete istraživati podvodni svet, kao i neke od endemskih i autohtonih vrsta koje se nalaze na ostrvu.

Na ostrvu ćete se u potpunosti prepustiti gastronomskim specijalitetima i uticajima afričke, arapske i evropske kuhinje. Uz dodatne začine, po kojima su poznati, biće to neverovatno kulinarsko iskustvo koje ćete dugo pamtiti. Međutim, da li ste znali da ovde mogu da vas posluže i jajima sa belim žumancima koja imaju potpuno isti ukus kao ona na koja smo navikli. Razlog zbog čega su žumanca bela je taj što se pilići hrane posebim žitaricama koje utiču na to da dobiju tu boju boju.

Zanzibar ima mnogo lepih i luksuznih odmarališta, gde možete provesti idiličan odmor kao iz snova. Ali sa druge strane, meštani teško žive, siromašni su i prosečna dnevna plata im je manja od 1 dolara.

Vozi se levom stranom, što je verovatno britansko nasleđe u kulturi i uređenju države. Međutim, to nije jedina veza sa britanskom kulturom i nasleđem. U Zanzibarskom glavnom gradu rođen je Fredi Merkjuri, legendarni pevač jedne od najboljih britanskih grupa svih vremena, Queen. U orijentalnom lavirintu zakrivljenih uličica Kamenog grada, nalazi se hotel u kome je kao muzej opremljena soba u kojoj je rođen i do 1964. godine živeo pevač. Mnogi obožavaoci širom sveta ne propuštaju da obiđu ovo mesto, i odaju počast velikom muzičaru.

Zanzibar je lepo ostrvo i uzbudljiva destinacinacija. Svojim posetiocima nudi mnogo lepote i uzbuđenja, a to je najbolji poziv za put u ovu predivnu afričku avanturu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here