Naslovna Lifestyle Porodica Kada bi trebalo da razmislite o zameni ulaznih vrata?

Kada bi trebalo da razmislite o zameni ulaznih vrata?

308
0

Pošto većina ljudi koji imaju kuće ulazi u svoje domove kroz garažna ili bočna vrata, retko na kraju koriste – ili čak razmišljaju o – svojim ulaznim vratima. Međutim, čak i ako se ulazna vrata ne koriste često, ona i dalje igraju važnu ulogu u privlačnosti, sigurnosti i energetskoj efikasnosti cele kuće.

Iako većina vlasnika kuća razume važnost zamene svojih prozora koji troše energiju, malo njih je svesno prednosti renoviranja svojih ulaznih vrata. Baš kao i prozori, spoljna vrata su od skoro doživela nekoliko izuzetnih poboljšanja u izgledu, izdržljivosti i energetskoj efikasnosti — što znači da zamena ulaznih vrata može značajno povećati vrednost vašeg doma.

Znači da je vreme da zamenite ulazna vrata vašeg doma

Razmislite o nadogradnji ulaznih vrata ako primetite bilo koji od sledećih problema:

  1. Ispod ili oko vaših vrata ima prostora

Kada su prozori zatvoreni, svetlost ne bi trebalo da se vidi. Kada zatvorite spoljna vrata, svetlost ne bi trebalo da ulazi oko praga ili okvira.

Promaje hladnog ili toplog vazduha, koje su češće u starijim domovima, takođe mogu biti znak praznine oko okvira i mogu ozbiljno uticati na vašu udobnost. Ako osećate promaju iz sezone u sezonu, vreme je da zamenite ulazna vrata.

  1. Vaša ulazna vrata su oštećena

Vrata su tokom svog života izložena velikom habanju i mogu se oštetiti na različite načine. Razmislite o zameni ulaznih vrata ako primetite neku od sledećih vrsta oštećenja:

  • Ako vaša vrata sadrže udubljenja, njihov strukturalni integritet može biti ugrožen. Stambena vrata koja se kupuju u velikim prodavnicama za uređenje doma obično se sastoje od čelika preko drvenog okvira, koji nije posebno čvrst. Samo jedan blagi udarac – koji mnogi koriste kao metod da otvore vrata kada su nam ruke pune kesama iz prodavnice– može stvoriti veliko, neprivlačno udubljenje.
  • Rđanje. Ako su vaša vrata zarđala, to znači da je vlaga verovatno prošla do drvenog okvira i izaziva trulež. Čelična vrata nižeg kvaliteta čini vrata strukturno neispravnim i nedovoljno jakima da zaštite vaš dom od lakog, neželjenog ulaska.
  • Cepanje i ljuštenje. Poznato je da vrata od punog drveta posebno slabo stare. Drvo se širi i skuplja tokom mnogih leta i zima i ima tendenciju da postane napuknuto, iskrivljeno i istrošeno. Ako vam se drvena vrata cepaju i boja se ljušti, to će omogućiti da vlaga uđe u drvo i izazove trulež. Ovo takođe može privući termite i druge insekte koji uništavaju drvo.
  • Šarke koje škripe. Kao što možda znate, škripe šarke se mogu utišati nanošenjem malo podmazivanja. Međutim, ova buka može značiti ozbiljniji problem – da vrata nisu dobra.
  1. Brava na vašim ulaznim vratima se ne zaključava kako treba

Ako se vaša vrata ne zaključavaju kako treba, ovo je očigledno bezbednosni problem i poželećete da odmah zamenite bravu. Ako je vaša prethodna brava bila sa tradicionalnim sistemom zaključavanja, možda biste želeli da razmislite o nadogradnji na napredniji sistem zaključavanja. Poslednjih godina razvijen je širok spektar sistema, uključujući modele sa kliznim jastučićima i one kojima se može daljinski upravljati sa pametnih telefona.

  1. Vaša vrata se teško otvaraju

Ako se uvek mučite da otvorite ili zatvorite svoja ulazna vrata, razmislite o tome kao o još jednoj odličnoj prilici za amenu. Ako vam se vrata zaglavljuju u dovratniku, to ukazuje da se vaša vrata šire i skupljaju ili čak savijaju. Ove promene uzrokuju da se sigurnosna vrata više ne uklapaju pravilno u dovratnik.

  1. Vaši računi za energiju rastu

Spoljašnjost vašeg doma služi kao termalni omotač, a svi otvori, uključujući vrata, mogu biti izvor curenja vazduha, čestica i energije. Ova curenja će primorati vaš sistem za grejanje da radi mnogo teže kako bi održao ugodnu unutrašnju temperaturu, a kao rezultat toga će se povećati vaši računi za energiju.

Ako imate starija ulazna vrata, možda ćete moći da smanjite svoje račune za grejanje i hlađenje tako što ćete svoja vrata zameniti novim energetski efikasnim modelom, koji može da se bori protiv neefikasnosti svojim vrhunskim izolacionim svojstvima. Nadogradnjom vaših vrata na energetski efikasnu opciju, brzo ćete nadoknaditi troškove tako što ćete imati niže troškove hlađenja i grejanja.

  1. Vaša vrata se estetski ne uklapaju

Ulazna vrata se generalno smatraju središnjom tačkom vašeg doma, tako da neatraktivna, oštećena ili istrošena vrata mogu stvoriti ukupan negativan utisak o vašem inače atraktivnom eksterijeru. Ako vaša ulazna vrata ne izgledaju tako privlačno kao nekada – ili su jednostavno ružna – možda biste želeli da razmislite o njihovoj zameni.

Čak i ako vaša vrata nemaju oštećenja ili defekte, zamena vaših sigurnosnih vrata je jednostavan, isplativ način da povećate privlačnost vašeg doma bez opsežnog preuređenja. Ovo može biti lako kao zamena vaših starih, ružnih vrata novima u savremenijoj boji ili stilu. Takođe možete prilagoditi svoja vrata opcijama bojenja, opcijama farbanja, zastakljivanja i bočnim svetlima. A kada je u pitanju hardver kao što su ručke, kvake na vratima i brave, opcije su skoro beskrajne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here