Naslovna Saveti Zdravlje Da li su bore zaista nerešiv problem

Da li su bore zaista nerešiv problem

84
0

Pojava bora je problem koji zabrinjava sve veći broj žena svih dobi. Iako su bore potpuno normalna pojava i posledica su starenja, to ne znači da ih morate trpeti, ukoliko vam se ne dopadaju. Kada želite da izgledate i do 10 godina mlađe, postoji niz načina i metoda koje će vam u tome pomoći. Na pojavu bora pored genetike utiču i način života, ishrana, pušenje, prekomerno izlaganje sunčevim zracima, kao i način na koji negujemo kožu. Preventiva je svakako veoma značajna.

Kada se javljaju prve bore

Već nakon dvadesetpete godine života počinju da se javljaju sitne bore, kao posledica smanjene proizvodnje kolagena. Koža gubi elastičnost,  postaje sve tanja pa samim tim i manje otporna na oštećenja. Potom pod uticajem loših sredinskih faktora, dehidratacije i različitih toksina koji se nakupljaju, bore postaju sve dublje i izraženije. Zato je dobro što pre promeniti loše navike i uvesti svakodnevnu rutinu za negu kože. 

Preparati za lice su neophodni za redovnu negu.  Savet je da konsultujete stručnjaka koji će odrediti vaš tip kože i preporučiti vam odgovarajuća sredstva. Možda nećete iz prvog puta naći kremu koja vam u potpunosti odgovara, ali ukoliko to ne uspete, ne dozvolite da se obeshrabrite. Kozmetičko tržište je ogromno pa birajte pažljivo. Dostupne su razne vrste maski, losiona, mleka, emulzija i svaki brend reklamira svoj proizvod. Kada pronađete odgovarajućeg proizvođača, nemojte ga menjati. Imajte na umu da pored osnovnog paketa za negu u vašoj svakodnevnoj rutini mora biti i krema sa zaštitnim faktorom, ali i sredstvo za skidanje šminke. Sigurno vam se bar nekad desilo da ste uveče bili preumorni i da ste legli  sa šminkom. To je nešto najlošije za kožu. Ne zaboravite da koža sve pamti.

Botoks tretmanima protiv  dubokih  bora 

Duboke bore su vidljive kao jasne brazde i mogu se javiti na čelu, oko očiju, na obrazima. Zavise kako od genetike, tako i od mimike lica. Osobe koje se često smeju imaće takozvane bore smejalice oko očiju i usana. Nasuprot njima, osobe koje se često mršte dobijaju duboke bore između obrva. Sa godinama poseban problem predstavlja i opuštanje kože. Kada se mišići lica izgube i tonus oslabi, dolazi do opuštanja kože na obrazima i kapcima. Ovaj process se delimično može usporiti redovnim masažama lica kao i odgovarajućim vežbama. Na internetu možete pronaći i jogu za lice.  

Kozmetologija i plastična hirurgija su mnogo napredovale, tako da skoro svaki salon nudi magično rešenje. Naravno, ovde je potreban poseban oprez. Koliko puta ste na televiziji videli lice u ranama i ožiljcima ili izvežtačeno bezizražajno lice? Sigurni smo da to ne želite. Zato se prvo dobro raspitajte kome poveravate svoje lice.

Trajne bore je najbolje eliminisati pomoću botoksa. Tretman je bezbolan i brz, a što je najvažnije, nakon njega se odmah možete vratiti svakodnevnim aktivnostima. Budite obazrivi i dobro razmislite kome ćete od dermatologa pokloniti svoje poverenje. 

Ukoliko u pretraživaču ukucate pojam cena botoks tretmana u Novom Sadu se nameću kao najbolja i najprihvatljivija opcija u šta ćete se i sami uveriti. 

Dubinsko čišćenje lica kao preventiva

Dubinsko čišćenje lica se preporučuje bar  jednom mesečno. Podrazumeva otvaranje pora naparavanjem a potom nanošenje odgovarajućeg pilinga. Završni korak je nanošenje hidratantne kreme i to je to.  Jednostavnim postupkom dobićete svež izgled i ujednačen ten na licu. Uklanjanjem izumrlih ćelija i prljavštine potpuno prirodno ćete izbeliti lice i smanjiti ožiljke od akni. Dubinsko čišćenje možete lako obaviti u kućnim uslovima, ali i u kozmetičkim salonima, pa vi izaberite. 

Dehidrirana koža dovodi do ranog stvaranja bora 

Čest problem je pojava suve i perutave kože koja svrbi. To je tipičan simptom dehidriranosti kože. Može se rešiti unošenjem bar dva litra vode dnevno, ali i direktnim i redovnim hidriranjem različitim preparatima. Nežno lice imaćete ako koristite glicerin ili trenutno veoma popularnu hijaluronsku kiselinu. Oba proizvoda održavaju hidriranost lica i čuvaju mladalački izgled kože.

Pored hidratacije treba voditi računa i o imunitetu kože. Očuvaćete ga redovnom negom, ali i dovoljnim količinama vitamina D. Sunčeva svetlost je neophodna, ali uz odgovarajuće zaštitne faktore i boravak u hladu u periodu kada su sunčevi zraci najštetniji. Izbegavajte gazirana pića, masnu i slatku hranu, jer utiču na stvaranje sebuma na površini, a samim tim dovode do pojave masne i bubuljičave kože. Umesto toga, kad god ste u prilici popijte limunadu ili sok od paradajiza. Vitamin C ima blagotvorno dejstvo na regeneraciju kože.

Kao što vidite, bezbroj je rešenja pa nema potrebe da očajavate, jer danas, za razliku od ranijih decenija, bore više ne predstavljaju nerešiv problem. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here