Naslovna Društvo Kultura Najbolje romantične komedije svih vremena prema IMDb-u

Najbolje romantične komedije svih vremena prema IMDb-u

9283
0
najbolji romantični filmovi

Ako tražite najbolje romantične komedije jer ste trenutno u toj fazi, onda ne bi bilo loše krenuti od ove liste. Ovo je lista najboljih ljubavnih komedija ikada snimljenih, a prema oceni IMDb-a (Najveće filmske internet baze). Filmovi su rangirani prema ocenama publike.

Postoje komedije za svačiji ukus. Postoji i ona kategorija ljubavnih filmova koje najviše vole tinejdžerke, ali ti su filmovi, zapravo i savršeni za devojačke večeri, prvi sastanak sa partnerom ili za veče filma kada ste sami kod kuće.

Srž ljubavnih komedija jeste priča o dvoje ljudi koji pronalaze svog ljubavnog partnera, a  elementi komedije daju posebnu dozu sentimentalnosti. Finalni utisak? Savršen spoj romantike, humora i (u najvećem broju) srećnih završetaka.

Ljubavne komedije postoje dekadama unazad, čak su postojale i pre nego su zvanično dobile svoj žanr i bile tako definisane. Na ovoj listi se nalaze najbolje ljubavne komedije, a ono što ćete primetiti jeste da ovaj spisak uključuje i filmove koji su prema IMDb-u označeni u oba žanra, i ljubavni i komedije.

U dobru i zlu (Silver Linings Playbook) 2012. – ocena 7.7

Jedan od poslednjih dodatih na listu, ovaj film ima više drame i romantike nego komedije, ali je svrstan u sva tri žanra. U glavnim ulogama Bredli Kuper (Bradley Cooper) i Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence).

Film predstavlja muškarca sa bipolarnim poremećajem koji, nakon što je otpušten iz psihijatrijske bolnice, želi da vrati svoju otuđenu suprugu. Završio je na sastanku sa ženom koja je nedavno postala udovica i koja pristaje da mu pomogne da se vrati supruzi, ali pod uslovom da se prijavi na takmičenje u plesu sa njom. Kao što možete i pretpostaviti, ljubav između njih dvoje počinje da cveta dok dele svoje jedinstvene priče jedno sa drugim. Film je dobio neverovatnih 8 nominacija za Oskara, a isto tako je bio prvi film u nekoliko decenija koji dobija naklonost za sve četiri glumačke kategorije kao i za „velikih pet“ Oskara. Film je u grupi sa još tri druga filma sa ove liste ocenjen 7.7.

Moja prva ljubav (Flipped) 2010. – ocena 7.7

U ovom filmu Roba Rainera koji je urađen po motivima iz istoimenog romana Vandelin Van Draanena, radnja se odvija 1957.godine. Devojka sreće momka, svog novog prvog komšiju i zaljubljuje se na prvi pogled. Provode nekoliko godina nakon šestog razreda u igri svojih osećanja jedno prema drugom, pokazujući da ljubav nikada nije jednostavna, a ponekad je i neuzvraćena.

Interesantno je da je ovo jedan od nekoliko filmova sa liste koji je imao različite, pomešane kritike. Ali izgleda sudeći po oceni da je ipak u publici dobro prihvaćen.

500 dana leta (500 Days of Summer) 2009. – ocena 7.7

Još jedan film iz 2000-ih, ljubavni-komedija-drama, Džozef Gordon – Levit (Joseph Gordon–Levitt) i Zui Dešanel (Zooey Deschanel).

Film prolazi kroz sećanja na propalu vezu. Ono što je jedinstveno u ovom filmu jeste da radnja ne teče linearno već se o različitim delovima priče o 500 dana u toj vezi, priča kroz različiti vremenski okvir, pri čemu su gledaoci informisani koji se događaj kada desio. Iako mu kritičari nisu predviđali neku sjajnu budućnost, ovaj film je zaradio puno više od svog budžeta kao i par nominacija za Zlatni Globus. Sve u svemu zanimljiva priča. Vredi pogledati.

Ponoć u Parizu (Midnight in Paris) 2011. – ocena 7.7

Gil (Owen Wilson) je scenarista koji se bori sa svojom vezom. Sa verenicom je doputovao u Pariz kako bi završio svoj roman. Nostalgični scenarista otkriva da se misteriozno vraća u 1920-e svake večeri u ponoć. Tamo upoznaje neke nove zanimljive prijatelje shvatajući svaki put sve više i više koliko su zapravo različiti on i njegova verenica. Sve teže i teže mu pada povratak u stvarnost.

Ova nesvakidašnja romantična komedija sa elementima fantazije, Vudija Alena, nominovana za Oskara za najbolјi film, najbolјeg reditelјa, najbolјu scenografiju kao i za najbolјi originalni scenario.

Dan Mrmota (Groundhog Day) 1993. – ocena 8

Klasika, ovaj film se često i ne smatra romantičnom komedijom ali zapravo jeste. U ovom filmu Harolda Ramisa, uloge igraju Bil Marej (Bill Murray) i Endi Mekdovel (Andie MacDowell). Marej je meteorolog kome je dosadno i koga mrzi da putuje u Panksatoni (Punxsutawney) kako bi posetio festival „Dan mrmota“. Na njegov lični užas, budi se u isti taj dan svakog narednog dana iznova i iznova.

U ovoj prelepoj ljubavnoj priči, Marej s obzirom na to da se svakog jutra budi isfrustriran, u jednom trenutku odlučuje da pokuša da promeni svoj ugao gledanja. Kada shvati da gaji određena osećanja prema producentkinji Riti (MacDowell) počinje da uživa u ovom začaranom krugu.

Eni Hol (Annie Hall) 1977.  – ocena 8

Za razliku od prethodnog filma Vudija Alena (sa ove liste), u ovom on zapravo i glumi. Alvi Singer (Vudi Alen), četrdesetogodišnjak, komičar, dva puta razveden, neurotičan, pokušava da shvati zašto je propala njegova veza sa devojkom koju voli, a koju glumi Dajan Kiton (Diane Keaton).

Film je osvojio Oskara za najbolju sliku te godine, kao i tri značajna Oskara za najboljeg direktora, najoriginalniji scenario i za najbolju glumicu. Kao i ostali sa spiska, i ovaj film se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, što ga čini i više nego samo prosečnim u kategoriji ljubavnih komedija.

Dogodilo se jedne noći ( It Happened One Night) 1934. – ocena 8.1

Nazad u 1930-e, ovaj film dodaje elemente ekscentrične komedije koja je bila podžanr romantičnim komedijama tokom „Velike depresije“, a koja predstavlja satiru tradicionalne ljubavne priče.

Kada razmažena, bogata, slavna i ugledna žena (Claudette Colbert) pobegne od kuće želeći da pronađe ljubav svog života, čoveka koga njen otac ne odobrava, slučajno naleti na zločesnog reportera (Clark Gable) koji  joj kaže kako će joj pomoći da pronađe čoveka koga voli. Ali, naravno, umesto toga oni se zaljubljuju jedno u drugo. Ovo je jedan od samo tri filma, i to prvi, koji je dobio svih pet značajnih Oskara.

Praznik u Rimu (Roman Holiday) 1953. – ocena 8.1

Pedesete su bile odlično vreme za romantične komedije, jer na ovoj listi imamo čak četiri filma iz pedesetih.

U ovom filmu, u kom glume Gregori Pek (Gregory Peck) i Odri Hepbern (Audrey Hepburn), kraljevska princeza koja je u zvaničnoj poseti Rimu, pod pritiskom svojih obaveza i dužnosti iskrada se iz ambasade u koju se bila smeštena. Pošto je zaspala na klupi u parku na nju nailazi Džo Bredli, američki novinar kome se ona lažno predstavlja kao Anja Smit. Ne znajući o kome je reč on joj dozvoljava da prenoći u njegovom stanu. Ujutru u redakciji Džo laže da je bio na konferenciji za štampu gde je trebala da se pojavi princeza koja je pukim slučajem naletela na njega. U trenutku kada biva uhvaćen u laži Džo shvata da se u njegovom stanu nalazi usnula princeza jer mu šaf pokazujuje njenu sliku.

Odri je dobila Oskara za izvođenje uloge, dok je film dobio još dva i to za scenario i kostime.

Neki to vole vruće (Some Like It Hot) 1959. – ocena 8.2

Još jedan stariji ali odličan film, žanrova komedija-mjuzikl-romantičan. Glumci ovog filma su deo Holivudskih veličanstvenih u to vreme, uključujući Merilin Monro (Marilyn Monroe), Tonija Kurtisa (Tonzy Curtis) i Džeka Lemona (Jack Lemmon).

Dva muzičara svedoče zločinu u koji je umešana mafija. Kako bi pobegli od gangstera čine najlogičniju stvar koja im u tom trenutku pada na pamet – prerušavaju se u žene. Jedini posao od kog bi mogli živeti dok su tako prerušeni jeste pevanje u jednom ženskom bendu.

Film „Neki to vole vruće“ ne samo da se smatra jednim od najboljih romantičnih komedija već i jednim od najboljih filmova svih vremena. Film je dobio šest nominacija za Oskara, a Merlin Monro Zlatni globus za najbolјu glavnu glumicu.

Čudesna sudbina Amelije Pulen (Amelié) 2001. – ocena 8.3

Film govori o nevinoj i naivnoj konobarici po imenu Amelija koja živi u Parizu i koja, bez obzira na svoju sklonost ka izolovanosti, pokušava da pomogne drugima. U tom procesu, pronalazi ljubav svog života.

Amelija je imala nesrećno detinjstvo i vremenom je stvorila svoj mali svet u kome se oseća najsigurnije. Smrt Princeze Dajane narušava njen mir i tera je da potpuno promeni svoj život.

Film je svetski poznat i jedan je od najuspešnijih francuskih priča u istoriji bioskopa.

Pevajmo na kiši (Singin’ In The Rain) 1952. – ocena 8.3

Sa ocenom 8.3 najboljom u ovom žanru može se reći da gledaoci sveta najviše vole ovaj film koji nije samo romantična komedija već i mjuzikl. Režiser i koreograf Gene Kelly, takođe i jedan od glumaca u filmu, napravio je film koji prati priču popularnog ljubavnog para iz nemih filmova koji se suočavava sa novim zahtevima koje im nameće pojava zvučnih filmova. Naravno, to im ne ide baš najbolje, bar ne svima.

Ovaj odličan film, koji se smatra najboljim filmskim mjuziklom ikada napravljenim, obeležila je ova sjajna numera:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here