Naslovna Društvo Biznis 5 načina za najbolji monitoring ulaza u poslovni prostor

5 načina za najbolji monitoring ulaza u poslovni prostor

1257
0

Vrlo je važno osigurati svoj poslovni prostor od moguće provale ili krađe. U slučaju da poslovne prostorije nisu zaštićene video nadzorom ili alarmnim sistemom, pod stalnim smo rizikom da rezultati našeg nesebičnog i mukotrpnog rada i ulaganja, za samo nekoliko minuta, završe u tuđim rukama. Bez adekvatne zaštite provale nisu registrovane vreme, te ishode neovlaštenog upada primećujemo tek satima kasnije, kada je za blagovremenu reakciju već kasno. Da bismo izbegli takva neprijatna iznenađenja, prioritetno je da obezbedimo svoj poslovni prostor. Način na koji ćete obezbediti svoj poslovni prostor i imovinu sami birate, ali predlažemo da odluku donesete u kontaktu sa stručnim licem.

Najmudrije je kamerama ili alarmnim sistemom pokriti celu površinu objekta, međutim postoje i ključne tačke, na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju. Jedan od takvih ključnih parametara jeste ulaz. Provalnik će, kada god može, za pristup izabrati ulazna vrata, jer će mu takav ulazak u prostorije omogućiti da pristupi neopaženo i u najbržem roku izvede kompletnu zamišljenu operaciju. Sam ulaz u objekat često je i najosetljivija tačka celog objekta, te obezbeđenje ovog parametra čini samo jezgro zaštite prostora i imovine.

Instalacija sistema video nadzora

Iako ulaz u poslovni prostor zvuči kao logična početna tačka za ugradnju sistema video nadzora, mnogi vlasnici lokala preskaču ovaj parametar. Vodeći se činjenicom da će provalnici verovatno pokušati da u objekat uđu kroz prozor, da bi ostali neprimetni, vlasnici često sve svoje resurse usmeravaju upravo na zaštitu prozora. Međutim, vrata za ulazak ipak neće koristiti samo oni koji imaju ključ, pristup ili šifru alarma. Ako već može da u prostorije uđe kroz vrata, zašto bi se lopov mučio i pokušao da se provuče kroz prozor?

Kamere za video nadzor mogu se postaviti tako da pokrivaju ulaz pod različitim uglovima, te se na ovaj način može ispratiti i promet u konkretnom objektu. Objektiv postavljenih kamera može fokusirati i bilo kakve sumnjive aktivnosti u okolini, dok mobilni monitoring dozvoljava da nadzornim kamerama pristupite sa bilo koje lokacije, u bilo koje vreme.

Instalacija alarmnih sistema

Nakon što ugrade video nadzor i na ovaj način obezbede svoj poslovni prostor, mnogi vlasnici pogreše, te smatraju da je instalacija alarmnog sistema samo dodatni i nepotrebni trošak. Ipak, odnos između alarmnog i sistema video nadzora nije ili-ili. Ova dva sistema funkcionišu na dva potpuno drugačija načina i, samim tim, štite vas i vašu imovinu na dva potpuno različita načina. Ugradnja oba sistema, zapravo znači da svoju bezbednost udvostručujete.

Alarmni sistem je odličan za detekciju i reakciju na sumnjivo ponašanje potencijalnih provalnika, naročito tokom neradnih sati. Alarmni sistemi mogu biti opremljeni i senzorima i detektorima, koji reaguju na dim, povećanu količinu ugljen-monoksida u vazduhu, vodu, zemljotres, lomljavu stakla i slične kritične promene. U takvim slučajevima će fizički alarm blagovremeno upozoriti sve prisutne na postojanje opasnosti, te će omogućiti efikasnu evakuaciju, bez povređenih.

Ono što dodatno može uneprediti instalirani alarmni sistem, jeste opcija povezivanja sa monitoring centrom. Stručnjaci u monitoring centru su aktivni 24/7 i odreagovaće momentalno na svaku zabeleženu promenu, tako što će kontaktirati nadležne organe ili postupiti prema unapred dogovorenoj proceduri.

Instalacija sistema kontrole pristupa

Sistemi kontole pristupa su najbolji način regulacije prometa kroz zone ograničenog pristupa. Sistem kontrole pristupa podrazumeva postojanje interfona ili kartica, koje poseduju isključivo zaposlenici. Instalacija ovakvog sistema je i jedan od najboljih načina monitoringa dolaska i odlaska zaposlenih, što dozvoljava dodatni nivo sigurnosti. Sistemi kontrole pristupa trebalo bi da pokrivaju kako ulaz u poslovne objekte i prostorije, tako i restriktivne zone, čime će se umanjiti šansa za neautorizovan pristup.

Instalacija biometrijskih brava

Biometrijske brave mogu se posmatrati kao novi nivo kontrole pristupa, pošto se na ovaj način može regulisati pristup zaposlenika prema smenama. Biometrijske brave mogu biti konstruisane tako da reaguju na otisak prsta. Otisak prsta je unikatna karakteristika svake osobe, te je ovakvu “lozinku” nemoguće lažirati.

Unaprediti pristup “digitalnom ulazu”

Vlasnici često zaboravljaju da njihovo poslovanje ima još jedan ulaz – onaj digitalni. Naime, svaki ozbiljan biznis danas sigurno ima internet stranicu, gde reklamira svoj asortiman ili pruža bitne informacije o svom poslovanju. Iako se neovlašten upad ovde ne može fizički osetiti, svakako može ostaviti osetne posledice na poslovanje. Važno je da svoj digitalni prostor zaštite jakim i kreativnim lozinkama, da redovno proveravate firewall i da edukujete zaposlenike o svim potrebnim koracima. Tek tada ćete ostvariti bezbednost na svim mogućim ulazima u poslovanje.

Ukoliko ste spremni da bezbednost svog poslovnog prostora podignete na viši nivo, VideoMont vam nudi širok dijapazon opreme i usluga. Kontaktirajte ljubazno osoblje za sve detaljnije informacije.

Kada je ulaz pokriven, mogućim provalnicima smo već osujeteli plan. Ukoliko je provalnik uhvaćen čim je pokušao da neautorizovano pristupi vašem objektu, ako ga oko kamere zabeleži, alarmni sistem ga uplaši i upozori zvučnim i svetlosnim signalima, a monitoring centar dobije informaciju o neželjenim promenama, on je svoju “karijeru” završio. Sisteme zaštite najbolje je instalirati već pri samoj izgradnji ili pri kupovini poslovnog objekta, budući da ste na ovaj način bezbrižni i zaštićeni još od samog početka i možete da se fokusirate na ono najbitnije – uspeh svog poslovanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here